bookblog.ro

Știința și spiritualitatea – același întreg

Scris de • 21 March 2012 • in categoria

Titlu: Universul într-un singur atom
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 252
ISBN: 978-973-50-3004-9

Astăzi, în primul deceniu al secolului XXI-lea, știința și spiritualitatea au posibilitatea de a deveni mai apropiate ca oricând și de a se asocia într-o întreprindere care are potențialul de a ajuta omenirea să se confrunte cu provocările care o așteaptă. Fiecare dintre noi, ca membru al familiei oamenilor, ar trebui să răspundă obligației morale de a face posibilă o asemenea colaborare.

Interesul lui Dalai Lama pentru știință apare în copilărie. În camerele uriașul palat Potala, unde a fost pregătit să devină un înalt lama, a descoperit și a demontat primele obiecte mecanice, pe care le-a cercetat cu interesul unui viitor pasionat de știință. Odată cu trecerea timpului, dar și cu aprofundarea cunoștințelor despre religia budistă și știința modernă, acesta a ajuns la concluzia că există diferențe notabile între cele două domenii, dar și asemănări frapante, care, aduse împreună, ar reprezenta un beneficiu major pentru umanitate.

Cartea însumează atât principalele probleme filozofice ale religiei budiste, cât și cele mai importante teorii științifice moderne, toate explicate într-un limbaj accesibil și expuse într-un mod care îndeamnă la formarea unui punct de vedere propriu cu privire la aceste subiecte: „Prin urmare, cred că dialogul dintre știință și societate ar putea avea beneficii însemnate, în sensul adâncirii înțelegerii noastre fundamentale referitoare la ceea ce înseamnă să fii om și la responsabilitățile care ne revin față de lumea în care locuim alături de alte ființe dotate cu sensibilitate”. Astfel, preocuparea principală a lui Dalai Lama este aceea de a crea o punte între religie, spiritualitate și știință.

Cu adevărat impresionant este penultimul capitolul, în care este tratată problema eticii în noua genetică. Scrie și despre repercusiunile, dar și despre avantajele pe care noile descoperiri din acest domeniu pot afecta însuși conceptul de ființă umană. Ambele fațete ale problemei sunt tratate cu îngăduință, dar și cu circumspecție. Nicio idee din carte nu este impusă cititorului, ci este explicată într-o manieră care îndeamnă la reflecție. Ca novice în teoriile științifice, dar și în religia budistă, cartea a reușit să-mi creioneze o imagine de ansamblu a ceea care ar putea însemna convergența dintre știință și spiritualitate, și, totodată, să mă facă să văd modul în care viața noastră s-ar îmbunătăți dacă nu am mai privi progresul doar prin șablonul pragmatic al științei.

 • Plusuri

  Limbajul accesibil în care sunt expuse teoriile budiste, dar și cele științifice

 • Recomandari

  Tuturor celor care vor să aprofundeze relația dintre religie și știință

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Dan Patrascu spune:

  O carte excelenta. Apetenta lui Dalai lama pentru stiinta este bine cunoscuta celor interesati de cultura tibetana si nu numai. Din punctul meu de vedere cartea aceasta este extrem de valoroasa deoarece ne arata inca odata ca spiritualitatea si stiinta nu se exclud.

  raspunde

 2. dodos spune:

  Intr-adevar, spiritualitatea si stiinta nu se exclud. Prin spiritualitate inteleg trairi intense si profunde ca atunci cand ascult o simfonie celebra sau privesc un peisaj superb.
  In schimb, stiinta a demonstrat pana acum ca nu are nevoie de transcendent pentru a explica functionarea lumii.
  Atat timp cat religia va face afirmatii despre realitate va exista o contradictie majora intre cele doua.

  raspunde

 3. După ce voi citi cartea asta, cel mai probabil îmi voi termina noua lucrare.

  raspunde

 4. Sanda spune:

  Este un personaj uluitor!Nu stiu daca ati citit “Emotii distructive” jurnalul consemnat de Daniel Goleman, personalitate de varf a cercetarii inteligentei emotionale ,al unui experiment deosebit pe care l-au organizat in 2000 , la initiativa pr.dr.Francisco Varela care din pacate in timpul evenimentului s-a stins din viata.Au fost invitate cele mai luminate minti ale cercetarii in domeniul stiintelor cognitive, neurologi, neurochirurgi din universitati si centre medicale ale lumii ,filozofi si calugari budisti cu experienta deosebita in tehnici de meditatie specifice culturii lor.Initial s-a inceput pe picior de suspiciune si s-a ajuns la ceva neasteptat.S-a cercetat cu mijloace ultramoderne ce se intampla in creier in timpul meditatiilor si tehnicilor de vindecare ale medicinei traditionale tibetane.Au fost asa de incantati de ceea ce au descoperit ca s-a intamplat minunea care poate ar fi trebuit sa se intample de mult.S-ar fi intamplat de mult daca scopul medicinei ar fi ramas acela de a vindeca si alina suferintele omenesti si nu de a fi profitabila.Au cercetat,au constatat si au decis sa colaboreze constant.Liantul decisiv al transformarii atitudinii unora fata de ceilalti a fost Dalai Lama.As putea scrie zeci de pagine despre aceasta carte uluitoare dar va las sa o descoperiti si veti fi rasplatiti din plin!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro