Noi
0Autor: Evgheni Zamiatin
Editura Leda, 2005
276 de pagini
ISBN: 973-7786-94-7
Mugurii totalitarismului
Atunci când spui societate totalitară futuristă, un reflex pavlovian te duce imediat cu gândul la 1984 de George Orwell. Impactul, justificat de altfel, al distopiei englezului, devenită carte cult, ascunde însă şi nedreptatea făcută unui roman rus care poate revendica întâietatea în privinţa abordării tematicii dictaturii care suprimă orice urmă de individualitate şi libertate personală.
Izvorât chiar din patria totalitarismului care l-a inspirat pe Orwell, Noi de Evgheni Zamiatin, a fost terminat în 1920 şi a apărut integral în Occident, unde, la scurt timp, a emigrat şi autorul. În Rusia, nici pomeneală să aibă cineva tupeul să-i propună publicarea necenzurată până în 1989.
O atare înverşunare devine explicabilă după lectura cărţii. La două sute de ani de la un război mondial nimicitor, omenirea este izolată de natură în spatele unor ziduri transparente, care mărginesc o societate strict organizată după principii matematice, la a căror respectare veghează Binefăcătorul şi Gardienii săi. Oamenii nu mai au nume, ci doar indicative, au timp liber controlat atent, iar, dacă vor să facă sex, au nevoie de o aprobare specială, care vine pe nişte cupoane roz. Individul nu este decât o parte infimă a unui intreg, iar conceptul de familie este inexistent.
Culoarea Magiei
0Autor: Terry Pratchett
Editura: Colin Smythe
Publicat prima dată în 1983
ISBN: 0-552-12475-3
Acum vreo opt ani mă plimbam pe b-dul Magheru, cautând prin librării ceva bun de citit. Inevitabil, am intrat la Dalles. Am răsfoit una, două, trei cărţi, dar n-am găsit nimic interesant. Până la urmă mi-au căzut ochii pe o copertă foarte frumos colorată (desenată de Josh Kirby).
Fiindcă n-am obiceiul să mă ghidez în alegere după prezentarea de pe ultima copertă, am deschis cartea şi am citit un paragraf la întâmplare. Sunt sigură că e mai bine să-l laşi pe autor să se prezinte cu propriile-i cuvinte:
"Doiflori era turist. Primul întâlnit vreodată în lumea Discului. Turist, decise Vânturache, însemnă idiot."
M-am hotărât pe loc că un autor care vorbeşte atât de ireverenţios despre personajele sale merită citit. Am cumpărat "Culoarea magiei" şi am descoperit o lume plată, purtată de patru elefanţi cocoţaţi pe spinarea unei broaşte ţestoase, într-un univers "de mâna a doua"; o lume în care vrăjitorii sunt laşi şi profitori, în care turiştii au patru ochi, iar bagajele au sute de picioruşe şi un comportament vicios.
The Running Man
0Autor: Richard Bachman
214 pagini
Editura: Signet Books
Publicat prima dată în 1982
ISBN: 0451197968
Citind contra cronometru
Deseori am stat şi m-am gândit ce anume face o carte SF bună: anticipaţia tehnologică, viziunea sociologică tulburatoare, ipoteza trasformărilor culturale care ar şterge pe jos cu tot ce preţuim în prezent?
Citind The Running Man (Fugarul) de Robert Bachman, am constatat că, deşi e valabil câte un pic dintre toate cele de mai sus, răspunsul este mai simplu şi mai la îndemână - ştii că ai de-a face cu o astfel de carte atunci când nu te mai interesează ca e science fiction sau Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor, când eşti captivul atmosferei şi sclavul acţiunii.
The Graveyard Book
0Autor: Neil Gaiman
320 pagini
Editura: Harper Collins
Anul apariţiei: 2008
ISBN: 0060530928
Adunându-se noaptea într-un cimitir năpădit de buruieni şi iederă, pisicile din Dream Country, al treilea ciclu din seria Sandman, sunt nerăbdătoare să asculte povestea pisicii străine. De pe capul unui arhanghel singuratic, ea le povesteşte cum pisicile erau cândva stăpâne peste Pământ şi vânau oamenii neputincioşi, până într-o zi când oamenii au refăcut lumea după placul lor, prin vise. "Dar dacă destule dintre noi visăm. Dacă măcar o mie dintre noi visăm, putem schimba lumea. O putem reface prin vis. O lume în care nici o pisică nu trebuie să sufere cruzimea oamenilor". Este o poveste captivantă, dar nimic mai mult. Toate pisicile pleacă din cimitir fără să îi dea ascultare, toate în afară de cea mai mică dintre ele.