Top 3 romane cu și despre aventuri în munți
Scris de Moisei Corina • 10 June 2024 • in categoria Top 5
Nu știu cum se face, dar acest an este impregnat tot mai mult cu aerul rarefiat al munților. Am citit deja 3 romane de suspans cu și despre munți, iar acest lucru m-a împins (nu pe muchie) să le adun într-un top pentru cei care caută acțiune, adrenalină și senzația de sânge rece - toate în coperta unei cărți.
Începe topul cu acel volum care mi s-a părut extrem de bun și care s-a înscris în lista greilor. Este vorba despre romanul Stăpânul muntelui de Anders de la Motte, tradus la Crime Scene Press. Un deliciu pentru fani și nu exagerez când spun asta. Nu e nici un cuvânt de prisos, nicio linie narativă lăsată în aer, nimic ce mi-a displăcut.
Inspectorul Leonore Asker pare să fie la un pas de poziția de șefă a Brigăzii Infracțiuni Grave din Malmö. Însă, exact în toiul unui caz important de răpire, superiorii aleg să o „promoveze” în postul de șefă a așa-numitului Departament al sufletelor pierdute, o unitate dedicată cazurilor ciudate, cu sediul la subsolul secției. În ciuda umilinței, Asker e atrasă de unul dintre cazurile stranii. Cineva plasează figurine înfricoșătoare într-o machetă feroviară, iar una dintre ele se dovedește că o reprezintă pe femeia răpită. Legătura dintre cazul acesta și diverse locuri abandonate o împinge pe Asker să-l contacteze pe Martin Hill, un profesor de arhitectură cu o pasiune deosebită pentru explorarea urbană. În scurtă vreme, Asker și Hill încep să suspecteze că dincolo de aparențele banale stă la pândă un rău neobișnuit.
Dincolo de acest sinopsis, meritul lui Anders de la Motte e că a construit o narațiune foarte complexă, foarte bine stratificată, ușor de parcurs, dar fără acea senzație de „ofensă a intelectului”. Cititorul are plăcerea imersivului și poate să descopere toată greutatea narativă, empatizând sau urând din tot sufletul personajele. Vă asigur, o să vă amintiți mult timp de cartea asta.
Al doilea roman din listă este Ascensiunea de Nicholas Binge, tradus la Editura RAO. Un grup de oameni de știință sunt invitați într-o expediție foarte ciudată. Un munte apare de nicăieri în mijlocul Oceanului. Ce e cu acest munte? De unde își are originile și ce îi așteaptă pe acești temerari. Nicholas Binge este descoperirea anului în materie de romane de suspans. Mi-a plăcut cum a fost construită narațiunea, cum istoria o ia încet și sigur spre un deznodământ neașteptat, iar stilul epistolar dă întregii povestiri o amploare emoțională aparte.
Și ultimul pe listă este Sarek de Ulf Kvensler, o reflecție perfectă asupra felului în care trauma se perpetuează, se transformă, se distorsionează într-un șir apocaliptic de întâmplări greu de dus. Romanul suedezului Ulf Kvensler, tradus la Crime Scene Press, este despre un grup de prieteni care decide să cucerească parcul național Sarek, ducând cu ei propriile secrete și un trecut întunecat. Cu mult suspans, creionat intens - o să vă placă.
Ce cărți ați adăuga în această listă?