Fetelor, cum ajungem să iubim pe cine iubim?
Scris de Renata Nae • 9 May 2014 • in categoria Psihologie/Sociologie
Autor: Robin Norwood
Rating:

Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Gabriela Petrilă
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-686-579-1

„Există mulți bărbați, spuse Frumoasa, care sunt monștri mult mai răi decât tine, iar eu te prefer pe tine, indiferent cum arăți...” ( Frumoasa și Bestia)
Da, unele femei iubesc prea mult... este posibil, deși ați putea spune că nu există noțiunea de iubesc mult sau iubesc puțin ci doar iubesc. Robin Norwood, scriitoare licențiată în terapia de cuplu, dar care s-a format în mulți ani de lucru în tratarea dependenților de diferite tipuri, scrie o carte incredibilă, ce se traduce în peste 30 de limbi și continuă să fie un bestseller. De ce spun că este o carte incredibilă? Pentru că atinge un subiect atât de uitat de femei, dar care ar rezolva atâtea probleme: v-ați întrebat vreodată de ce multe femei aleg bărbatul nepotrivit? Robin oferă câteva răspunsuri demne de pus pe gânduri precum și câțiva pași spre revenirea la normal a unei femei ce trece printr-o relație... neprielnică.
Cum sunt femeile care iubesc prea mult? Se pun mereu pe ultimul loc față de ceilalți, consideră că pot schimba un bărbat prin forța iubirii ce i-o poartă, vor să aibă tot timpul controlul asupra situației, de obicei își aleg bărbați mai puțin impunători tocmai pentru a avea control asupra lor, evită ieșirile în public pentru a nu fi judecate pentru alegerile lor, provin din familii cu probleme și lista poate continua.
„Această nevoie de a-i controla pe cei care le sunt aproape își are rădăcinile într-o copilărie în care au fost supuse frecvent unor emoții copleșitoare: frică, furie, tensiune, vinovăție, rușine, milă pentru ceilalți și pentru sine. O copilă crescută într-un astfel de mediu va fi traumatizată de aceste emoții în așa măsură, încât îi va fi imposibil să ducă o viață normală dacă nu-și va pune la punct sistemul defensiv”
Se pare că misterele atașamentului devotat pot fi regăsite în experiențele din copilărie. Majoritatea dintre noi creștem păstrându-ne rolurile pe care le-am adoptat în familiile noastre când eram copii. Pentru femeile care iubesc prea mult, deseori aceste roluri au presupus negarea propriilor nevoi și satisfacerea nevoilor celorlalți membri ai familiei.
O altă idee care m-a pus pe gânduri este următoarea: există o prejudecată cum că o femeie poate schimba un bărbat dacă îl iubește suficient de mult. Norwood susține că în comportamentul nostru de zi cu zi se oglindește presupunerea tacită că putem schimba pe cineva în bine prin forța iubirii noastre și că, dacă suntem femei, este de datoria noastră să facem acest lucru. Până și mass-media ne învață prin reviste: „cum să îți ajuți partenerul să devină...” în timp ce articole de genul „cum să îți ajuți partenera să devină...” sunt aproape inexistente. Iar noi, femeile, cumpărăm aceste reviste și încercăm să le urmăm sfaturile, sperând să-l putem ajuta să devină ceea ce avem noi nevoie să fie.
„Femei care iubesc prea mult” este o carte de citit și gândit. Soluția de bază pe care autoarea o propune pentru acest gen de persoane este să fie mai egoiste, să se facă fericite pe ele însele mai întâi și astfel toată lumea va fi mulțumită.
-
Plusuri
Este o carte inteligentă, scrisă foarte bine.
-
Recomandari
Tuturor femeilor!