bookblog.ro

Istoria din care nu învățăm nimic

Titlu: Fiica Estului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 382
ISBN: 978-973-46-6375-0
Cumpara cartea

Fiica Estului este o carte care se citește greu. Și nu din cauza unui stil narativ complicat sau al vreunei povești alambicate, ci pentru că transmite o emoție a cărei greutate și complexitate le resimți aproape fizic. Te face să îți pui tot felul de întrebări de la cele mai evidente (cum au fost posibile asemenea atrocități în plin secol al XX-lea, cum majoritatea dintre noi nu am știut sau am știut și am ignorat?) până la unele mai complexe (ce sunt popoarele? de ce o națiune poate distruge o alta, deși au trăit în armonie sute de ani? ce este libertatea, toleranța? cât de periculoasă și imprevizibilă poate fi natura umană?). Ca toate cărțile bune, Fiica Estului nu oferă răspunsuri, ci doar ne face să rafinăm întrebările, să reflectăm... și poate să învățăm ceva. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

O altfel de scrisoare către tata

Titlu: Suntem deja uitarea ce vom fi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-588-5
Cumpara cartea

,,Tatăl meu se formase într-o școală nord-americană pragmatică (Universitatea din Minnesota), nu îl citise niciodată pe Marx şi îl confunda pe Hegel cu Engels.(…) La sfârşitul vieţii, ajunsese să spună că ideologia lui era un hibrid: creştin ca religie, datorită chipului amabil al lui Iisus şi evidentei sale înclinaţii pentru cei neajutoraţi, marxist în economie pentru că detesta exploatarea economică şi abuzurile infame ale capitaliştilor şi liberal în politică, pentru că nu suporta lipsa libertăţii şi dictaturile, nici măcar dictatura proletariatului. ’’ (p. 55)

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Paradisul de după colţ

Titlu: Paradisul de după colţ
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2005
Traducere:
Numar pagini: 393
ISBN: 978-973-50-1085-2

Te poţi considera, mă gândesc, un autor cu "a" mare câtă vreme puţine lucruri de-a-ndoaselea (cum scormonim noi, ăştia cu recenziile) se pot spune despre cea mai slabă carte a ta. "Paradisul de după colţ", nimeni nu pare să aibă vreo îndoială, este un Llosa neconvingător faţă de cel pe care îl ştim vreun roman mai primăriu dintre acelea sobre şi ambiţioase - cum ar fi, de exemplu, "Războiul sfârşitului lumii". Este un Llosa căruia nu îi stă chiar minunat în hainele noii literaturi, obişnuită aceasta din urmă cu un cvasi-general "să luăm peste picior!". Cu toate acestea, Llosa eşuează cu graţie şi umor. Carlos Fuentes spunea undeva că "una din trăsăturile remarcabile ale creaţiei adevăratului limbaj latino-american este humorul", aş lua o oarecare distanţă faţă de acel "adevărat" limbaj, dar continuând, "pentru prima dată, cărţile noastre ştiu să râdă; încetează să mai fie sacre, recurg la parodie, la calamburul gigantic, la improvizaţia picarescă".

[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro