bookblog.ro

Epoca imperiilor

Scris de • 8 October 2008 • in categoria

0Autor: Robert Aldrich
Rating: 5 stele - Robert Aldrich - Epoca imperiilor rating - recenzii carti
Editura: ALL

(ediţia în limba engleză)

Robert Aldrich - Epoca imperiilor - recenzie cartiDupa absolvirea facultăţii am ajuns la concluzia că un motiv important pentru instalarea unui cinism precoce şi o dispariţie suspectă a pasiunii pentru istorie au fost chiar cărţile de istorie. Aţipitul deasupra tomurilor prăfuite de specialitate nu se datora doar orelor prelungite de studiu din timpul sesiunii, ci mai ales a tonului placid, lipsit de culoare şi simţăminte cu care au fost scrise marea lor majoritate.

Totuşi, eram mereu descumpănită de acei profesori care, deşi ţineau cursuri fermecătoare, erau la fel de lipsiţi de viaţă în formă tipărită - se mărgineau la prezentarea tehnică a evenimentelor, la înşiruiri de date şi informaţii, ignorând cu bună ştiinţă ceea ce ne adusese pe toţi în acel loc: dragostea pentru aventura istoriei.

De atunci m-am ferit să citesc astfel de cărţi pentru a nu vedea din nou şi din nou scos sufletul din istorie. Rar se întâmplă să mai găsesc o carte scrisă de oameni care simt şi care te pot prinde în povestirea istoriei.

Epoca imperiilor, deşi o carte voluminoasă, este o foartă scurtă prezentare a principalelor caracteristici ale imperiilor coloniale care au dominat lumea modernă. De la Imperiul Otoman la Italia, cu o atenţie deosebită pentru Spania, Portugalia şi Marea Britanie, cartea ne introduce şi în culisele unor imperii neglijate sau văduvite în timp de această titulatură, navigând cu grijă prin teoriile moderne ale colonialismului şi drepturilor omului.

Un aspect extrem de interesant tratat de autori este situaţia imperiilor în epoca modernă, atunci când colonialismul trebuie să se supună unor legi mult mai sensibile şi nu permite o cucerire brutală sau o exterminare sistematică a populaţiei băştinaşe. Colonialismul care jonglează cu ideea de independenţă şi de naţionalism, colonialismul care a cucerit jucându-se cu libertatea sau cel care s-a crezut mesianic şi s-a folosit de Dumnezeu pentru a-şi întări economia.

Iar atunci când imperiul tradiţional păşeşte în lumea modernă, el trebuie să înfrunte nu doar o remodelare structurală şi să-şi regândească politica internă, ci să ofere tuturor naţionalităţilor ideea de egalitate şi de libertate. Iar atunci când este prea greu, când stau să se piardă prea multe interese economice şi/sau strategice, politica devine duplicitară şi echivocă. Aceste momente sunt punctate cu atenţie şi uneori cu ironie de autori, iar urmărirea lor pe parcursul cărţii şi a istoriei imperiilor lumii nu este doar o valoroasă lecţie de istorie ci şi o modalitate de a citi printre rânduri când vine vorba de deciziile politice actuale.

Un alt mare plus al volumului de faţă este atenţia pentru ilustraţii - fiecare pagină este îmbogăţită de tablouri sau poze atent selecţionate, care sprijină textul şi ne ajută să vizualizăm ceea ce cuvintele nu reuşesc să zugrăvească. La ele se adaugă hărţi, posterele de propagandă ale perioadei sau chiar şi caricaturi.

Epoca imperiilor este o carte de istorie scrisă cu suflet şi atenţie. Deşi abundentă în detalii, ea nu este o lucrare ştiinţifică searbădă ci o palpitantă incursiune în mentalitatea a treisprezece imperii moderne, fiind scrisă în acea manieră care readuce farmecul în istorie şi deschide pofta pentru a afla şi mai multe detalii. Cât mai multe detalii.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. mvs spune:

  Cartile din bibliografia obligatorie de la facultatile de istorie sunt scrieri academice, prin definitie lucrari care urmeaza un format riguros. Nu sunt atat de interesante precum lucrarea pe care ai recenzat-o, dar au valoarea lor documentara. Pun pariu ca “Epoca imperiilor” nu ar fi putut fi scrisa fara a consulta zeci de tratate de istorie.

  raspunde

 2. gabimirea spune:

  vezi obsesia datelor aduce deseori anularea povestii. Si totusi dincolo de cifre este totdeauna o poveste a istoricului. Nu exista istorie fara fictiune si nici nu ajunge faptul brut pentru a intelege evenimentul Orice adaugare langa faptul brut contine oarece poveste.

  raspunde

 3. Yuki spune:

  exista si o istorie alternativa: istoria mentalitatilor :)

  raspunde

 4. Ana-Maria spune:

  si oare nu ne-ar face tuturor viata mai frumoasa daca lucrarile alea academice ar putea arata ca exista si viata (poveste) in spatele unei simple date? :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro