Răul se naște în copilărie
Scris de Raluca Elgyar • 8 May 2017 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Veronique Chalmet
Rating:
Editura: Niculescu
Anul aparitiei: 2016
Traducere: Gina Belabed
Numar pagini: 159
ISBN: 978-606-38-0027-6
Cineva se poate naște dictator sau devine ? Cât este tendință genetică și cât este mediu familial și social ? În ce măsură experiențele din copilărie desenează drumul către dictatură și comiterea unor atrocități greu de imaginat ? Veronique Chalmet, scriitoare și jurnalistă franceză, pornește la drum cu aceste întrebări în cartea sa Copilăria Dictatorilor și încearcă să formuleze răspunsuri pertinente, analizând „rădăcinile răului”.
Autoarea alege exemplul a zece copii care vor deveni cei mai sîngeroși tirani pe care istoria i-a cunoscut în epoca modernă. Pol Pot, Idi Amin Dada, Stalin, Gaddafi, Hitler, Franco, Mao, Mussolini, Saddam Hussein, Bokassa sunt nume cunoscute, care au lăsat în urma lor milioane de vieți curmate în cele mai sângeroase moduri cu putință și tot atâtea destine frânte și distruse, în societăți și comunități care cu greu și-au revenit de pe urma trecerii lor prin istorie.
Câteva elemente comune se impun: toți acești copii trăiesc în familii și medii disfuncționale, în care sunt abuzați fizic și psihic. Idi Amin, dictatorul ugandez, asistă din fragedă copilărie la vrăjile pe care le face mama lui – ritualuri sângeroase cu fetuși și copii sacrificați pentru anumite organe care sunt folosite ca ingrediente în prepararea poțiunilor magice, Hitler este bătut ani de zile de tatăl său, Saddam Hussein este abuzat sexual și fizic de tatăl vitreg, la fel și Stalin.
Un alt element comun este acela că majoritatea viitorilor dictatori au mame complet subjugate voinței bărbaților lor, care nu îndrăznesc nici măcar să oprească abuzurile soților asupra copiilor. Unele sunt complet indiferente și distante emoțional, altele își iubesc cu pasiune copiii, dar nu reușesc să îi protejeze în niciun fel.
Copiii destinați să devină tirani sângeroși trebuie să depășească tot felul de obstacole interioare și exterioare: lipsa unor talente, dizabilități fizice, condiții sociale precare, lipsa unor mijloace materiale decente, disprețul și cruzimea celorlalți. Se apară în fața acestor neajunsuri prin dezvoltarea unor atitudini de amoralitate, de reprimare a oricăror emoții, prin cruzime față de ceilalți și răutate. Totul cu o extraordinară perseverență și rezistență, limitând lumea din jurul lor la cei care sunt de partea lor și cei care sunt împotriva lor, căutând mijloace de a-i elimina pe cei din a doua categorie. Vor târâ comunități și națiuni în vâltoarea propriilor lor deliruri și fantasmagorii, scriind pagini negre ale istoriei umanității.
Cartea lui Veronique Chalmet este și un semnal de alarmă care vrea să atragă atenția asupra responsabilității pe care societatea o are pentru integrarea și educarea armonioasă a tuturor copiilor, în special a celor din clase sociale dezavantajate, care sunt, poate, victime mai facile ale abuzurilor și traumelor.
-
Plusuri
Mix-ul de informații istorice și analize psihologice care fac din cartea lui Veronique Chalmet o lectură interesantă și captivantă.
-
Recomandari
O carte-portret a unor dictatori celebrii și o nouă perspectivă asupra rădăcinilor tiraniei și ale răului.
Zina spune:
9 May 2017 | 11:26 am
Mi-ar plăcea să văd o astfel de analiză a copilăriei conducătorilor lumii de astăzi…
În altă ordine de idei, vă rog să corectați ”Vor târâ”… O asemenea eroare nu are ce căuta într-un blog de cultură ca acesta.