Ce să facem cu trei Îngeri?
Scris de Anca Giura • 28 January 2011 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Ruxandra Cesereanu
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 268
ISBN: 978-973-50-2675-2
Un roman românesc vizionar, ironic, contemporan, despre o insidioasă Apocalipsă...
În viziunea pe care o aruncă asupra lumii romanul Angelus al Ruxandrei Cesereanu, Oraşul ca spaţiu mundan este nici mai mult nici mai puţin decât tot o Cetate (media-vală însă.) Am zice că ordinea lumii din această perspectivă nu s-a modificat prea mult în ultimul mileniu, cel puţin. În cetatea numită Metropolă în carte, coboară într-o bună zi trei îngeri cu aspect de rockeri. Toţi potentaţii politici sau economici se întreabă ce ar putea face ca să se folosească de această ,,coborâre pe Pământ’’. Politicienii vor să-i utilizeze în atragerea mulţimii alegătorilor, Publicitarul visează la o campanie îngerească purtând logo-urile angelice, Ciocolatierul speră să producă o ciocolată de mare succes cu brand angelic, Parfumeurul lucrează la parfumul Metropolitan cu aromă îngerească şi tot aşa. Căci, cu bună dreptate, alegoria consumerismului este foarte bine dirijată prin meandrele epic-fantasmagorice ale acestei cărţi de către însăşi autoarea ei.
La urma urmei, cum ar putea concepe homo consumericus, despiritualizatul vremii noastre, o coborâre de îngeri în oraş? Mai are el porniri spirituale curate, metafizice? În fond, mai are el nevoie de îngeri în vreun fel? Atunci, în faţa acestor chestiuni retorice nu putem decât să intuim, asistaţi de Ruxandra Cesereanu că pe îngeri i-am putea cel mult utiliza strict ca pe nişte fiinţe curioase, de pus la muzeu, percepuţi ca fiind un alt fel de dinozauri ai imaginaţiei colective fost-creştine.
Fără de tăgadă, secole la rând, creştinii au avut nevoie de îngeri. O veche legendă românească povesteşte că după naştere fiecăruia dintre noi i se aşează pe câte un umăr un înger alb şi, respectiv, unul negru. Invizibili, cei doi vor purta pe tot parcursul vieţii omului, o luptă în a-l sfătui pe acesta să facă faptele ,,albe’’, sau pe cele rele. Făptura omenească însă are putinţa de a alege dintre sfaturile ,,consilierilor’’ săi, ba chiar poate să-l certe pe îngerul rău când l-a îndemnat la fapte nesocotite. Copiilor noştri încă le place acest soi de legende care poate intermediază între forţele inconştientului şi acelea ale conştiinţei.
Fără a dezvălui palpitantele păţanii ale îngerilor în Metropolă, ajung cu prezentarea mea la finalul romanului unde cei trei se hotărăsc să se înalţe înapoi de unde au venit. Aici intervine Merlin Mistral, autorul de jocuri pe calculator care îi atenţionează pe cei trei mesageri muţi că la D-zeu n-au cum să se mai întoarcă pentru că el doarme de multă vreme. Şi iată ce le propune acest maestru al internetului: ,,Eu nu sunt Dumnezeu şi nici nu vreau să fiu în locul Lui. Totuşi, pot să vă ofer o alternativă la zisa împărăţie a cerurilor(...). A doua Viaţă, aşa se numeşte jocul multinaţional sau cosmic, pe care l-am inventat. Pentru unii este doar un joc, pentru alţii este o pararealitate. Vouă vă dăruiesc varianta ultimă: veniţi cu mine în A doua Viaţă unde aţi putea să vă adăpostiţi până când Dumnezeu va înceta să mai viseze’’, p.256.
Inutili în Cetate, văduviţi de Edenul care are poarta încuiată de când Creatorul doarme şi abia dacă mai visează Lumea pe care a creat-o, îngerii noştri se lasă ispitiţi de Merlin Mistral, informaticianul care a recreat în pararealitate un joc virtual în care avatarul Mesmeea Cuttita este o noua Maică Precistă, poate. Să fie Merlin Mistral însuşi Diavolul bulgakovian? Eu una m-am spălat pe mâini ca Pillat din Pont de acest răspuns pe care însă îl veţi găsi în acest nou roman românesc îndrăzneţ, ironic şi insidios.
-
Plusuri
cartea se distinge prin viziune literară şi prin stilistica ironică
-
Recomandari
a se citi de către toţi cei neliniştiţi de escatologie
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Mă bucur, Alexandru…şi mi-a şoptit un îngeraş că Ruxandra Cesereanu va continua proiectul său,,angelic”… :)
-
Alexandru spune:
29 January 2011 | 3:45 pm
wow…cât de multe se pot face cu ajutorul a trei îngeri ;) …Voi citi și eu cartea. Mulțumesc pentru recomandare ;).