bookblog.ro

---

Pe patul de moarte

Scris de • 31 July 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: William Faulkner
Rating: William Faulkner - Pe patul de moarte rating - recenzii carti

William Faulkner - Pe patul de moarte - recenzie cartiBine ati (re)venit in Yoknapatawpha! Tinutul unde este cel mai greu sa faci o recenzie, tocmai pentru ca el, Creatorul, iti repeta obsesiv ca vorbele nu mai au nicio putere. Si totusi tocmai el dovedeste o maiestrie nemaivazuta in a se juca cu ele. Iata lumea lui Faulkner.

Structurat cu simplitate (fiecare capitol poarta denumirea personajului care il povesteste), firul narativ este construit pe baza monologului interior al personajelor. Punctul de pornire al romanului este reprezentat de moartea lui Addie Bundren. Pentru ca ultima sa dorinta a fost sa fie inmormantata in pamantul stramosilor ei, intreaga familie porneste intr-o periculoasa calatorie spre Jefferson.

Cu toate ca aceasta calatorie ne este prezentata din punctele de vedere ale tututor personajelor, sa nu va amagiti cu gandul ca totul este explicat si clar. Faulkner construieste treptat si cu mult suspans fiecare tablou al romanului si nu o data am simtit nevoia de a reciti capitole anterioare. Ni se ofera mici indicii, care doar daca sunt puse cap la cap pot dezvalui in totalitate romanul.
Personajele sunt conturate cu precizie si atentie: Anse, sotul lui Addie, in cautare de noi dinti si noua nevasta, eroismul aproape prostesc a lui Cash, agresivitatea lui Jewel, calculul rece si curajos a lui Dewey Dell. Consider ca acest roman are doua puncte magice, care raman adanc intiparite in memorie: desenul sicriului si capitolul de 4 cuvinte al lui Vardaman.

Pe patul de moarte este un roman experimental, puternic si desi foarte trist, totusi inaltator. Daca nu ati citit inca Faulkner, va recomand sa incepeti cu aceasta carte. Daca ati citit alte romane, sa nu pierdeti ocazia sa-l cititi si pe acesta. Este mai usor decat Absalom, Absalom! sau Zgomotul si Furia (recenzie aici) , dar poarta amprenta limbajului si inovatiei literare faulkneriene.

O recenzie de: Ana-Maria Petritan





Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Mihnea spune:

    Intradevar, Faulkner este un autor ale carui carti trebuiesc recitite pentru a cuprinde in totalitate universul faulknerian pe care l-ai mentionat si tu. L-a fel s-a intmplat si cu mine. Am citit “Zgomotul si furia” in romaneste, iar apoi in engleza.

    raspunde

  2. Ana Maria spune:

    Eu am mai citit de Faulkner Neinfrantii, Absalom, Absalom! si Zgomotul si Furia. Primele doua le-am citit in romana si au fost lecturi chinuitoare. Recunosc! Zgomotul si furia l-am citit in engleza si lucrurile au inceput sa devina mai clare.
    Acum insa, doresc sa le recitesc pe toate! :)

    raspunde

  3. billy spune:

    Da, Ana Maria are dreptate, incepeti Faulkner cu Pe patul de moarte. Ai senzatia ca Sofocle a renascut in sudul american, ca niste umili fermieri retraiesc dramele cosmice ale grecilor fatalisti. Dupa care vine finalul. Miscarea surpriza a lui Anse Bundren ( nu v-o dezvalui) tranteste totul in derizoriu, nu-ti vine sa crezi ca plansul intens se poate transforma in ceva grotesc, sau poate doar in ceva uman. Ironia blanda din final vindeca ranile cele mai adanci.

    raspunde

  4. billy spune:

    Si, sperand sa nu fiu impertinent, o recomandare. Romanul “The Reivers”, despre care se vorbeste destul de rar. Este ultimul roman scris (nu publicat) de Faulkner. Ultimul roman publicat cred ca este Flags in the Dust, versiunea initiala a lui Sartoris.
    Revenind la Reivers. O privire nostalgica, cu mult, mult umor aruncata peste lumea pe care a creat-o. Si aceeasi senzatie de drum al destinului pe care se misca personajele pana cand apare amanuntul derizoriu care iti spune ca lumea e prea calda ca sa fie condusa de zei.

    raspunde

  5. billy spune:

    Inca una si promit ca ma opresc.
    Lights in August, pentru cei care vor sa-l descopere mai usor pe Faulkner. Un roman frumos care cuprinde aproape toate temele faulkneriene. Segregatie rasiala, ereditate incarcata si incerta si, bineinteles, multa ura si multa dragoste.

    raspunde

  6. billy spune:

    Dar cheia ideatica o gasiti numai in Ursul, nuvela din volumul Go Down, Moses. Tot ceea ce crede Faulkner ca este sau ca ar trebui sa fie sau sa faca un om, este scris aici.

    Gata, o sa tac iar o vreme, altfel va umplu blogul numai cu aberatiile mele.

    raspunde

  7. Ana Maria spune:

    Multumesc de recomandari si completari! :)…si sper sa nu respecti ultima promisiune :D

    raspunde

  8. Pingback: Pe patul de moarte | bookblog.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro