bookblog.ro

Adevărul despre omenire

Scris de • 9 November 2011 • in categoria

Sanctus SImon Toyne

Titlu: Sanctus
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 488
ISBN: 978-973-724-293-8

Cartea pornește de la o premisă șocantă: oare cea mai răspândită religie din lume ascunde un secret terifiant? Pentru a proteja o taină, Biserica a ucis oameni timp de secole, dar acum totul este pe punctul de a ieși la iveală.

În Turcia, în cel mai vechi centru religios din lume, călugării sancti păzesc de secole un secret care ar putea schimba fața omenirii. Puțini sunt cei care știu asta și încearcă să dezvăluie totul, dar cei mai mulți sunt doar uimiți de forța miraculoasă a comorii care este păzită cu strășnicie.

Personajul central al romanului moare în primele pagini și asta declanșează haosul. Fețele bisericești se dovedesc a fi mai crude decât niște mercenari, iar personajele cărții se împart rapid în pozitive și negative. Pe de o parte se află călugării sancti, de cealaltă parte sunt cei care le neagă autoritatea și vor să demaște totul: tribul mala.

Este vorba despre o luptă veche de la începutul omenirii, iar acum sunt atrași în ea tot felul de oameni pe post de pioni: un polițist, un medic și o tânără jurnalistă, Liv Adamsen, care va descoperi că joacă un rol mult mai important decât crede.

Călugării vor încerca să o omoare pe tânără, dar ea găsește protecție în diverse moduri, până când ajunge să fie ajutată de cei din tribul mala și să-și afle oarecum adevărata identitate. În carte nu este vorba despre misticism, ci despre intrigă și înșelătorie în numele puterii.

Sanctus are toate ingredientele potrivite: enigmă religioasă șocantă (care merge până la ideea că acești călugări sancti au mușamalizat povestea din Biblie și au schimbat evenimentele primordiale), mult sânge, situații limită, urmăriri… Romanul este scris în stilul și după rețeta cărților lui Dan Brown, doar că marea surpriză a venit la sfârșit când, în loc să fim lăsați în ceața unei enigme eterne, ne este dezvăluit secretul pe care l-am urmărit tot volumul.

Aceasta este doar prima carte dintr-o trilogie, iar autorul a lăsat suficient de multe ițe pentru a le lega de următoarele romane, dar nu există acțiuni suspendate, sau conflicte neterminate.

Romanul captivează prin cât de rapid se desfășoară totul și cât de ingenios sunt legate referirile la ritualuri religioase, culturi străvechi și ultima tehnologie criminală, motociclete care țâșnesc de nicăieri și modul în care personajele aleargă rapid la computer pentru a căuta ceva pe internet.

  • Plusuri

    nu există sincope în desfășurarea acțiunii

  • Minusuri

    toate implicațiile psihologice sau emoționale din carte rămân la nivel superficial

  • Recomandari

    în primul rând celor care apreciază romanele lui Dan Brown; celor care vor să citească o carte captivantă, dar ușurică

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cristina spune:

    De fapt nu ma atrag astfel de texte. Dar cateva luni in urma am citit cartea lui Bastovoi “Diavolul este politic corect”. Am ramas marcata de roman si de faptul ca autorul, care e un preot, a ales aceasta modalitate de a propovadui si de a atentiona asupra degradarii noastre morale. As vrea sa stiu ce parere aveti despre aceasta carte (daca suntem in zona credintei)?

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      E o carte pe care nu am citit-o, dar despre care am auzit multe si care se afla pe lista mea de lecturi.
      Dar romanul de fata trebuie privit ca divertisment. Este captivant si incitant, insa nu trateaza probleme dogmatice.

      raspunde

  2. Zina spune:

    Un roman de divertisment este exact ce imi trebuie in aceasta dimineata de duminica rece si mohorata.Deci, Sanctus !

    raspunde

  3. Lucian M spune:

    Da, e uşurică. N-are decât 488 de pagini :)). Îmi place din ce am citit până acum (vreo 30 de pagini) dar îmi pare rău că am aflat că personajul din primele pagini moare la început. Aş fi putut descoperi asta singur :P

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      Imi pare rau ca am stricat surpriza,Lucian, dar sa stii ca asta nu este nici pe departe cea mai interesanta parte a acartii :)

      raspunde

  4. Georgi spune:

    Mie nu mi-a palcut deloc aceasta carte, mi se pare doar o copie (mult decolorata) a Codului lui Da Vinci. Subiectule este banal, firul povestirii cat se poate de previzibil, personajele sunt bune bune sau rele rele, nu exista nuante de gri.
    Daca vreti sa imbratisati ideea de thriller istoric mergeti direct la maestrul Dan Brown decat la un amator…

    raspunde

  5. Sanda spune:

    Am citit prima carte a lui D.Brown in primele zile in care a aparut la noi si am fost sigura ca va declansa o intreaga polemica.Au cazut toti in capcana si i-au facut o publicitate asa de uriasa ca intreg mapamondul a citit-o.Am inteles ca in Franta s-au facut chiar excursii cu turisti pe urmele traseului urmat in carte de personaje.Cartile lui sunt binisor insailate pe subiecte cu care mergi la sigur ( se poarta,templierii.Sf.Graal, enigmele Bibliei, masoneria,etc ) si cam atat.Filmul a fost slabut de tot si cam atat.Nu stiu cum este Sanctus dar daca a gasit reteta este sigur de castig!!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro