bookblog.ro

Ultimul dans al dorințelor

Scris de • 27 October 2020 • in categoria

Titlu: Valsul de adio
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 276
ISBN: 978-606-779-697-1

Milan Kundera este un autor născut în Cehoslovacia care a publicat o serie de romane extrem de apreciate la nivel internațional oscilând între scrierea în limba cehă, maternă și noua limbă adoptată, franceza. A devenit cunoscut pentru romanul „Incredibila ușurătate a ființei” ecranizată de Philip Kauffman și a publicat o serie de proze scurte și eseuri.

Era un autor cunoscut în țara sa când tancurile sovietice intrau pe teritoriu străin fără permisiune în 1968. Deși cărțile sale fuseseră publicate în sute de mii de exemplare, faima nu i-a purtat noroc. Sovieticii l-au exclus de la Catedra de literatură universală din cadrul Academiei de Film şi i-au eliminat cărţile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. După 7 ani reușește să emigreze, iar „Valsul de adio” a fost primul roman publicat după stabilirea în Franța, în 1975.

Însuși personajul din această carte reușește să evadeze din Cehia după îndelungi eforturi, iar romanul creioneze o societate comunistă profund diformă în care viețile oamenilor sunt stâlcite pur și simplu, ideile sunt modificate, libertățile lipsesc și pe deasupra există problema infertilității în cuplu.

Acțiunea este plasată într-o stațiune balneoclimaterică din nord-vestul Cehiei, context care mi-a amintit de „Lupul de stepă” al lui Herman Hesse. Aceeași lume a oamenilor bolnavi care au fugit din societate aici pentru a-și găsi liniștea sau vindecarea sufletească. Un punct principal al romanului este activitatea clinicii de fertilitate a doctorului Skreta care reușește să rezolve problema infertilității printr-o metodă secretă.

„Printre pacienți, bărbații sunt mult mai puțini, dar sunt, întrucât se spune că – pe lângă miracolele sale ginecologice – această stațiune ar mai avea darul să întărească și inimile. Totuși, la un pacient sunt aici două paciente, fapt ce o scoate din răbdări pe tânăra asistentă Ruzena, care lucrează la bazinul afectat tratamentului doamnelor sterile! Aici s-a născut, aici trăiesc părinții ei – va izbutii ea oare să scape vreodată din această localitate care abundă în atât de multe femei?”

Dacă la final de carte o fată își pierde viața, Jakub, personajul principal își pierde țara devenind imigrant în Franța. Nu mai trebuie să spun că povestea lui Jakub, fost prizonier păolitic, este inspirată din biografia autorului.

Este o lectură ușoară din care fiecare cititor își poate trage propriile învățăminte. Totuși textul conține pasaje de analiză filosofică, psihologică sau chiar dogmatică, idei exprimate prin discuțiile între personajele care ajung să se împrietenească în stațiune. Milan Kundera, la fel ca autorii ruși titani ai literaturii clasice universale, F. Dostoievski, Lev Tolstoi sau Mihail Bulgakov, este un fin observator al firii umane și are o capacitate profundă de introspecție.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro