Pentru voi, cei din Est
Scris de Andreea Chebac • 9 June 2011 • in categoria Managm./Marketing
Autor: Aneta Bogdan
Rating:
Editura: Brandient
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 278
ISBN: 978-973-0-10138-6
La sfârșitul zilei însă (…) există un singur adevăr: cei care prin muncă cinstită, pasiune și îndrăzneală fac lucrurile să se întâmple, aceia pot schimba lumea. Iar pentru cei care cred că se pot detașa de lume am o veste proastă – astăzi, individul este într-o relație mai intimă și mai încordată cu lumea decât a fost vreodată.
În Estul Europei multe se întâmplă conform unui tipar original de dezvoltare; multe concepte sunt importate și adaptate, iar experiența comunistă a marcat puternic mentalitatea celor care ar trebui sa facă lucrurile să se întâmple. Cartea Anetei Bogdan explică conceptul de branding în context național, modul în care este aplicat în România și oferă detalii din experiența ei profesională.
Branding pe frontul de Est debutează cu o foarte necesară, spun eu, delimitare între brand și marcă și cu o serie de alte noțiuni teoretice: naming, poziționare, design etc. Conceptele sunt explicate destul de clar și nu cred că ai nevoie de mari cunoștințe în domeniu pentru a putea continua lectura.
Cea de-a doua parte a cărții este dedicată viziunii proprii a autoarei, modului în care ea percepe anumite probleme cum ar fi valorile în branding și modul lor de aplicare în Europa de Est.
Exemplele de branding date în carte sunt cele ale firmei de profil pe care a fondat-o autoarea. M-am repezit cu multă lăcomie asupra paginilor care conțineau Brand Story – povești despre formarea unui brand - și am aflat câte ceva despre cum au fost gândite ca brand Domo, Svana, Fulga, Cec Bank și multe altele, dar aș fi fost dornică de ceva mai multe detalii practice, relatări ale modului în care au luat naștere unele nume sau poziționări.
Cartea atrage atenția și asupra felului în care se dezvoltă antreprenoriatul în România și analizează contribuția sau absența aportului statului în domeniul privat.
Din păcate trebuie să spun că volumul putea fi scris în mult mai puține pagini; unele idei mi s-au părut repetitive, iar preferința pentru anumite cuvinte a devenit sâcâitoare la un moment dat (cum ar fi „apetență”).
Printre rânduri se ghicește o persoană înclinată spre exact și concret, așa că nu vă așteptați la expresii savuroase sau la jocuri ghidușe de cuvinte. Este o cartea care se ia foarte in serios și care vrea să semnaleze anumite probleme de adaptabilitate la realitățile occidentale și capitaliste pe care le are România.
-
Plusuri
evidenta experiență practică a autoarei
-
Minusuri
informațiile sunt prezentate într-un mod neatractiv
-
Recomandari
celor interesați de marketing, branding etc