Natura dulce-amară a realității
Scris de bookblog.ro • 23 March 2023 • in categoria Psihologie/Sociologie
Autor: Susan Cain
Rating:

Editura: Publica
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Dan Crăciun
Numar pagini: 337
ISBN: 978-606-722-530-3
Numele lui Susan Cain este asociat în mintea multor cititori cu Puterea introverților într-o lume asurzitoare, o carte care a oferit nu numai o perspectivă total diferită asupra introverților și contribuțiilor pe care aceștia o aduc lumii noastre, care pare să valorizeze excesiv zgomotul de toate felurile, dar a adus și o doză sănătoasă de speranță și acceptare acelora dintre noi care ne-am tot chinuit cu timiditatea, rezerva și modurile diferite de a procesa și prezenta informația.
Absolventă de Drept la Harvard și Princeton, Susan Cain reușește să aducă în atenția noastră subiecte centrale ale experienței umane și să le exploreze într-un mod care ne face să spunem: „da, am simțit/trăit și eu asta”. În Dulce-amar, autoarea abordează sentimentele de întristare și dor, pornind de la întrebarea: de ce muzica tristă are un efect atât de complex asupra noastră? de ce o căutăm în momentele cele mai intense emoțional?
Cartea este un amestec minunat de cercetare psihologică, storytelling, autobiografie care reușește să ne convingă că întristarea, dorul, suferința sunt parte integrantă a condiției umane, iar ceea ce face diferența cu adevărat este sensul pe care îl găsim acestora. Sensul acesta despre care vorbise Viktor Frankl și a cărui construire și integrare este, de fapt, munca cea mai importantă pe care o poate face o ființă umană în timpul ce i s-a dat în această lume.
“Suntem învățați să gândim că rănile noastre fizice și psihice sunt neregularități în viața fiecăruia, abateri de la ceea ce ar fi trebuit să fie; uneori, din cauza lor suntem stigmatizați. Dar istoriile noastre de pierdere și de despărțire fac parte și ele din condiția noastră de bază, stând alături de găsirea jobului visat, de clipele în care ne îndrăgostim și când ni se nasc copiii noștri minunați. Și stările cele mai elevate – de venerație și bucurie, de uimire și iubire, de sens și creativitate – răsar din această natură dulce-amară a realității. Trăim aceste experiențe nu fiindcă viața este perfectă - ci tocmai pentru că nu este.”
Natura dulce-amară a reliatății și a vieții, despre care vorbește atât de elocvent Susan Cain, nu este doar o senzație, un sentiment sau un moment trecător, ci este, de fapt, un fel de a exista în lume, de a interpreta și a accepta ceea ce ni se întâmplă, și, mai mult, de a aduna putere în fața dificultăților și obstacolelor și a le da sens.
Cartea include și un Chestionar dulce-amar, pe care autoarea recomandă să îl completăm pentru a înțelege unde ne aflăm pe acest continuum între a locui permanent în starea dulce-amară și a o evita cu orice cost. Este o metodă bună de a afla cât de înclinați suntem către această sensibilitate.
Dulce-amar este o lectură importantă pentru toți cei care trăim, iubim sau am iubit și am pierdut. O recomand tuturor celor care nu mai cred în pozitivitate cu orice preț...
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Combinația de cercetare, storytelling și autobiografie care creează o lectură complexă și fascinantă.
-
Recomandari
O carte necesară pentru înțelegerea condiției umane și pentru procesul individual de acceptare a acesteia.