bookblog.ro

Citiți, nu mai stați pe gânduri!

Scris de • 29 October 2014 • in categoria

Titlu: Fugara
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 448
ISBN: 978-606-686-807-5
Cumpara cartea

Nu știu dacă o descopeream pe Alice Munro fără Premiul Nobel din 2013. Cert este că m-am îndrăgostit pe loc de stilul ei, de alternanța cu care sondează în sufletul oamenilor, când la suprafață, când foarte adânc.

Cumpără titlul în engleză

Personajul cel mai frecvent este Femeia canadiană, cu vulnerabilitățile ei, cu sensibilitatea ei, cu problemele pe care viața i le așază în cale, cu încercarea de a le depăși și a se bucura de clipele ce urmează. Alice Munro o descrie așa cum este, nu pare a o judeca, nu pare a o certa pentru modul în care se poartă. Acesta este filonul celor 8 povestiri din culegerea „Fugara”.

„Fugara”, prima povestire, este despre o tânără femeie, Clara, „care se dovedește incapabilă să-și părăsească soțul, deși își închipuie că e hotărâtă s-o facă”. Următoarele 3 sunt despre Juliet, o femeie dezvăluită în 3 ipostaze diferite, în 3 momente ale vieții. În „Ocazie” găsim o Juliet la început de drum, proaspată profesoară, plecând către un loc în care nu știe dacă e dorită și nici nu e convinsă că își dorește să ajungă. Apoi, în „Curând” regăsim o Juliet devenită mămică, încercând o balanță între 2 lumi, cea veche, a părinților, și cea nouă, împreună cu soțul ei. În sfârșit, a treia povestire – „Tăcere” , ne aduce o Juliet mamă a unei tinere, străduindu-se să înțeleagă unde a greșit față de copilul ei.

În „Pasiune” Grace încearcă să-și depășească condiția pe care i-a oferit-o viața. În povestirea „Greșeli” Lauren, o tânără elevă, se află între țesătura de adevăr și minciuna urzită în jurul ei de presupușii părinți adoptivi și de presupusa mamă naturală. În „Trucuri” Robin realizează mult prea târziu pentru viața ei întâmplarea pe care a trăit-o în tinerețe. Doar ultima poveste, „Puteri”, este diferită, eroina, Nancy, povestindu-și viața într-un jurnal intim.

Scurgerea timpului este felurită. Uneori timpul curge extrem de încet, alteori nu mai poți ține pasul cu el. În povestirea „Ocazie” avem o imagine descrisă în 2 pagini, apoi câțiva ani trec cuprinși într-o singură propoziție.

În opinia mea elementul surpriză este apariția de cuvinte (sau scurte propoziții) cheie care sugerează evoluția viitoare a narațiunii. Doar sugerează, nu ești foarte sigur, dar începi să banuiești ce va fi. De fiecare dată pare că te afli în fața unui scenariu incipient de film.

  • Plusuri

    Calitatea scriturii.

  • Minusuri

    Coperta e oribilă.

  • Recomandari

    Se recomandă iubitorilor de literatură, fie pe un șezlong la umbră, fie sub pătură lângă un ceai fierbinte.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro