bookblog.ro

---

„Un bulgăre de humă”, filmul pe care orice licean/student ar trebui să îl vadă

Scris de • 10 December 2021 • in categoria Carte vs film

Un bulgăre de humă”, cu actorii Adrian Pintea și Dorel Vișan, realizat în 1989, odată cu căderea cortinei roșii, este un film pe care ar trebui să îl vadă fiecare român. În plus, orice licean sau student ar înțelege mai bine că acești scriitori a căror opere le întâlnim în lista de lecturi obligatorii au fost mai întâi oameni, ființe palpabile și mai apoi creatori de texte.

Actori și scriitori de mare calibru

 

Eminescu și Creangă sunt doi scriitori din programa școlară care „ne urmăresc” încă din primele clase. Dar pentru a înțelege adevărata valoare a unui scriitor este esențial să înțelegi de unde vine, prin ce a trecut, care i-au fost ideile și idealurile, dar mai ales, ce a vrut să facă pentru literatura română și ce i-a reușit.

Eminescu apare în fața ta, mai viu decât ți l-ai putea imagina vreodată, și urmărindu-l în filmul cu efecte misterioase de coloană sonoră și imagine, vei înțelege mai bine versurile care s-au născut în mintea sa. Viața sa personală, îi influențează toată scriitura - e posibil să faci o legătură între melancolia din creațiile sale, dorul care îl macină, dar și dorința de mărire și întâmplările din film. Întrebarea „Ce a vrut să spună autorul aici” capătă noi sensuri și parcă coboară din eter în concret; poți pune cap la cap ideile sale analizând perioadele din viața sa.

Vei vedea ce fel de caracter avea, vei înțelege că se asemăna cu mulți dintre noi și poate atunci vei descoperi că poți face chiar un exercițiu de empatie față de scriitorii pe care îi întâlnești în manual.

Creangă, acest scriitor de povești și povestiri, autorul „Amintirilor din copilărie” apare aici la fel de amuzant cum poate ai avut plăcerea, dar și bucuria de a-l descoperi în memoriile sale.

Plin de haz, mereu cu o zicală amuzantă pe vârful limbii, plin de optimism și bucurie, te va face să îl placi instantaneu. Îl vei descoperi cu toate nuanțele caracterului său: amuzant, vesel, prietenos, omenos, deschis, sociabil, dar și trist, ursuz, iute la mânie, furios, tăios sau indiferent. A fost un om ca noi toți, cu bune și cu rele.

Ceea ce contează cu adevărat este să îi vezi viața, cât de greu i-a fost să scrie acele povești și mai ales să își aștearnă amintirile din copilărie pe o foaie, să meargă la întâlnirile Convorbirilor Literare, dus și prezentat de Eminescu, și poate să dai cărților sale o șansă, înainte de a te hotărâ că nu mai e actual sau nu-i de tine.

Prietenia dintre Eminescu și Creangă a fost una specială și au trecut prin multe împreună. Au locuit împreună, au lucrat împreună la texte, au vorbit ore în șir până în zori, s-au „preumblat” peste dealuri, prin păduri și livezi, cum ziceau ei.

 

Motive să te uiți la acest film pe care îl consider magistral

 

Chiar dacă nu ești iubitor de filme românești sau nu îți place să citești, te asigur că îți va plăcea acest film. Am testat deja acest lucru cu 4 dintre apropiații mei și la final toți l-au declarat extraordinar.

Te va duce într-o lume demult uitată, a unei Moldove profund patriote, o lume pe care o mai descoperi și acum, dacă ai noroc, printr-un sat uitat de lume și departe de civilizația orașelor mari și zgomotoase.

Vei porni într-o aventură în trecut pentru a înțelege atât lumea scriitorilor, cât și contextul politic al secolul al XIX- lea.

Coloana sonoră, efectele, totul îți creează o atmosferă de basm înainte de a-ți aduce în fața ochilor marii scriitori români în carne și oase. Vei avea parte de o excursie de relaxare, o ieșire din cotidian spre a uita de problemele cotidiene.

Nu mai spun că tot ce vei învăța și înțelege din acest film te va ajuta la școală, la Bacalaureat și în viață. Dacă vei fi în asentiment cu mine, îl vei păstra în suflet ca pe o capodoperă a cinematografiei românești și îl vei revedea mereu cu aceeași plăcere ca prima oară.

Sper că te-am convins ca merită văzut și îi vei da măcar o șansă! Promit că nu vei regreta.

Vizionare plăcută!





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro