bookblog.ro

Iadul către închisoare şi iadul către eliberare

Scris de • 31 October 2012 • in categoria

Titlu: Întoarcerea acasă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 286
ISBN: 978-973-135-725-6
Cumpara cartea

În timp ce citeşti Întoarcerea acasă îţi dai seama că viaţa ta de care eşti deseori nemulţumit este o joacă de copil. Eroul, Slav, este arestat de poliţia secretă a Uniunii Sovietice, aşa numitul NKVD, închis, torturat să recunoască o vină pe care nu o avea, după care este deportat în înfiorătoarea şi îngheţata Siberie. Iar experienţa lui este cu atât mai îngrozitoare cu cât nu a fost singulară: prin aceleaşi chinuri au mai trecut alte sute de mii de oameni, la fel de nevinovaţi.

Cartea reprezintă un soi de autobiografie a lui Slavomir Rawicz, soldat polonez arestat de NKVD în 1939 şi condamnat, după luni întregi de torturi fizice şi psihice, la 25 de ani de muncă silnică în lagărul 303 din Siberia. Motivul? A fost acuzat de spionaj, la fel ca multe alte persoane, fără nici un fel de dovezi concrete sau martori adevăraţi. Vina fictivă îi va aduce iadul: mai întâi iadul către închisoare, după care iadul către eliberare.

Pagină după pagină, nu îmi puteam reveni din stupoare: Cum au rezistat acei oameni? Cum au reuşit să îndure chinurile, tratamentul inuman la care erau supuşi ? Cum de mai puteau avea speranţa, dincolo de ororile pe care le vedeau sau pe care le simţeau pe propria piele? Drumul spre lagăr îi coboară pe deţinuţi la stadiul de animale, reduşi la instinctele primare, obsedaţi de raţia zilnică de pâine şi apă, morţi de frig, bolnavi, storşi de vlagă, fără posibilitatea de a se odihni sau de a beneficia măcar parţial de o normalitate care să le asigure echilibrul psihic.

După un drum epuizant printr-o Siberie îngheţată care părea un coşmar fără sfârşit, condamnaţii ajung în lagărul 303, acolo unde Slav ar fi urmat să îşi petreacă următorii 25 de ani din viaţă muncind pentru o raţie infimă de pâine neagră, cafea şi rareori peşte uscat. Are însă norocul de a întâlni oameni care să îi sădească în minte ispititorul gând al evadării...

Cel mai important ajutor va veni de la cea mai neaşteptată persoană posibilă. Treptat, se ţese planul eliberării, al drumului care va fi parcurs şi al echipei de curajoşi nebuni, dispuşi să îşi rişte viaţa tocmai pentru a şi-o putea trăi. Slav alături de alţi şase deţinuţi pornesc spre un alt tip de iad, cel către libertate, care va fi uneori mai crunt decât cel anterior, în cazul în care aveai impresia că era deja prea mult...

Călătoria lor agonizantă, făcută cu sacrificarea zilnică a propriilor picioare şi a sănătăţii lor fizice şi psihice, s-a desfăşurat pe parcursul a 12 luni, timp în care au străbătut 6.500 de kilometri exclusiv pe jos, de cele mai multe ori fără să aibă ce să mănânce sau ducând lipsă de apa vitală, trecând prin Siberia, Mongolia, Deşertul Gobi, Tibet şi Himalaya, până când au ajuns în India, destinaţia lor finală. Câţi dintre ei vor reuşi însă să ajungă la finalul călătoriei şi câţi vor ajunge tribut morţii?

Experienţa trăită la extremele suportabilităţii îl va aduce pe fiecare în parte la o confruntare cu sinele, dar totodată fugarii vor întâlni opusul cruzimii soldaţilor din lagăr: mucaliţii care aveau capacitatea de a face haz chiar şi în cazul celor mai şocante şi absurde situaţii, precum şi ospitalitatea fără pretenţii a oamenilor întâlniţi în drumul lor spre libertate, care le ofereau mâncare, apă, adăpost şi încurajări, fără să aştepte nimic în schimb. Umanitatea acestora le va asigura deţinuţilor supravieţuirea fizică şi psihică, în contextul unei lupte parcă fără sfârşit cu vitregia naturii şi cu absurdul unui regim politic totalitar.

  • Plusuri

    O experienţă de viaţă impresionantă şi şocantă, cu atât mai mult cu cât a fost una reală.

  • Minusuri

    Greşeli de dactilografiere.

  • Recomandari

    Iubitorilor de romane de aventuri / de călătorie, dar şi celor care sunt atraşi de cărţile bazate pe întâmplări reale, de mare impact.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Marius spune:

    S-a facut si un film interesant dupa aceasta carte, The Way Back (2010) -http://www.imdb.com/title/tt1023114/, in care joaca si romanul Dragos Bucur.

    raspunde

  2. Mary spune:

    Da, asa e. Pe de o parte am uitat sa il specific, dar pe de alta parte nici nu l-am vazut si n-am putut sa las o impresie despre el.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro