bookblog.ro

Când părțile nu se adună

Scris de • 8 January 2015 • in categoria

Titlu: Bărbatul făcut din bucăți
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 512
ISBN: 978-973-46-1973-3
Cumpara cartea

O „biografie” inventată a lui H.G.Wells, în spatele cortinei.
Literatură contemporană

Cine a fost, în cele din urmă, H.G.Wells? „Biografiile, autobiografiile și colecțiile de scrisori ale oamenilor care l-au cunoscut mai mult sau mai puțin îndeaproape pe Wells au fost de asemenea surse prețioase de informație”, declară David Lodge în pagina de mulțumiri.

Cumpără titlul în engleză

Scriitorul a transformat o muncă minuțioasă de cercetare într-o ficțiune fascinantă despre viața de zi cu zi, aventurile, secretele, defectele unui mare autor, astfel încât nici nu mai contează cine a fost „cu adevărat”. Ceea ce contează este modul în care Lodge își imaginează, pas cu pas, trăirile și dramele familiale, impasurile și emoțiile schimbătoare ale lui H.G. Wells, omul înainte de toate.

Pe dinafară eram plin de succes – „cel mai faimos scriitor din lume” -, dar pe dinăuntru eram nesatisfăcut. , deși este o replică scoasă din context, reprezintă probabil una dintre cele mai bune descrieri succinte ale vieții lui Wells, așa cum este ea „reconstituită” din părți de către Lodge – părți care sunt mai mult decât suma lor și care transformă romanul într-o realitate alternativă, de savurat pe îndelete. Deși cantitatea detaliilor poate fi ușor obositoare, necesitând genul de lectură înceată și extrem de atentă, ca cititor, te poți minuna de puterea scriitorului de a combina faptele astfel încât să deslușească psihologia lui Wells și a celor apropiați lui, în special a femeilor din viața sa.

Bărbatul făcut din bucăți, asemeni volumului alcătuit din 5 părți ce marchează momente de turnură în devenirea lui H.G. Wells, arată diversele laturi ale unui scriitor vizionar, bărbat cu o minte deschisă, adesea neînțeleasă, adept al relațiilor libere, amant înfocat ș.a.m.d. pentru a ajunge la căderea și uitarea omului din spatele scriitorului genial: H.G. a fost asemenea unei comete. Un roman amuzant și revelator adesea, care arată legătura strânsă dintre cotidian și figura de „soclu” a celor considerați demni de reținut în istorie.

  • Plusuri

    Autenticitatea scriiturii, detaliile bine plasate, psihologia personajelor

  • Minusuri

    Ritmul încet

  • Recomandari

    Fanilor lui H.G.Wells și celor curioși din fire

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro