Curtoazia în Societatea feudală
Autor: Marc Bloch
Rating:
Editura: Dacia
Anul aparitiei: 1998
Traducere: Cristiana Macarovici
Numar pagini: 223
ISBN: 973-35-0715-6
În două articole precedente ne-am oprit asupra câtorva aspecte legate de nobilimea feudală şi de războiul medieval european, aşa cum sunt ele prezentate în Societatea feudală. Clasele şi cârmuirea oamenilor de Marc Bloch. În prezentarea de faţă vom face referiri la un alt aspect al evului mediu european: curtoazia.
Senzualitatea este frecvent prezentă ca fiind potrivită femeii mai degrabă decât eroilor.
Termenul care, de prin anul 1100, serveşte în mod curent la desemnarea prin excelenţă a mănunchiului de calităţi nobile este "curtoazia", cuvânt care vine de la francezul courtoisie. Fie că era vorba de simple uzanţe de bună-cuviinţă sau de precepte pur morale, de "curtoazie" sau de "probitate", codul a avut ca patrie curţile Franţei. Mulţi tineri nobili veneau să înveţe pe lângă prinţii francezi, o dată cu limba, regulile de comportare în înalta societate. [Citeste tot Articolul]
Războiul în Societatea feudală. Clasele şi cârmuirea oamenilor
0
Autor: Marc Bloch
Rating:
Editura: Dacia
Anul apariţiei: 1998
Traducător: Cristiana Macarovici
volumul al II-lea
Într-un articol precedent am prezentat câteva aspecte principale legate de nobilimea feudală, aşa cum este ea prezentată în volumul Societatea feudală. Clasele şi cârmuirea oamenilor de Marc Bloch. În continuare, ne vom opri asupra unui alt aspect important al societăţii medievale europene: războiul.
Cavalerii, precum samuraii Japoniei medievale, erau oameni pentru care îndrăzneala şi dispreţul faţă de moarte erau, într-o oarecare măsură, valori profesionale. Nobilul îndrăgea mai întâi desfăşurarea unei forţe fizice de animal frumos, savant întreţinute prin exerciţii permanente, începute din copilărie. Corpului suplu şi musculos trebuia să i se adauge curajul.
[Citeste tot Articolul]
Societatea feudală. Clasele şi cârmuirea oamenilor
0
Autor: Marc Bloch
Rating:
Editura: Dacia
Anul apariţiei: 1998
Traducător: Cristiana Macarovici
volumul al II-lea
Volumul Societatea feudală. Clasele şi cârmuirea oamenilor este un studiu în care Marc Bloch face o radiografie excelentă a societăţii medievale şi a stărilor sociale care o formau. Cartea trataeză în detaliu particulariltăţile nobilimii, a cavalerilor, a ţăranilor şi burgheziei, precum şi a clerului şi a claselor profesionale. În prezentarea de faţă mă voi opri doar asupra unor aspecte legate de nobilimea feudală.
Este important de înţeles, de la bun început, că societăţile din epoca feudală nu erau croite pe principiul egalitarismului. Nu orice clasă dominantă era o nobilime. Pentru a merita acest nume, ea trebuia să reunească două condiţii: mai întâi, să aibă un statut juridic propriu, care să confirme şi să materializeze superioritatea la care avea pretenţia; iar, în al doilea rând, ca acest statut să se perpetueze prin legătura de sânge. În unele cazuri speciale, se accepta, în favoare unor familii noi, posibilitatea de a li se facilita accesul în nobilime, dar numai unui număr restrâns de familii şi după norme riguros stabilite. [Citeste tot Articolul]