bookblog.ro

---

George RR Martin – Povestea din spatele creatorului

Scris de • 3 March 2014 • in categoria Biografii de scriitori, Recomandari

George R.R. Martin

Winter is coming. Recunoașteți citatul? Îl auzeam peste tot după ce HBO a început difuzarea serialului „Urzeala tronurilor” (Game of Thrones), realizat după romanul omonim. Mărturisesc că nu am citit cărțile și nu am văzut serialul, încă. Dar atât s-a discutat despre ele încât mă simt cumva familiarizată cu tema. Cărțile se află pe lista mea de lectură, dar până atunci mi-am propus să le descopăr creatorul.

George Raymond Richard Martin – jurnalist, scenarist, scriitor

Date biografice, pe scurt: George R.R. Martin s-a născut în toamna lui 1948 în Bayonne, New Jersey. Are două surori, Janet și Darleen. Părăsește Bayonne în 1966, ca să plece la facultate în Illinois. În 1970 absolvă Universitatea Northwestern, summa cum laude, cu licență în jurnalism. Pe parcursul anilor ’70 a lucrat ca voluntar în serviciul comunității, director de turneu de șah și profesor. În 1971 a publicat prima povestire, iar în 1977 primul roman.

Am observat că una dintre constantele vieții lui sunt convențiile SF/fantasy, la care participă de pe vremea când era cunoscut doar în cercurile restrânse ai pasionaților de SF. De acolo are multe istorioare presărate cu umor, una dintre ele fiind despre încercarea inedită de a-și promova cărțile: după ce umplea cada camerei de hotel în care era cazat cu doze de bere, dădea o petrecere la care invita cât mai mulți participanți de la convenție, iar pe o masă își expunea cărțile, pentru potențialii cumpărători. GRRM recunoaște că de obicei banii cheltuiți pe bere, depășeau câștigurile din vânzarea cărților.

Între anii ’80 și ’90 a lucrat ca scenarist la Hollywood, pentru seriale ca Twilight Zone sau Beauty and the Beast. Câștiga bine concepând scenarii pentru seriale pilot, dar îl frustra faptul că acestea niciodată nu ajungeau în etapa de producție. Așa s-a hotărât să se întoarcă la proză, prima lui iubire și a început să lucreze la „Urzeala Tronurilor”. Mi-a plăcut ce menționează într-un interviu: „Timp de 5 ani am încercat să scriu scenarii în speranța că vor ajunge să fie difuzate, iar când am renunțat la scenarii și am scris un roman despre care credeam că încalcă toate regulile Hollywoodului, acela a fost adaptat pentru televiziune.”

„The odd thing about being a writer is you do tend to lose yourself in your books”

George Martin a cunoscut faima internațională odată cu publicarea în 1996 a romanului „Urzeala tronurilor”, primul din seria „Cântec de gheață și foc”. Primul capitol a fost scris în 1991, când încă lucra ca scenarist. De atunci au trecut 23 de ani și au fost publicate încă 4 cărți, din cele 7 planificate: „Încleștarea regilor”, „Iureșul Săbiilor”, „Festinul ciorilor” și „Dansul dragonilor”.

Seria a fost vândută în peste 20 de milioane de copii, cărțile au fost traduse în mai mult de 40 de limbi (inclusiv mongolă), iar serialul „Game of Thrones” produs de HBO este pentru al doilea an consecutiv cel mai piratat serial de televiziune din lume.

Aflând despre o operă de asemenea anvergură, m-am întrebat cum arată procesul de creație și cum reușește scriitorul să stăpânească personajele și firul narativ. În cazul lui George Martin, aceasta este o ocupație care îl acaparează în asemenea măsură încât uită de trecerea timpului. Ținutul Westeros este unul vast și complex, prezentat în foarte mare detaliu - dar atunci când se apucă de scris, GRRM așază pe primul loc povestea și personajele, iar harta crește treptat în jurul acestora. Scriitorul mărturisește că își ține creația sub control cu din ce în ce mai mare dificultate, datorită anvergurii neașteptate pe care a căpătat-o. Își face fișiere cu notițe în calculator, dar majoritatea informațiilor sunt bine păstrate în memorie. Chiar glumește că ține minte personajele din cărți, oricât de insignifiante, mai bine decât persoane reale.

