bookblog.ro

Banca de corpuri

Scris de • 18 October 2013 • in categoria

Titlu: Starters
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 312
Cumpara cartea

Aducând în discuţie subiecte legate de societate, ideea de proprietate şi separarea dintre corp şi minte, thrillerul Lissei Price prezintă dozajul perfect de tensiune, personaje credibile şi scene profund emoţionante. Publishers Weekly

Lissa Price construiește în Starters un univers post-apocaliptic, o distopie ce amintește de Dollhouse, Hunger Games și The Host, o lume asuprită de un război biologic care a dus la decimarea masivă a populației. Cantitatatea de vaccin oferită de guvern nefiind suficientă pentru toată lumea, au fost aleși să-l primească doar cei vulnerabili, adică bătrânii și copiii. Astfel segementul populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani fiind complet înlăturat și rezultând supraviețuirea celor ce vor fi împărțiți în Starters și Enders.

citat 1 pentru starters

O lume sinistră dar captivantă, unde nimic nu e ceea ce pare. Corpurile celor tineri, naivi și lipsiți de protecție pot fi închiriate, se practică implantarea conștiinței seniorilor în trupurile juniorilor, părând că lumea e condusă după dictonul „Youth is wasted on the young”. Știința și tehnologia au căzut în mâinile cui nu trebuie. Un om fără chip plănuiește să cucerească lumea. Starters e poate un fel de versiune adolescentină a lui Total Recall, jucându-se constant cu mintea ta.

Povestea este privită prin ochii lui Callie, o adolescentă de 16 ani, nevoită să aibă grijă de fratele său mai mic după ce războiul le-a răpit familia. Pentru a evita să fie prinși și trimiși la instituție, așa cum se întâmpla de obicei cu minorii care nu aveau pe nimeni (nerevendicați), dar mai ales din cauză că fratele său este bolnav, singura soluție pe care o găsește Callie este aceea de a merge la Prime Destinations și a semna un contract cu banca de corpuri - o companie prin care orice tânăr poate primi o sumă de bani în schimbul închirierii corpului său unei persoane în vârstă. Pare o metodă rapidă, nu prea dificilă și lipsită de riscuri pentru a câștiga niște bani frumoși, dar la al treilea transfer, când Callie trebuia să-și închirieze corpul pentru o perioadă mai lungă, ceva nereguli la cipul ei schimbă totul. Fata descoperă că în mare parte din timp ea deține controlul, în timp ce poate auzi în minte vocea Helenei, cea care trebuia să-i locuiască trupul. Însă ceea ce trebuia să fie un simplu job de o lună o implică pe Callie în tot felul de planuri secrete ale unei companii lacome.

citat 2 pentru starters

Cu numeroase răsturnări de situații și dramatism din plin, Starters ne oferă portretul laturii întunecate a ființei umane și un șoc al descoperirii cât de departe poate merge un om pentru a obține acel lucru după care tânjește. E greu să-ți imaginezi ceva mai oribil decât scenariul din Hunger Games, acela de a trimite tineri în arenă și a-i forța să lupte până la moarte. Însă Lissa Price, prin scenariul post-apocaliptic creat, demonstrează că se poate. Ideea de a-ți închiria corpul pentru a lăsa mintea altcuiva să-l locuiască poate părea fascinantă, provocatoare inițial. Dar în fond este extrem de revoltătoare, mai mult decât aceea de a te oferi ca voluntar pentru teste clinice în schimbul unei plăți, pentru că devine sinonimă cu abuzul, cu o profundă violare a intimității și a încălcării drepturilor umane, cu cea mai gravă formă de prostituție.

Tu cât de departe ai merge pentru a-ți asigura supraviețuirea?

Trailerul official

Un scurt filmuleț

*În plus, la eMAG găsești toată luna octombrie Starters cu 15% reducere! Și au transport gratuit pentru orice comandă de cărți.

  • Plusuri

    Tentative de omor, intrigă politică, suspans, mister, romantism. Plasarea unui personaj feminin în rolul eroului. Atinge sensibilitatea cititorului prin abordarea unui subiect precum cel despre teama de a pierde controlul asupra propriului corp

  • Minusuri

    Felul în care s-a concentrat mai mult pe aspecte tehnice în loc să aprofundeze latura emoțională și faptul că a construit o lume în jurul unui eveniment de proporții fără să dea prea multe detalii despre acesta

  • Recomandari

    Celor care preferă genul SF, distopiile, cu siguranță celor care au fost fascinați de The Hunger Games.

Categorie: | Autor: |



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro