Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 19.00, la Amzei Creative Corner (strada Amzei 13), va avea loc vernisajul expoziției CASTELUL, un eveniment special de artă vizuală, dedicat lui Franz Kafka.
Este vorba despre un proiect inițiat de Goethe-Institut București, care prezintă lucrări ale studenților reuniți în Atelier 9, coordonat de prof. Anca Boeriu, de la Universitatea Națională de Arte București (UNARTE): 21 de tineri artiști vizuali care au imaginat finaluri diferite pentru Castelul, roman-cult al literaturii universale moderne și una dintre cele mai cunoscute cărți ale lui Franz Kafka.
Provocarea lansată de Goethe-Institut București le oferă studenților de la UNARTE specializați în grafică ocazia de a explora în profunzime opera lui Franz Kafka și de a se apropia de textul romanului Castelul pentru a crea propriile scenarii și interpretări ale finalului cărții.
În cadrul proiectului au fost realizate o serie de lucrări în tehnica xilogravurii, inspirate de expresionismul german și filme video, căutări ale tinerilor artiști în acest demers de apropiere și înțelegere a ceea ce putem numi „fenomenul Kafka”.
Franz Kafka a murit înainte de a termina romanul, lăsând cititorilor spațiu pentru interpretare, ceea ce poate inspira o gamă largă de viziuni creative. Fiecare student a avut astfel șansa de a aduce propria perspectivă și propria viziune, explorând teme profunde precum absurditatea, izolarea și căutarea sensului. Această experiență nu doar că le-a permis să intre în universul complex al literaturii lui Franz Kafka, dar i-a și provoacat să-și exprime individualitatea artistică într-un mod autentic.
Lucrările din expoziție le aparțin studenților: Anania Codrin, Andronoiu Maria, Carp Ana Maria, Ciornei Roberta, Coman Andreea, Costea Andrada, Didiță Sebastian, Efimov Monica, Ferenc Iulia, Hăineala Alexandru, Galescu Ioana, Ganciu Maria, Gheorge Ana Maria, Lungu Maria, Matei Iustina, Marinescu Isabela, Mureșan Tudor, Novikova Alla, Stoica Bogdan, Ungureanu Denisa și Țintea Luca.
Vernisajul expoziției este însoțit de un performance cu tema Femeile lui Kafka, care o are drept protagonistă pe actrița și cânăreața Irina Bucescu, în regia lui Dan Vasile; costum: Bianca Popp.
Performace-ul va fi reluat și în datele de 15 noiembrie (ora 18.00), precum și la finisajul expoziției, pe data de 23 noiembrie, ora 18.00. Femeile lui Kafka este o interpretare teatral-muzicală inspirată de romanul Castelul, prin care Irina Bucescu aduce la viață personaje feminine marcate de izolare și introspecție. Spectacolul combină fragmente din roman și muzica originală a artistei, pentru a dezvălui o perspectivă unică asupra personajelor feminine kafkiene, evidențiind complexitatea și trăirile lor interioare într-o lume plină de absurditate și putere incontrolabilă.
Performance-ul din data de 23 noiembrie, este însoțit de un moment special, Lecturi exploratorii – pagini din corespondența cu Felice și Milena, creat în jurul volumelor de corespondență ale lui Franz Kalfka, publicate de Editura Trei în cadrul imprintului Anansi. World Fiction: Scrisori către Milena și Scrisori către Felice, ambele apărute în traducerea lui Radu Gabriel Pârvu. Curatoarierea fragmentelor selectate din corespondența lui Franz Kalfka cu mult mai tânăra lui traducătoare în limba cehă, Milena Pollak, precum și a fragmentelor din corespondența cu Felice Bauer, este semnată de actrița și cânăreața Irina Bucescu.
Expoziția găzduită la Amzei Creative Corner (strada Amzei 13) poate fi vizitată cu acces gratuit în perioada 6-23 noiembrie 2024, după următorul program: joi-vineri 16:00-19:00 și sâmbătă 14:00-19:00.