Și procesul de documentare este important - încearcă să afle cât mai multe despre subiectul pe care urmează să îl abordeze, de exemplu, anumite aspecte ale lumii medievale, citind lucrări pe tema respectivă: cărți specializate despre tactica militară, serbările medievale, istoria Războiului de 100 de ani. E de părere că un scriitor nu se poate documenta niciodată suficient, dar câteodată e o greșeală să înghesui într-un singur roman toate informațiile pe care le-ai aflat. Munca de cercetare îți oferă o bază pe care să îți clădești povestea, ea fiind cea ce contează cu adevărat.

Mi-au plăcut sfaturile sale pentru cei ce aspiră să devină scriitori: e important să scrii constant, în fiecare zi, dar la fel de important e să citești cât mai mult. Chiar și din cărțile prost scrise poți învăța, cel puțin exemple de așa nu. Un scriitor debutant ar trebui să înceapă cu povestiri, să nu se aventureze direct cu un roman. Și atunci când scrii, Martin recomandă să îți creezi propriul univers, să nu folosești personaje consacrate pentru a le implica în povești noi (e împotriva scrierilor de tip fan fiction).

Dincolo de Game of Thrones

Întrebat ce părere are despre serial, jocuri, figurine și alte lucruri care au luat naștere din bestseller-ul „Cântec de gheață și foc”, George spune că le consideră interesante, amuzante, dar pe primul loc vor fi mereu cărțile și asta recomandă și fanilor lui.

Și pentru că i-am menționat pe fani, am aflat că George Martin e unul dintre scriitorii foarte apropiați de cititorii săi. Relația dintre el și fani e foarte interesantă - deoarece îi citesc cărțile pe nerăsuflate, mulți sunt nerăbdători să afle continuarea aventurilor din Westeros și îl presează să scrie mai repede ultimele două romane. I-a fost dedicat chiar și un cântec ca să îl motiveze, intitulat „Write like the wind”, pe care îl puteți asculta aici:

George RR Martin este și editor - a produs antologiile „Dangerous Women” (colecție de povestiri despre tipologii de femei periculoase) și „Old Mars” (povestiri de pe vremea în care se credea că Marte e populat cu marțieni verzi care vor să invadeze Pământul). Întrebat dacă intenționează să scrie ceva de mare anvergură și în cadrul genului SF, a răspuns că vrea să finalizeze seria „Cântec de gheață și foc”, înainte de a începe un alt proiect similar. A primit numeroase premii pentru scrierile lui: Hugo, Nebula, Locus, inclusiv World Fantasy Award for Lifetime Achievement, iar în 2011 a fost inclus pe lista Times a celor mai influente 100 de persoane din lume.

Ce mi-a mai atras atenția este faptul că a cumpărat și restaurat teatrul-cinematograf Jean Cocteau din Santa Fe, pe care îl și administrează. Găzduind spectacole, piese de teatru, difuzări de filme, lansări de carte și întâlniri cu scriitori, a transformat locul acela părăsit într-un centru cultural al comunității.

După ce am parcurs articole biografice, interviuri și alte informații asemenea, impresia mea e că George RR Martin este un scriitor agreabil, cu simțul umorului, deopotrivă genial și modest. În legătură cu cărțile, mă gândesc serios că poate ar fi mai bine să mă apuc de citit când seria va fi finalizată, ca să nu rămân prinsă în mijlocul suspansului.

Teodora

---

Dacă simțiți că articolul meu nu vă e de ajuns, puteți afla mai multe despre GRRM chiar de la el însuși, de pe blog-ul propriu, sau din câteva interviuri care mi s-au părut interesante aici și aici.





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. marians spune:

    It is at vex 3 that I can find daily happiness, even though I have to endure long and challenging work hours.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro