Papaverum somniferum, efectul literar
Scris de Anca Giura • 25 September 2011 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Augustin Cupşa
Rating:
Editura: Cartea Românească
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 160
ISBN: 978-973-23-2936-8
Medic psihiatru, poet şi scenarist al unui cunoscut serial HBO, Augustin Cupşa este deopotrivă câștigătorul concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2011.
Cu o coloratură stilistică numai a lui, inedită în epica românească a ultimilor ani, Augustin Cupşa este un prozator talentat şi deocamdată uşor failibil în privinţa tematicii şi a construcţiei de literatură fantastică pe care şi-o propune. În rest, absolut promiţător. Minuţios cu personajele sale, migălos cu detaliile şi cu ineditul celor narate, tânărul prozator se declară ,,inamicul public’’ al autoficţiunii. În acest sens, pe coperta trei stă mărturie o mică artă poetică proprie, foarte onestă de altfel. ,,Niciodată nu mi-a plăcut literatura realist-autenticistă, autobiografică şi, de prea multe ori, egocentrică. Dacă nu are în ea un sâmbure de fantastc, de absurd, dacă nu mă face să visez sau să-mi desprind picioarele de la pământ măcar un pic, mie, literatura nu-mi spune nimic.’’
În consecință, tocmai această întrebare mi-am pus-o şi eu: în ce măsură proza lui Augustin Cupşa ne face să ne ,,desprindem’’ de real? Aş opina că până în acest moment, cele cinci întâmplări-povestiri care alcătuiesc volumul apar ca fiind mai mult fantaste decât fantastice-,,fantastice’’ considerat în înțelesul specific teoriei literare canonice. În fond, Augustin Cupșa dezvoltă o temă generală a celor cinci micro-texte. Anume, nebunia ca formă de normalitate sau viceversa. În fapt, personajele sale pot apărea ca niște țicniți memorabili, de regulă niște intelectuali (sic!) originali sau atipici.
Aşa se întâmplă şi cu Profesorul Bumb, ,,aflat la o măsură de votcă de genialitate’’. Fizician strălucit în studenție, a fost solicitat de un institut suedez pentru cercetare. Dă cu piciorul în bursă, din cauza unor excese alcoolice. Ajunge şef de catedră la Facultatea de Medicină şi este recunoscut ca o ,,figură’’ în mediul universitar-şi simpatic, şi talentat. Îmbătrânind, se mai consolează cu studente disperate care nu-şi trec examenele şi care apelează la nuri în fața profesorilor. Este şi cazul Olgăi, căreia Profesorul Bumb îi face o farsă prefăcându-se mort pe o masă de disecție. Miza era s-o facă pe tânără să renunțe la Medicină şi la amorul cu un rival al lui Bumb.
În restul povestirilor, gustul pentru farse inteligente al autorului este constant, conturând o mică galerie de personaje aflate la limita dintre ţicneală şi originalitate. Vocaţia de psihiatru a autorului se infiltrează discret în textura cărţii şi conferă o tandreţe aparte poziționării auctoriale faţă de personajele create (sau faţă de nişte posibili pacienţi memorabili, dacă vreţi). În fond, care este graniţa dintre o mică nebunie frumoasă şi o...normalitate relativă?
-
Plusuri
O proză fină, un autor erudit, cinci povestiri fantast(ic)e.
-
Minusuri
Construcţia epică se destramă pe alocuri, tema fantasticului nefuzionând deplin.
-
Recomandari
Cititorilor amatori de evadări imaginare.