Oameni mici într-un oraș mare
Scris de Andreea Chebac • 17 September 2012 • in categoria Roman de dragoste
Autor: Armistead Maupin
Rating:
Editura: Philobia
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Cristina Rusu, Liviu Dascălu
Numar pagini: 425
ISBN: 978-606-93046-5-5
San Francisco este orașul în care vine toată lumea pentru a găsi ceva, sau pentru a uita. Unii speră să se piardă în marea de oameni și să-și uite trecutul, alții cred că vor găsi aici un viitor strălucit. Eroina noastră – Mary Ann Singleton – face parte din cea de-a doua categorie.
Provenind dintr-un modest orășel de provincie, Mary Ann, face un gest curajos și decide să plece de lângă părinții ei și să-și croiască o viață în Frisco. Fată serioasă și cu capul pe umeri, ea își găsește repede un loc de muncă și o locuință. Adevăratul deliciu începe abia când îi cunoște mai bine pe vecini și pe proprietară, doamna Madrigal.
Se pare că în marele oraș, care atrage mereu noi oameni, două lucruri sunt omniprezente: toți au secrete și toți suferă de probleme sentimentale. Pierduți în mulțimea de oameni, mulți se bucură că pot astfel să trăiască liniștiți cu preferințele lor sexuale, iar Mary Ann va învăța rapid că există puține lucruri de care să te miri – chiar și când găsești un joint lipit de ușă, cadou de la proprietară.
Cronici din San Francisco pierde rapid focusarea pe acțiunile personajului central și ne arată o țesătură de relații între persoane din ce în ce mai bizare. Sunteți gata? Există o bisexuală care are o relație dubios de apropiată cu un homosexual, un fotomodel alb care a devenit negru pentru a avea mai mut succes, un afemeiat, un tip obscur cu un secret îngrozitor, un businessman care află ceva șocant, un cuplu celebru cu multe probleme moderne etc.
Și acum modul îmbârligat în care sunt legate personajele între ele: prietenul homosexual are o legătură cu tânărul soț monden în timp ce nevasta lui rămâne însărcinată. Cu cine ? Veți afla. Businessman-ul o întâlnește pe misterioasa doamnă Madrigal, cu secretele ei bine ascunse. Mary Ann ajunge să lucreze cu iubitul proprietăresei ei și să flirtreze cu partenerul homosexualului. Bisexuala... da, ați ghicit, e ceva legat de fotomodelul negru.
Totul este prvit cu un fel de lupă, dar de la distanță, așa că îi vedem pe omuleții aceștia mici foarte clar și cu foarte multe detalii cum se agită în viața lor zilnică. Imaginea pe care mi-a sugerat-o cartea și pe care îmi doresc să v-o descriu și vouă este aceea a unui tablou de Avercamp (imaginea de mai sus). Cu personajele lui micuțe, dar pictate cu multă migală, el ilustrează perfect atmosfera povestirii.
-
Plusuri
Acțiunea alertă care te ține „în priză”
-
Minusuri
Pe alocuri este superficială
-
Recomandari
Celor care caută o lectură ușoară