bookblog.ro

A fugi, a supraviețui

Scris de • 3 August 2012 • in categoria

Titlu: Și caii se împușcă, nu-i așa ?
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 193
ISBN: 978-973-689-495-4
Cumpara cartea

Robert și Gloria sunt doi tineri care visează la o carieră în cinematografie, domeniu în plină ascensiune în perioada anilor `30. Departe, însă, de a fi un roman despre strălucirea showbizului, cartea urmărește reversul medaliei, Marea Depresiune a secolului al XX-lea.

Romanul debutează brusc, cu o scenă de tribunal. Încă de la început, cititorul știe că nu va avea parte de o poveste fericită. Verdictul sparge narațiunea, fraza fiind segmentată pe mai multe pagini. Între cuvintele judecătorului, mintea lui Robert face salturi temporale înainte și înapoi, în fluxul întâmplărilor care au condus la condamnarea lui.

Lipsa banilor și a unei șanse reale de a căpăta un rol îi determină pe cei doi tineri să se înscrie într-un maraton de dans al cărui premiu este de o mie de dolari. Lucrurile se complică însă când, din dorința de a atrage și mai mult public, organizatorii pun la cale un derby epuizant.

Metaforă a goanei pentru aur, concursul se transformă într-o imagine grotescă a luptei pentru supraviețuire. Concurenții funcționează doar din instinctul de conservare și nimic mai mult. Realitatea pare să se închidă în spatele ușilor sălii de dans, iar singurul semn că mai există o lume exterioară, la fel de zbuciumată, sunt valurile oceanului ce lovesc pilonii pe care se sprijină clădirea. Extenuarea, frica de înfrângere și frustrarea își croiesc cale către conștient și, în cele din urmă, răbufnesc. În ciuda numelui ei, Gloria reprezintă în economia romanului figura învinsului, o victimă nu doar a propriei psihologii labile, dar și a sistemului.

În final, dezumanizarea este completă. Concursul se sfârșește tragic, iar ultima replică a lui Robert, care dă și titlul cărții, rezumă perfect rezultatul: elementele slabe trebuie îndepărtate, în ciuda oricărui atașament emoțional. Lumea devine astfel un soi de mecanism, în care fiecare piesă își are un rol bine determinat. Când aceasta nu-și mai poate îndeplini funcția, ea este pur și simplu înlăturată.

 • Plusuri

  Dialogurile dinamice, narațiunea care, deși simplă, se deschide către abisurile psihologiei și condiției umane

 • Recomandari

  Iubitorilor de romane psihologice

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Am văzut filmul, cu Jane Fonda în rolul Gloriei. M-a impresionat puternic, așa că voi căuta și cartea, să o citesc.

  raspunde

 2. Anonimus spune:

  imi poate spune cineva daca e mai bun filmult
  sau cartea ?

  raspunde

 3. This is excellent article, thank you for the share! This is what I am looking for, hope in future you will continue sharing such an superb work.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro