Haiganu continuă
Scris de Razvan Timar • 26 July 2017 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Marian Coman
Rating:
Editura: HAC!BD
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 240
ISBN: 978-606-93640-7-9
După un prim roman foarte bun, trilogia ce-l are în centru pe Zeul Osândit, Haiganu, revine în atenția iubitorilor de fantasy și a fanilor benzilor desenat Harap-Alb Continuă! cu acest al doilea capitol care duce mai departe lupta dintre zei, oameni și creaturile monstruoase ce populează lumea; un volum secund poate chiar mai intrigant decât cel anterior, la fel de bine scris și documentat, cu întorsături de situație neașteptate care nivelează terenul pentru un final epic.
CITEȘTE RECENZIA PRIMULUI VOLUM DIN „HAIGANU”
Războiul bate la ușă, alianțele sunt puse la încercare, granița dintre bine și rău devine tot mai fragilă, iar sacrificii vor trebui făcute. Haiganu străbate tărâmul nesfârșit în lung și-n lat, încercând să scape de șoaptele zeului războiului, Pleistoros, și căutând cu disperare o modalitate de a-l readuce printre cei vii pe Zourazi. Între timp, băiatul vrăjitor ajunge pe tărâmul zeilor, unde descoperă lucruri noi despre aceștia și înfruntă creaturi de coșmar, cu puteri fantastice. Iar Dekibalos, înfiorătorul antagonist al primului volum, își continuă marșul cotropitor alături de armata sa morbidă. Toate acestea vor culmina într-o bătălie de proporții inimaginabile, epică din toate punctele de vedere, care va testa personajele și le va pregăti pentru ce va să vină.
Universul în care se desfășoară acțiunea din trilogia „Haiganu” mi se pare, acum și mai mult decât după ce am terminat primul volum, unul extraordinar de complex și unic în peisajul fantastic autohon. E întunecat și macabru, magia practicată de locuitorii acestuia e fascinantă și misterioasă, pe măsura meleagulilor de unde izvorăște, populat de personaje și ființe interesante. Un amestec incitant de fantasy clasic și horror modern, peste care e presărată acțiune din plin în stilul ultimei părți din „Stăpânul inelelor” și dezvăluiri sau plot twist-uri demne de „Urzeala tronurilor”, Furia oarbă surprinde la fiecare pagină prin dezvăluiri neașeptate, secvențe pline de adrenalină, conversații ample ce dezvoltă mitologia acestei lumi nemaiîntâlnite și personaje de care te-ai atașat de-a lungul primei lor aventuri și care acum sunt supuse unor noi teste, din care vor încerca să iasă victorioase.
Aproape totul este ridicat la superlativ față de primul roman: world building-ul e și mai impresionant, noi cotloane din lumea fantastică în care personajele își duc traiul fiind explorate de-a lungul poveștii, de foarte multe ori naratorul purtându-ne prin locații de o frumusețe morbidă sau, dimpotrivă, de un grotesc fermecător; firele narative sunt parcă și mai bine întrețesute, pe lângă secvențele de acțiune care te țin lipit de paginile cărții și momente mai liniștite, petrecute alături de personaje și gândurile acestora, avem parte de întorsături de situație aproape la tot pasul, unele mai mari, altele mai mici, dar fiecare având un impact puternic asupra poveștii ca un întreg; majoritatea personajelor au evoluat frumos dacă e să le comparăm cu cei sau cele care au fost în „Fluviul Șoaptelor”, mai puțin Haiganu însuși care a rămas la fel, lucru la care nu m-am așteptat și care, trebuie să recunosc, m-a surprins puțin (și nu neapărat într-un mod prea plăcut); iar la sfârșit trebuie neapărat să pomenesc de ilustrațiile care nu doar că aduc povestea la viață, dar îi și dau un aer fresh, diferit.
Furia oarbă este o continuare demnă de volumul anterior, pe care îl depășește din mai toate punctele de vedere: narațiunea e mai complexă, acțiunea mai bine închegată, iar terenul este pregătit pentru un final de zile mari. În cazul în care căutați un high fantasy autohton de calitate, cele două volume ale trilogiei „Haiganu” se pot dovedi exact cărțile de care aveți nevoie. Dar vă avertizez: s-ar putea să aveții de așteptat cu greu până la apariția volumului 3!
-
Plusuri
Întorsăturile de situație neprevăzute, personajele principale și secundare, detaliile noi despre lume pe care le aflăm, ilustrațiile.
-
Minusuri
Insuficienta dezvoltare a Haiganului ca personaj.
-
Recomandari
Iubitorilor de high fantasy, fanilor Lord of the Rings și Game of Thrones.