Misterul celei mai fascinante regine din istorie
Scris de Roxana Turcitu • 28 January 2014 • in categoria Istorie
Autor: Stacy Schiff
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 344
ISBN: 978-606-587-049-9
Una dintre cele mai cunoscute figuri din istorie, Cleopatra rămâne totuși un mister, în ciuda fascinației pe care o insuflă de mii de ani.
Cartea lui Stacy Schiff oferă o imagine complexă a ei, bazându-se pe unele dintre cele mai credibile surse din Antichitate, însă aceasta este încă departe de a fi completă. Aproape fiecare acțiune a reginei, fiecare alegere a sa este interpretată în mod diferit de scriitorii vremii, așa că devine imposibil de ales între variantele posibile. Toți cei care au scris despre Cleopatra în perioada vieții sale au făcut-o mânați de anumite interese, de părerile lor personale și nu tocmai obiective sau de influența unor anumiți politicieni. Prin urmare, un scriitor contemporan poate studia absolut toate sursele din perioada respectivă doar pentru a se trezi în ipostaza în care nu are cum să își dea seama care dintre relatări este mai aproape de adevăr.
Stacy Schiiff încearcă să acopere toate aceste aspecte diferite, ceea ce este de apreciat, însă problema care decurge de aici este faptul că nu reușește să ofere cititorului o părere clară asupra a ceea ce crede ea cu adevărat despre Cleopatra. Sigur că citind o biografie, îți dorești ca aceasta să fie cât mai realistă cu putință. Însă în același timp, nota personală a autorului aduce un plus, este acel ceva care oferă farmec cărții.
Stilul ales oscilează destul de mult. Avem pagini cu pasaje lungi, cu exprimare sofisticată, cu idei care curg dintr-una în alta, fără pauză. Acele fragmente devin obositoare, greu de urmărit și este necesar să le recitești cu atenție pentru a nu pierde sensul frazei. Acestea sunt intercalate cu pasaje în care exprimarea este simplă, actuală, lipsită de artificii, aproape contrastantă cu cea dinainte. Cred că autoarea a încercat să asigure o lectură ușor de parcurs, însă în același timp, obiectivă și complexă, dar cel puțin din punct de vedere al stilului, volumul este mai degrabă amețitor decât facil.
În ceea ce privește povestea în sine, trebuie să recunosc că am fost surprinsă în mod plăcut. Nu am fost vreodată interesată în mod deosebit de viața Cleopatrei, așa că tot ce știam despre ea erau informațiile de la școală, din filme și cărți a căror acțiune se lega direct sau indirect de această regină. Am descoperit nenumărate lucruri pe care nu le știam, iar motivele pentru care Cleopatra a rămas în istorie ca o figură mult mai puternică decât alte regine au devenit mai clare. De asemenea, foarte interesante mi s-au părut și poveștile legate de familia reginei, modul în care generații întregi de regi și regine și-au trăit viețile agitate în comploturi continue și în care puterea trecea de la un membru al familiei la altul, fără ca toate acele crime, incesturi și trădări să li se pară ieșite din comun. Relațiile cu Iulius Cezar și Marc Antoniu sunt atent urmărite și cu această ocazie, autoarea reușește parcă să ofere și un portret ceva mai clar nu doar asupra reginei Cleopatra, ci și asupra femeii care a fost aceasta. Dezvăluirile asupra destinului descendenților Cleopatrei au fost și ele surprinzătoare, pentru că nu aveam idee despre câți copii a avut regina cu Cezar și cu Marc Antoniu și ce s-a întâmplat cu cei care au rămas în viață după moartea ei.
Munca lui Stacy Schiff cu privire la viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți din perioada în care a trăit Cleopatra este impresionantă. Din acest punct de vedere, volumul a fost o lectură fascinantă și l-aș recomanda oricui. Foarte interesante sunt și diferențele de cultură și mentalitate dintre Egiptul antic și Grecia sau Roma din aceeași perioadă (cele din urmă părând aproape primitive). Mereu am avut impresia că în Antichitate, în aceste regiuni, civilizația a ajuns la un prag maxim care nu a mai fost apoi atins secole întregi. Mi se pare că Evul Mediu a adus o involuție în Europa și, prin urmare, am privit mereu cu admirație Antichitatea. Este uimitor cât de liberă, progresistă și corectă era mentalitatea egipteană și cât de înapoiată pare gândirea europeană în ceea ce privește condiția femeii, atribuțiile oamenilor, sistemul de organizare al statului și, în general, modul de viață al populației. Nu este de mirare că regina Cleopatra era probabil cea mai bogată conducătoare din vremea sa și că ținutul de care era responsabilă mergea ca pe roate, fără revolte, fără conflicte interne sau războaie civile, probleme atât de des întâlnite în alte regiuni.
-
Plusuri
Dezvăluiri surprinzătoare și complexe legate atât de viața oamenilor simpli cât și despre povestea Cleopatrei; Tratarea echilibrată a aspectelor contrastante care reies din operele scriitorilor antici.
-
Minusuri
Destule pasaje dificil de parcurs care ar fi devenit mai accesibile dacă ar fi fost împărțite în fraze mai scurte.
-
Recomandari
Celor interesați de misterele din jurul Cleopatrei și de stilul de viață din Antichitate, iubitorilor de biografii și celor care își doresc să aibă o perspectivă mai amplă și mai detaliată asupra istoriei.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Sunt convinsa ca va fi o lectura interesanta chiar si pentru persoanele care nu au o pasiune deosebita pentru istorie. Dar e fascinant sa descoperi modul in care traiau oamenii acum mii de ani, mai ales ca din unele puncte de vedere, poate ca aveau o mentalitate chiar mai evoluata decat cea din prezent.
Oricum, daca reusesti sa treci peste stilul putin obositor al autoarei din unele fragmente, cartea va fi cu siguranta o lectura placuta!
Antoaneta MOGA spune:
1 February 2014 | 7:43 pm
O carte de trecut pe lista de achizitii, atrasa fiind de atat de istorie cat si de bigrafii. cum spui, Antichitatea este un izvor de surprize! O bine venita recomandare pentru o carte de citit la gura sobei!