Nu e vina ta – despre relații toxice și vindecare
Scris de bookblog.ro • 19 April 2024 • in categoria Psihologie/Sociologie
Autor: Stephanie Moulton Sarkis
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2023
Traducere: Vlad Vedeanu
Numar pagini: 278
ISBN: 978-606-33-9871-1
Stephanie Moulton Sarkis este psiholog clinician cu practică privată, specializată în tratarea ADHD, anxietății și abuzului narcisic, iar cartea ei, Relații toxice, este rodul experiențelor sale profesionale și personale, aducând în atenția publicului concepte și situații despre care se vorbește mult, în ultima vreme, dar care rămân, totuși, puțin înțelese în esența lor. De aceea, această carte, bine documentată, scrisă cu claritate, într-un limbaj care ocolește jargonul profesional, este o bună oportunitate pentru noi toți să corectăm unele informații greșite pe care le-am primit de-a lungul timpului și să reflectăm la propriile noastre dinamici relaționale.
De multe ori, ne poate fi dificil să identificăm relațiile toxice din viața noastră, și mai ales, să înțelegem cum am ajuns să le hrănim și să le menținem, deși ne fac rău, în mod evident. Stephanie Moulton Sarkin încearcă și reușește, cred eu, să facă aceste procese de reflecție și analiză ceva mai ușoare, oferindu-ne informații și detalii clare despre relațiile toxice. Autoarea ne spune, din start, că cea mai bună modalitate de vindecare a acestui tip de relații este blocarea contactului cu persoanele toxice, dar ne arată și cum putem gestiona contactul cu cineva cu care nu poți bloca comunicarea, cum ar fi părintele copiilor tăi sau cineva de la locul de muncă.
O parte din vindecare ține de acceptarea faptului că tu nu ai făcut nimic greșit atunci când erai într-o relație cu o persoană toxică – chiar dacă ți s-a spus în mod repetat că totul e din vina ta. Să renunți și să te ierți este un pas esențial către o viață emoțională sănătoasă.
Relațiile toxice sunt extrem de dificil de gestionat și pentru că e nevoie să treacă mult timp (și suferință) pentru a putea să le identificăm.
“…relațiile toxice nu sunt nesănătoase tot timpul – și tocmai asta le poate face atât de confuze. Când lucrurile sunt bune te întrebi de ce nu se poate să fie tot timpul așa. Și apoi intervine partea toxică a relației. Acest tipar este tipic ciclului de abuz. Dacă relația este bună 90% din timp, dar e nesănătoasă 10% din timp, tot e o relație toxică. Doar pentru că cineva este bun cu tine câteodată nu înseamnă că dispare comportamentul abuziv”.
Cartea este, în fapt, un ghid practic care ne prezintă tehnici și instrumente pentru a gestiona relațiile toxice sau pentru a ieși din ele, ceea ce este deosebit de util pentru persoane care experimentează abuzul relațional. De asemenea, putem găsi și cazuri reale ale unor persoane care au experimentat tot felul de contexte toxice, fie în viața profesională sau în cea personală, și au reușit să își reconstruiască stima de sine și să ducă o viață mai bună și mai sănătoasă. Important este să privim cu încredere și speranță către propriul nostru viitor și să apelăm la ajutor specializat (terapie, consiliere, etc.) atunci când simțim că nu reușim să gestionăm contexte și relații dificile.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Structura clară, cu multe informații relevante a cărții care ne ajută să înțelegem mai bine relațiile toxice din viața noastră.
Tehnicile și instrumentele prezentate de autoare ne pot oferi o modalitate practică de a analiza și a înțelege abuzul relational, care, uneori, poate fi foarte subtil, și deci dificil de identificat și acceptat.
-
Recomandari
O carte pe care ar trebui să o citim cu toții, un manual de sănătate mintală.