bookblog.ro

Atunci când medicina se dovedeşte a fi mai mult o ghicitoare decât o ştiinţă

Scris de • 26 June 2015 • in categoria

Titlu: Leacuri stranii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-606-587-243-1
Cumpara cartea

Încă de la începutul erei noastre oamenii au căutat tot felul de soluții pentru problemele pe care le întâmpinau. Fie că era vorba de o simplă răceală sau de o boală care părea venită din cele mai întunecate adâncuri, inventivitatea umană nu a cunoscut limite. Fiecare dintre noi cunoaște anumite leacuri din bătrâni pe care le aplicăm la nevoie, în ciuda progresului medical Încă ne mai aducem aminte cum în copilărie bunicii aveau la îndemână un remediu pentru orice problemă de sănătate, cum scoteau la iveală cutiuțe cu creme făcute în casă, sau ne dădeau să bem ceaiuri din toate ingredientele pe care le aveau la îndemână.

Cu fiecare an ce trece, știința dezvoltă proceduri medicale mai inovatoare, mai complicate, minim invazive, care acum câțiva ani ni s-ar fi părut scenarii de science-fiction. Cu ajutorul acestora, diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor sunt mai simple, mai eficiente, îmbunătățind astfel atât munca doctorilor, cât și calitatea vieții oamenilor. Însă nu atât de norocoasă a fost și populația din trecut. Tot felul de teste bizare, ustensile stranii și substanțe periculoase descriu practicile medicale din veacurile trecute, care în loc să vindece persoanele bolnave, le transformau în cobai, medicina fiind mai mult o ghicitoare decât o știință.

Nathan Belofsky aduce în atenția cititorului o enciclopedie a celor mai ciudate leacuri pornind din antichitate și până în prezent. Cu fiecare pagină dată vă veți amuza, șoca sau dezgusta. Dacă vi se părea ciudat faptul că pentru tuse, bunicii ne dădeau să bem ceai de ceapă sau în cazul durerilor de dinți, pentru a evita freza magică din cabinetul dentiștilor, se recomanda niște țuica puternică, atunci ce spuneți de faptul că în Evul Mediu, o persoană cu dureri de dinți trebuia să-și îndese pe gât un șoarece mort, iar pentru o durere de cap se recomanda frecarea ochilor cu grăsime de gâscă și puțin ficat de măgar?

Nimic nu te face să apreciezi mai mult prezentul, decât trecutul. Mai ales când vorbim despre medicină și evoluția acesteia. Cunoscându-se foarte puțin despre anatomia umană, medicina medievală era un amestec periculos de tradiție și influențe religioase. Poțiunile și practicile tradiționale erau bazate pe superstiții și foarte puține dintre ele chiar aveau consecințe benefice. Printre acestea se numără plante ca aloe vera, pe care o folosim și în ziua de azi pentru arsuri solare sau diverse afecțiuni, mușețelul și lavanda.

În schimb, tratamentele care implicau tot felul de animale moarte, substanțe periculoase sau instrumente bizare, nu făceau decât să înrăutățească starea pacientului și în cele mai dese cazuri, provocându-i moartea.

Un astfel de exemplu șocant, este acesta:

„Au adus în fața mea o femeie bolnavă de imbecilitate. Medicul a examinat femeia și a spus că în capul ei se află un diavol și a ordonat să-i fie ras părul […]. Imbecibiliatea ei s-a înrăutățit. Medicul a spus apoi că Diavolul îi intrase în cap. Așadar, a luat o lamă, a făcut o incizie cruciformă adâncă și a scalpat-o până când a fost expus osul craniului și l-a frecat cu sare. Femeia a murit”.

Leacuri stranii este o carte care cu siguranță vă va antrena simțurile și imaginația, vă va transmite emoții puternice și diverse și nu în ultimul rând, la finalul acesteia, veți fi recunoscători că nu v-ați născut acum câteva sute de ani!

  • Plusuri

    Nathan Belofsky adună în acest volum o colecție impresionantă de leacuri stranii practicate de-a lungul veacurilor pe care le prezintă sub o formă umoristică. Este o carte captivantă care te ține în priză de la prima și până la ultima pagină.

  • Recomandari

    Probabil vă veți gândi de ce v-aș recomanda să citiți o astfel de carte șocantă și bizară. Un motiv bun ar fi fapul că toate aceste experimente au ajutat la descoperirea corpului uman și a funcționării acestuia, la evoluția practicilor medicale. Un alt motiv ar fi fapul că, fie că recunoașteți sau nu, fiecare dintre noi este curios despre fenomenul morții și cauzele care o determină. Atracția pentru lucrurile ciudate și morbide constituie un lucru puternic. Reprezintă pentru noi o modaliate de a privi în ochii morții - chiar și pentru o secundă - și de a ne simți nemuritori. Reprezintă modalitatea de a evada, chiar și pentru moment, din monotonia și problemele vieții, pentru ca mai apoi să ne retragem la loc în ele. În concluzie, recomand această carte tuturor celor care doresc să descopere și partea întunecată a medicinei, să se înfioare și să se amuze în același timp. De asemenea, la finalul acestui volum veți aprecia mult mai mult munca celor care azi se zbat și își dedică toată viața ajutorării semenilor, celor care țin cont de jurământul lui Hipocrate …. medicilor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro