bookblog.ro

Tinerețea & efervescența acesteia

Scris de • 20 February 2025 • in categoria

Titlu: Îndrăgostiți la Seoul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2024
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-606-95692-0-7

În tumultul vibrant al metropolei Seoul, unde luminile neoanelor orbitoare dansează pe ritmurile nopții, Sang Young Park ne invită într-o călătorie literară emoționantă, amuzantă, și captivantă, o călătorie „cu de toate”, cu romanul său de debut, Îndrăgostiți la Seoul.

Cartea, nominalizată la prestigioasele premii International Booker Prize și Dublin Literary Award, spune povestea nuanțată a vieții unui tânăr gay în căutarea fericirii într-un oraș care nu doarme niciodată.

„ – E bine să ai visuri. Dar ține minte ce-ți spun: oportunitățile sunt ca trenurile. Odată ce ai pierdut un tren, a doua oară nu se mai oprește în fața ta.

Idiotul ăsta nu știe că trenurile vin și pleacă non-stop, în fiecare zi?, m-am întrebat în gând și am pus capăt primei mele experiențe de salariat.”

În centrul acestei narațiuni se află Young, un student coreean care își împarte existența între cursuri, locuința sa și aventurile nocturne alături de parteneri întâlniți pe Tinder. Alături de Jae-hee, cea mai bună prietenă și colega sa de apartament, Young navighează prin peisajul urban al Seoulului, frecventând baruri și cluburi unde își îneacă anxietățile legate de viața amoroasă, familie și bani în pahare de soju și țigări Marlboro Red păstrate în congelator (pentru Jae-hee, bineînțeles, că el nu fumează). Această prietenie profundă și autentică cu Jae-hee reprezintă, pentru Young, o ancoră emoțională în mijlocul haosului urban, catargul unei bărci aflate pe mare în timpul furtunii.

Îngrijind-o zi de zi, am slăbit și eu. Văzând-o cu vărsături și diaree o dată la zece minute, am realizat că viața nu înseamnă decât să treci dintr-un salon de spital în altul, până ajungi în ultimul, din care nu mai ieși viu.”

Romanul pulsează cu energia vieții de noapte din Seoul, descriind cu măiestrie strălucirea și efervescența acesteia, dar și melancolia și introspecția care urmează în diminețile încețoșate de după petreceri. Park surprinde dualitatea experiențelor urbane, unde distracția și euforia se împletesc (sau sunt mascate, mai de fapt) cu singurătatea și nevoia găsirii sinelui.

Pe măsură ce povestea evoluează, Young se confruntă cu schimbări semnificative în viața sa. Jae-hee se căsătorește și își întemeiază o familie, lăsându-l pe Young să se ocupe de mama sa bolnavă și să umple golul lăsat de plecarea prietenei sale prin relații cu diferiți bărbați. Printre aceștia se remarcă unul a cărui frumusețe este egalată doar de răceala sa și altul care ar putea fi iubirea vieții sale. Park explorează cu delicatețe complexitatea relațiilor queer, evidențiind atât bucuriile, cât și provocările întâlnite de milenialii din Seoul (și nu numai).

„Calmul ciudat al tatei și al amantei sale nu putea fi redat prin cuvinte simple ca disperare și suferință. Privindu-i, am învățat pentru prima oară ce înseamnă să ții în tine o emoție ce pare să explodeze.”

Stilul lui Sang Young Park este caracterizat de descrieri senzoriale destul de fidele, aș spune, umor fin și o profunzime emoțională cu care un cititor n-are cum să nu rezoneze. El reușește să creeze o atmosferă autentică, în care cititorii pot simți pulsul orașului și emoțiile personajelor. Povestea reprezintă o reflecție asupra singurătății, iubirii și căutării identității într-o lume în continuă schimbare, o lume care parcă nu așteaptă și n-are de gând să o facă; o lume dinamică în care, ei bine, trebuie să ții pasul sau rămâi în urmă.

„Parcă ne întorsesem în copilărie, când lingeam înghețata. Când scoteam limbile și le puneam pe marginea paharului, ne bușea râsul. Nu puteam face altceva decât să râdem de noi. Nu eram singurii. Râdeau și ceilalți invitați și, cu cât eram mai amețiți, cu atât viața noastră părea perfectă.

Îmbrățișați, priveam Bangkokul cufundat în luminile încețoșate ale nopții și mângâiat de aerul cald, simțindu-ne ca doi copii de cinci ani, cei mai buni prieteni.”

Îndrăgostiți la Seoul, deși ar părea în esență povestea unui tânăr gay plasată în capitala Coreei de Sud, poate fi înțeleasă mult mai profund. Sang Young Park a scris o poveste intimă și sinceră, în care mulți „mileniali” s-ar putea regăsi, și ne invită să reflectăm, de ce nu, chiar asupra propriilor lupte interioare, asupra propriilor experiențe de iubire, pierdere. Pentru că, la capătul acestora, ne vom fi regăsit pe noi înșine – așa cum o face și Young. O narațiune bogată în imaginii vii, întâmplări amuzante, emoții, lecții... Pentru mine, cartea lui Sang Young Park a fost una surprinzătoare, pe care am devorat-o pe nerăsuflate.

Text scris de Andrei Cioată.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro