bookblog.ro

---

Basmele nu au etnie

Scris de • 1 December 2009 • in categoria Articole pentru parinti

Ceva nou pentru copii şi părinţi

În cartea lui Antoine de Saint Exupery Micul Prinţ, personajul omonim întâlneşte o vulpe care îi cere neobişnuitului protagonist să o îmblînzească. Când Micul prinţ o întreabă ce înseamnă "a îmblânzi", vulpea răspunde cu o înţelepciune fermecător de simplă: "A îmblânzi înseamnă a crea legături". În primii ani de viaţă, copiii fac exact asta, îmblânzesc lumea, adică creează legături cu ea. În "aventura" lor plină de mirări, întrebări şi descoperiri uluitoare, basmele se dovedesc un instrument util pentru a învăţa cum se creează legăturile.

Secole de-a rândul copiii au "îmblânzit" lumea mai uşor învăţând câte ceva din poveştile unor personaje universale, precum Scufiţa Roşie sau Cenuşăreasa sau de la altele din folclorul autohton, precum Fata Moşului sau Ivan Turbincă.

Acum, copiii, dar şi părinţii - pentru că e greu să nu le transmitem copiilor noştri, pe lângă lucrurile elementare despre lumea inconjurătoare, şi credinţele noastre personale despre relaţia cu lumea - au ocazia să înveţe ceva despre o lume care pare atât de îndepărtată şi care este, totuşi, atât de apropiată de noi : lumea romilor.

Pe site-ul www.sper.org.ro, în secţiunea materiale informative, veţi putea găsi câteva basme rome, care ne ajută pe toţi, adulţi sau copii, "să îmblânzim" o altă lume şi să devenim mai toleranţi prin înţelegere.

"Povestea lui Cirikli", "Povestea celei dintâi viori", "Dalba lună" şi "Întâii romi de pe pământ" sunt cele trei basme care spun, folosind un limbaj unic, poveştile eroilor care luptă în numele Binelui. Aproape la fel de importantă ca dialogurile sau naraţiunile este muzica, care oferă o atmosferă aparte, aproape magică. De ascultat si cu sufletul.

Scris de Ada Ivan





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro