bookblog.ro

Ce nu măsori, nu corectezi

Scris de • 3 February 2021 • in categoria

Titlu: Măsoară ce contează
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 331
ISBN: 978-606-722-366-8

De peste un an de zile „funcționez” într-un sistem în care OKR-urile, prescurtare pentru Obiective și Rezultate-cheie (Objectives and Key Results), ne ajută să vedem, transparent și eficient, cum obiectivele companiei și obiectivele fiecărui rol din companie se aliniază pentru a genera rezultate măsurabile, creșteri de business etc. Așa că am vrut să înțeleg mai bine istoricul acestei metode de stabilire a obiectivelor strategice și de management de performanță — cu nota bene că sunt subiectivă în favoarea sa, fiind cel mai eficient sistem srategic din câte am experimentat vreodată.

Totul a început în anii ‘80 cu Intel și Andy Grove (CEO-ul de atunci), unde John Doerr a trăit sistemul, pentru ca apoi să îl aducă în Google — care, de altfel, îl folosește încă de atunci pentru a împinge obiective îndrăznețe și inovație la fiecare nivel. 

Cartea Măsoară ce contează este ghidul bazat pe experiența acestor corporații, împreună cu abordarea lui Doerr, pe pași, pentru a susține organizațiile să treacă la un mod mai eficient de a stabili direcții de business prin 4 superputeri:

1 Cu ochii pe priorități și pe realizarea lor.

2 Alinierea și legăturile necesare muncii în echipă.

3 Responsabilizarea prin monitorizarea performanței.

4 Antrenament pentru miracol.

De altfel, după ce prezintă pe scurt influența părintelui OKR, Andy Grove, și experiența Google, Doerr pornește, cu o scriitură relaxată și foarte practică, să explice fiecare superputere, astfel încât fiecare să o poată aplica în echipa și afacerea sa pentru a:

- Stabili mai puține obiective, care sunt mai ambițioase și mai clar concentrate pe misiunea companiei. Ideea fiind că e la fel de important să alegi la ce spui Nu.

- Stabili prioritățile de echipă nu doar de sus în jos, ci și invers, plus pe „lateral” — transparența și alinierea vin din faptul că toți oamenii contribuie la dezbaterea obiectivelor.

- Inova și îmbunătăți continuu performanța fiecăruia.

-Testa constant sistemul în sine.

În fiecare capitol, veți găsi descrierea pe larg a fiecărui pas necesar în implementarea OKR-urilor, exemple concrete, întrebări care să vă ajute, o poveste de inspirație via Google, Fundația Gates, Intuit, Adobe etc. 

În plus, pentru că e un sistem cu puțină teorie și foarte simplu de înțeles, dar cu provocări mari în practică, am apreciat faptul că insistă asupra resurselor utile — ultimele pagini sunt dedicate tuturor exercițiilor și întrebărilor care să vă pună la treabă, alături de pagini de notițe, tocmai pentru că OKR-urile se învață făcând, acceptând greșelile și optimizând constant. Nu degeaba sunt atât de „iubite” în culturile antreprenoriale, lean, unde totul trebuie iterat.

Măsoară ce contează nu e o lectură de relaxare, ci o carte-subiect de studiu și acțiune, pe care merită să o aveți pe birou și să o consultați dacă vreți un sistem activ de lucru cu obiective măsurabile. Mult mai eficient decât frații mai vechi de tip waterfall, SMART etc. Tocmai pentru că se trage din mai bătrânul management prin obiective (MBO), reglându-i multele dezavantaje și pentru că lucrează în perioade scurte (trimestriale, de obicei), îți oferă ocazia reală de a descoperi și învăța din ce funcționează și ce nu funcționează.

Așadar, dacă sunteți antreprenori, manageri, oameni interesați de performanță (cum zice și coperta cărții), e o carte „musai” pe listă.

  • Plusuri

    Explicarea metodologiei clar și cu exemple concrete, resurse utile la finalul cărții.

  • Recomandari

    Pentru antreprenori, freelanceri, oameni care vor să își măsoare rezultatele și să itereze rapid și eficient.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro