bookblog.ro

Utopia învăţării

Scris de • 15 May 2012 • in categoria

Titlu: Ghid pentru învăţarea eficientă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 100

,,Produsul se adresează elevilor, studenţilor, profesorilor, pedagogilor, trainerilor, jurnaliştilor si tuturor acelora care, inerent muncii lor, au de lucru cu multă documentaţie.” (Ştefan Alexandrescu)

Ştefan Alexandrescu pune la îndemȃna celui care vrea să-şi îmbunătăţească capacităţile de învăţare un e-book succint despre modalităţile de îmbunătăţire a memoriei şi cȃteva noţiuni elementare legate de învăţarea practică. ,,Creierul este cel mai eficient computer pe care îl vom deţine vreodată”, aşa că rezultatele dorite pot fi cu uşurinţă dobȃndite dacă ştim cum să ne folosim abilităţile. Autorul ne oferă cȃteva tehnici de respiraţie pentru a ne îmbunătăţi performanţele cognitive, cum ar fi tehnica puterilor lui 2 şi tehnica progresivă, cȃt şi 10 reguli elementare de a memora mai uşor. Aşa cum era de aşteptat, se accentuează învăţarea logică în faţa celei de memorare mecanică, iar autorul prezintă patru tehnici principale de a memora mai uşor: poveştile, asocierile, reprezentarea motrică şi camera romană.

Cum citim şi ce ne rămȃne în urma acestui act este un alt element reprezentat în acest e-book. Pentru a da un exemplu, atunci cȃnd citim o carte de specialitate (dar nu numai), este bine să căutăm o idee principală în fiecare paragraf sau capitol, să gȃndim logic, în abordări atȃt deductive, cȃt şi inductive, iar diagramele şi tabelele nu ar trebui să lipsească atunci cȃnd întȃmpinăm dificultăţi. Şi cum muzica nu putea să lipsească din aceste modalităţi de învăţare, autorul ne spune că ,,muzica este indispensabilă în sedinţa de sugestopedie. Şi nu orice muzică, ci doar anumite compoziţii în stil baroc ale lui Bach, Handel, Vivaldi, Corelli si Teleman” (p. 23), oferindu-ne apoi o listă cu astfel de melodii.

Începȃnd din secţiunea a III-a, ni se vorbeşte despre citirea accelerată, despre cursurile domnului profesor Budei, şi despre performanţele autorului în acest domeniu. Cum se realizează aceasta rămȃne o întrebare fără răspuns pentru cititor, acesta fiind invitat de la primele pagini ale e-book-ului să cumpere şi audiobook-ul pentru a afla mai multe, sau să citească mai multe despre acestea pe Discerne, blog-ul autorului.

Într-un capitol din aceeaşi secţiune, intitulată ,,Trăiască cititul electronic”, în acelaşi stil pragmatic, lipsit de vreo urmă de simţ artistic, Ş. Alexandrescu accentuează mai mult poate decȃt ar trebui cititul electronic, oferind diverse motive pentru care noi ar trebui să îmbrăţişăm citirea în format electronic. ,,De exemplu, când unul din profesorii mei coordonatori de licenţă mi-a spus: vă trebuie aproximativ 30 de titluri, vă sugerez să vă duceţi la bibliotecă.., am replicat surprins: vreţi să spuneţi, cea cu CĂRŢI, în format FIZIC? şi nu am mai dat prin biroul lui până în ultima zi în care trebuia depusă lucrarea.” (p.56)

Avȃnd în minte biblioteca din Numele trandafirului, mă gȃndesc că poate într-o zi, pe care sper să nu o apuc, cărţile clasice vor dispărea, camerele pline de cărţi, numite biblioteci, vor fi înlocuite de computere, iphonuri şi alte gadget-uri. Pȃnă atunci însă cred că fiecare cititor are dreptul să-şi aleagă felul în care citeşte şi să-l respecte pe cel de lȃngă el, fie el pro sau anti cititului clasic.

Neţinȃnd cont de ultima parte a ebook-ului, ghidul se adresează celor care vor să înveţe mai eficient şi mai rapid, studenţilor în special, sau elevilor care nu şi-au format încă o tehnică de învăţare, şi sunt dornici de a-şi îmbunătăţi performanţele.

  • Plusuri

    primele două secţiuni, legate de învăţare şi memorare;

  • Minusuri

    mult prea multe pagini în care se vorbeşte despre performanţele autorului, repetiţii, adeseori informaţiile sunt disipate

  • Recomandari

    celor interesaţi de diferite modalităţi de învăţare.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: polimedia.us/fain

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro