bookblog.ro

Despre prietenie și iubire trecută prin menghina vieții

Scris de • 17 November 2021 • in categoria

Titlu: Surâsul fetelor din Dublin
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Numar pagini: 208
ISBN: LIB978-606-029-414-6

Există cărți despre care poți vorbi la infinit. Sunt cărți atât de frumoase prin slove și stilistică, încât chiar și atunci când întorci ultima foaie te pomenești într-o stare constantă de admirație, de beatitudine. Sunt cărți care nu excelează în dramatismul și senzaționalismul ieftin, ci te cuceresc prin emoțiile impregnate în fiecare cuvânt atent ales. Probabil, această introducere ar putea să pară siropoasă, dar mi-o asum, pentru că astăzi scriu despre cartea unui bun prieten, unui om de o deschidere și de o spiritualitate înaltă precum rar am întâlnit. Cronica de astăzi pune sub lupa atenției mele romanul Surâsul fetelor din Dublin, semnat de prodigiosul scriitor Cosmin Neidoni, filosof și om de litere într-o lume a transformărilor constante.

Adevărul este că am primit această carte mult prea târziu și am ajuns greu să o citesc, fiind constant perturbată de obligațiile mele maternale, dar cred încă în faptul că soarta mi-a călăuzit pașii spre acea întâlnire literară savuroasă. Romanul Surâsul fetelor din Dublin este încă o demonstrație a rafinamentului de care autorul dă dovadă în scriitura sa. Pentru cei care l-au cunoscut prin intermediul volumului „Viața la 40 de ani”, este deja de la sine înțeles că avem în față un frumos omagiu adus cuvântului. Autorul reliefează subiecte de valoare și pondere incomensurabilă, precum este iubirea matură, prietenia asumată, contemplarea spiritualității. Pornind de la un alter ego, pe care l-am intuit, acesta schițează drumul unui bărbat divorțat care ajunge în patria lui Joyce și ne poartă pe noi, cititorii, într-o călătorie fulminantă, prin inima insulei veșnic verzi.

Este demnă de toată aprecierea maniera în care autorul își îmbracă narațiunea, păstrând o linie fină de demarcație între meditația filosofică și empirismul relațiilor interumane. Personajele sale sunt trecute de spuma tinereții, dar își păstrează încă temperamentul volatil, subjugat căutării constante a momentelor de frumusețe pură (cum ar fi prima zi din an întâlnită simbolic în apropierea unui far). Eroii din acest roman sunt de o umanitate, de o simplitate atât de organică, încât nu ai efectiv cum să nu empatizezi. Nevoia lor de a găsi iubirea după trădare, de a simți prietenia după dezamăgire, îi apropie mai mult de cititor, lăsându-i un gust ușor, diafan, aidoma unui vin bun, maturat perfect.

Acest roman reflexiv, roman de contemplare, roman fluviu ne poartă pe diferite planuri atemporale, narațiunea sa fiind o oglindire a felului în care o amiciție de calitate îți poate fi catargul mult trebuincios pentru a ieși din calea furtunii. Extazul unei istorii scrise cu deosebit respect față de literatura contemporană – iată cum aș descrie relația lui Cosmin Neidoni cu romanele sale. Departe de efervescența literaturii fast-food, respectând minunatele tradiții ale Beckett, James Joyce, Balsac, Cosmin Neidoni scrie cu abnegație. Limbajul perfect nuanțat, creionarea peisajelor lingvistice, conceperea cadrelor narative cizelate meticulos – iată câteva dintre punctele forte ale acestui roman.

Dacă ai obosit de romane comerciale, dacă ești gata să găsești extazul într-un text curat, organic, sensibil, atunci ai nevoie anume de acest roman. A-l citi pe Cosmin Neidoni e ca și cum ai savura un ceai cu infuzie de mentă într-o seară răcoroasă de primăvară, este aidoma unei îmbrățișări îndelungate cu un om iubit pe care l-ai recâștigat. Să nu uităm vorbele personajului central, care spune: „lecția despre infinit se poate preda cel mai frumos nu într-o aulă universitară, ci pe țărmul unei mări”, deci haideți să simțim reverberațiile unui roman care ne aude marea emoțiilor mai aproape de suflet, în speranța unei vindecări adânci.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Thank you for posting such a great article! I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work!. Thank you for this wonderful Article!

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  • Promisiunea

  Copyright ©2011 Bookblog.ro