bookblog.ro

Suspans. Suspans. Suspans.

Scris de • 7 October 2015 • in categoria

Articol oferit de EMAG

Titlu: Fata din tren
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 408
ISBN: 9786067193503

E imposibil să cauți pe internet detalii despre a Paulei Hawkins și să nu îți sară în ochi încă o comparație cu Fata dispărută a lui Gillian Flynn. Pe Gillian nu am citit-o dar am văzut filmul și totuși nu acesta este motivul pentru care am vrut să citesc cartea devenită bestseller aproape peste noapte.

Coperta doi și trei, sau mai degrabă „jacheta” cărții conține două motive mai mult decât bune pentru a o cit:
„Fata din tren este un roman de suspans remarcabil. M-a ținut treaz o noapte întreagă”
Stephen King
„Paula Hawkins a lucrat ca jurnalist timp de cincisprezece ani înainte să se dedice literaturii”

Et voila, cum ar zice francezii, cea mai mare laudă din partea unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani și puțin background legat de stilul scriiturii și la ce n-am putea aștepta.

La puține adverbe care oricum nu și-ar avea rostul în frază, la fapte care alcătuiesc un tot unitar și care urmează un fir narativ povestit din perspectiva mai multor personaje, piese lipsă care vor fi relevate doar la momentul potrivit, nici o secundă mai târziu sau mai devreme.

Iar Hawkins vrea să demonstreze că știe să scrie și îi iese pentru că nu-ți prezintă personaje cu care să poți empatriza ușor sau pe care să le placi din prima, poate nici chiar din a doua. Toate au defecte mai mici sau mai mari, ascund secrete și par a fi capabile de crimă. Dar descurcarea ițelor nu o face decât Rachel, tipa de treizeci și ceva de ani, alcoolică, șomeră, care de câteva luni pretinde față de colega sa de apartament că încă mai are un loc de muncă și care de fapt se bucură de rutina de a călători din Ashbury, o suburbie londoneză, până în oraș pentru a-și pierde timpul prin biblioteci sau navigând aiurea pe net. Și totuși, există altceva ce animă existența anostă a lui Rachel – în fiecare zi trenul oprește în dreptul unei case unde locuiesc Jess și Jason, un cuplu tânăr, asupra căruia eroina proiectează propria idee de fericire. Doar că de la depărtare lucrurile nu sunt niciodată așa cum par, iar atunci când Jess este declarată dispărută, Rachel se simte nevoită să intervină. E în măsură să furnizeze detalii poliției datorită lucrurilor pe care le-a observat din tren. Dar din păcate memoria nu o ajută prea mult atunci când amintirile îi sunt ținute captive de beții crunte.

Chiar și așa povestea ia o turnură neașteptată atunci când dorința de a îl ajuta pe Scott, numele adevărtat a lui Jason, ajunge să o bage în belele și mai mari cu fostul soț și cu poliția.

Spus atât din perspectiva eroinei, Rachel, a Annei, actuala nevastă a fostului soț și a lui Megan, fata dispărută, firul narativ se întretaie în planurile prezentului și trecutului creând un labirint al suspecților care pare să se înfunde atunci când simți că e atât de aproape de rezolvare.

Inițial am simțit că Hawkins tărăgânează intențional dezvăluirea asasinului de dragul de a umple paginile. Dar nu a fost așa pentru că fiecare poveste, fiecare detaliu are rolul de a o portretiza pe una dintre cele trei femei. Chiar și bărbații din viețile lor nu par a fi implicați decât pentru a le reflecta personalitățile celor trei și a pune în context urâțenia naturii umane.

Revenind la cele două motive de mai sus, mă simt nevoită să mă alături și eu lui King și să recunosc că m-a ținut cartea trează mai multe nopți la rând, chiar și după ce am terminat-o. Iar experiența anterioară de jurnalist i-a servit din plin pentru că știe cum să țină cititorul în șah și să nu facă lucrurile prea evidente, păstrând intactă plăcerea lecturii și aflarea răspunsului la întrebarea „Cine a comis-o?”

 • Plusuri

  Jocul de-a șoarecele și pisica, plantarea falselor piste, angrenarea curiozității care te face să vrei să termini cartea într-o singură lectură.

 • Recomandari

  Iubitorilor de romane de suspans/ thriller.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Angela spune:

  O carte superba si antrenanta!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro