bookblog.ro

Trebuie să mă obișnuiesc fără ruj…

Scris de • 16 August 2022 • in categoria

Titlu: Jurnalele din Berlin 1940-1945. Însemnările unei prințese ruse
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 456
ISBN: 978-606-088-045-5

Cartea Jurnalele din Berlin este un act de recuperare a unei istorii despre care, poate, am auzit și citit mult, dar pe care încă nu o înțelegem în toată profunzimea și complexitatea ei. Și spun acest lucru cu toată convingerea, bazându-mă pe faptul că fiecare carte de memorii care apare și abordează perioada celui de-al Doilea Război Mondial aduce o perspectivă nouă care se adaugă asemenea unei piese importante în puzzle-ul cunoașterii noastre.

Cu siguranță, este important să înțelegem istoria fie și numai pentru a recunoaște tipare, situații, justificări și atitudini atunci când ele se repetă. Nici nu mai îndrăznesc să sper că vom fi capabili să nu repetăm trecutul (realitatea ultimilor ani pare să contrazică această speranță), dar măcar insistând în recuperarea și înțelegerea trecutului, avem o șansă în plus să recunoaștem Răul mai repede și poate să influențăm cursul unor evenimente.

Jurnalele din Berlin vorbesc despre un oraș important al Europei, Berlinul, care este distrus aproape complet de bombele Aliaților, despre oameni care luptă pentru supraviețuire în fiecare zi, deși cei mai mulți dintre ei nu au nicio vină pentru ceea ce un lider dement face. Dar, cartea vorbește și despre curaj, speranță, putere de sacrificiu și despre reziliență în momente extrem de dificile și periculoase.

Marie „Missie” Vassiltcikov este o tânără aristocrată din Rusia, nevoită să își părăsească țara natală, după preluarea puterii de către bolșevici. Stabilită în Berlin, în 1940, se angajează la Departamentul de Informații din cadrul Ministerului de Externe al Germaniei, și se găsește în mijlocul unor evenimente cruciale din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, intrând în contact cu rezistența anti-nazistă. Îi va cunoaște îndeaproape și va colabora cu cei care au pus la cale atentatul eșuat din 20 iulie 1944, care urma să îl elimine pe Hitler.

Marie este o femeie puternică, inteligentă, cu simț extraordinar al istoriei care se desfășoară în fața ochilor ei și care refuză să cadă pradă deznădejdii, lipsei de speranță și blazării. Este impresionant modul în care, în mijlocul bombardamentelor zilnice, a foametei și a pericolului, ea reușește să își păstreze feminitatea și să se agațe de orice fărâmă de normalitate.

„Luni, 20 decembrie. Ne-am dus din nou la Marienbad, unde Tatiana și-a făcut părul permanent, iar eu ceva mai simplu, mai potrivit pentru raidurile aeriene.

Marți, 30 ianuarie. Cum eu nu sunt încă infirmieră, Oberschwester (asistenta-șefă), care e o scumpă, îmi permite să umblu fără tradiționala beretă de uniformă. Dar deja au fost proteste, alte infirmiere plângându-se că am Hollywood Allurren (aere de Hollywood). În Germania de azi, ca să treci testul, trebuie să arăți ca o pată de noroi ! Dar, atât timp cât medicii și asistenta-șefă nu obiectează, refuz să port bereta. Deja trebuie să mă obișnuiesc fără ruj, dar chiar și asta o fac treptat. Sita Wrede face crize din cauza asta, mă tot imploră să îl șterg.”

Există o speranță frumoasă, puternică și cuceritoare în cartea Mariei Vassiltcikov... felul acela de speranță de care avem cu toții nevoie, azi mai mult decât oricând. E, poate, singura formă de supraviețuire demnă pe care ființa umană o are la dispoziție în momente grele.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    O carte foarte bine documentată, cu multe informații în premieră și o perspectivă unică asupra evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial.
    Stilul „non-literar” al Mariei Vassiltcikov care conferă autenticitatea și culoare locală memoriilor ei.

  • Recomandari

    O carte fascinantă care a fost considerată cea mai bună mărturie pe care o deținem cu privire la bombardarea Berlinului.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro