Un olandez în New York
Scris de Mihaela Butnaru • 2 March 2011 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Joseph O'Neill
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2010
Traducere: Carmen Botoșaru
Numar pagini: 365
ISBN: 978-973-102-245-1
Hans van den Broek trece prin toate stadiile unei despărțiri, de la furie la resemnare, nu numai în legătură cu propria familie, ci și față de orașul care l-a adoptat: New York. Netherland este povestea unui dezastru personal, dar în egală măsură, a unei renașteri.
Spre deosebire de ironia caldă a melodiei lui Sting, experiența povestită de către Hans este de la un capăt la altul furie. Una mocnită, care face ca toate întîmplările pe care le povestește să fie percepute ca prin ceață, ținînd la distanță dramatismul. Uneori, pare a spune istoria lui Hans, suferința nu se deosebește de indiferență. Pe scurt, după 9/11, el, soți și fiul se mută din apartamentul lor la hotelul Chelsea (da, acel Chelsea decadent și faimos). În scurt timp, problemele căsniciei devin tot mai vizibile și astfel, soția decide să se întoarcă la părinți, în Anglia, împreună cu fiul lor. Ea consideră că a trăi într-o țară bolnavă ideologic este insuportabil, în timp ce Hans nu poate ieși din apatie, nefiind pregătit pentru dezbaterile politice în care se transforma orice conversație.
Poate pentru cineva destul de puțin implicat în problema 9/11, devine greu de urmărit partea aceasta a cărții, deoarece O'Neill (re)construiește subtil o atmosferă de tensiune și așteptare. Povestirea lui Hans se întoarce însă și spre relația neobișnuită cu Chuck Ramkissoon, pe care îl întîlnește prin intermediul crichetului. Pentru mine, sporturile de echipă au reprezentat mereu un mister, așa că las cuvîntul wikipediei, care are explicații detaliate. Ce spune cartea este că crichetul la New York este o experiență a exclușilor, un sport lipsit de notorietate, iar condițiile speciale pentru un joc decent sunt greu de îndeplinit. La un moment dat apare în carte următoarea analogie: dacă vrei să vezi ce înseamnă să fii negru în țara asta, pune-ți costumul alb de crichet.
Chuck Ramkissoon, un personaj aprins, cu o filozofie de viață extremă și o mulțime de afaceri dubioase, îl conduce pe Hans într-o realitate alternativă: lumea suburbiilor, lumea în care logica face loc speranței, lumea proiectelor mărețe, aproape imposibile. Dacă America este țara în care imposibilul devine posibil, atunci cu siguranță acest lucru se întîmplă în zonele ei invizibile, fantomatice. Chuck îi oferă lui Hans nu doar un tur al orașului nevăzut, ci și o serie de discursuri în care megalomania devine un pic ridicolă, dar nu mai puțin atrăgătoare.
E un contrast puternic între lipsa de repere, de interes pentru viață a lui Hans, și energia și creativitatea „mentorului” său, contrast pe care autorul îl redă elegant, fără a induce ideea unei morale a poveștii. Lupta dintre impulsul de-a trăi (de a fi energic și curajos precum Chuck) și cel de a nu mai trăi este sugerată de mai multe simboluri în carte, dacă vrem să citim astfel, interpretînd. De altfel, ce am apreciat la Joseph O'Neill în acest roman este subtilitatea care face posibilă alegerea cititorului: poate fi vorba despre un roman al unei drame personale, un roman despre un oraș, un roman simbolic sau unul despre crichet. Pentru mine, Netherland este un roman de atmosferă: aerul sumbru al New York-ului, cel bizar al hotelului Chelsea, întoarcerile emoționante în Haga copilăriei vor rămîne importante pentru mine. Chiar dacă există un fir al acțiunii care îl apropie de un mister polițist, acesta nu este urmat în stilul clasic al investigației.
-
Plusuri
Construirea unor orașe emoționale, în funcție de experiențele povestitorului, ideea că vedem orașul în care locuim în funcție de ceea ce trăim;
-
Minusuri
Rezolvarea rapidă și miraculoasă a dramei maritale din cuplul van der Broek;
-
Recomandari
tuturor celor care visează la New York.