bookblog.ro

Prietenia, ca o pânză de păianjen…

Scris de • 27 June 2012 • in categoria

Titlu: Cărarea cuiburilor de păianjen
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 144
ISBN: 978-973-724-356-0

„Oamenii mari sunt o rasă făţarnică şi trădătoare, nu au în ochi seriozitatea aceea teribilă a copiilor când se joacă, şi cu toate astea, au şi adulţii jocurile lor, tot mai serioase, un joc ascuns într-altul, de nu înţelegi niciodată care e cel adevărat.”

Primul roman este ca prima dragoste, lasă urme adânci, iar Cărarea cuiburilor de păiranjen (Il sentiero dei nidi di ragno) este nici mai mult, nici mai puţin decât romanul de debut al lui Italo Calvino. Se întâmpla în 1947 şi romanul a fost încununat de Premiul Riccione.

Pin, eroul-adolescent din roman, este un alt fel de orfan de război, înscriindu-se în seria băieţilor revoltaţi ai anilor cincizeci pe care trauma războiului i-a marcat profund. Mentalul colectiv îi asociază poate cu imaginea unui nesupus James Dean. Fără familie, având doar o soră prostituată a nemţilor cu care îi este foarte ruşine, Pin este un mic anarhist, un antinazist care ajunge într-un anume context în închisoare de unde fuge şi se regăseşte pentru o vreme într-un grup de partizani, în Rezistenţă. Recunoaştem aici opţiunile comuniste de tinereţe ale lui Italo Calvino cel născut în Cuba şi, apoi reîntors în Italia, discipol al lui Cesare Pavese.

Generaţii crescute pe timp de pace, trebuie să receptăm romanul cu toată conştiinţa tragediilor pe care le induce un război în destinele omeneşti. Gesturile violente şi fruste ale personajelor traduc frica şi neîncrederea care înfloresc în urma conflictelor armate şi care aspresc caracterele. Pe de altă parte, descrierea închisorii şi a deţinuţilor politici este emoţionantă, o mărturie a tinereţii răpuse în numele unor iluzii.

Neiubit şi singur, aflat în etapa formării, Pin este un gavroche care nădăjduieşte să-şi găsească un prieten pentru a-i arăta un loc secret, doar al lui: locul unde îşi fac păianjenii cuiburile. Metafore ale profunzimilor emoţionale nemărturisite, aceste cuiburi trimit cu gândul la simbolistica păianjenului, o creatură pentru unii hidoasă, pentru alţii fascinantă prin perseverenţă şi tehnică.

  • Plusuri

    Miniromanul are un puternic accent masculin, replici tăioase, ireverenţioase, pentru a disimula imensa nevoie de iubire şi de prietenie a protagonistului, magnetism specific stilului lui Italo Calvino

  • Recomandari

    Celor pasionaţi de neorealism şi devotaţi cuvintelor ,,prietenie’’ ori ,,ideal’’.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro