bookblog.ro

Carti de 5 stele

Să pui frazele potrivite în mâinile potrivite…

Scris de • 24 June 2024 • in categoria

Titlu: Librăreasa din Paris
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 337
ISBN: 978-606-097-259-2

Când Sylvia Bleach, o tânără din American, deschide, în 1919, la Paris, librăria Shakespeare and Company, probabil că nu și-a imaginat că va schimba cursul istoriei literaturii secolului al XX-lea și că va influența atâtea destine literare, artistice și nu numai.

Librăreasa din Paris este povestea Sylviei Bleach, dar și a unei librării care a făcut istorie, al unor pasiuni care modelează vieți, al speranței și credinței în forța cărților și a culturii, în general.

Autoarea Kerri Maher, care a obținut recunoașterea internațională cu această a treia carte a sa (fiind tradusă în peste cincisprezece limbi), a readus în atenția publicului două personaje, Sylvia Bleach și Adrienne Monnier, partenere și proprietare de librării în Parisul primei jumătăți a secolului al XX-lea.

“În iulie 1919, Sylvia a coborât în îmbulzeala și aerul înăbușitor din Gare de l’Est și, cu ochii mijiți, a ridicat privirea spre plafonul lung de sticlă deasupra căruia se vedea cerul senin. Șirurile de ferestre boltite de pe cele două laturi ale gării cavernoase umpleau spațiul cu și mai multă lumină naturală, și în timp ce își punea sacii de voiaj pe umeri, Sylvia asculta strigătele obosite ale controlorilor și pe cele de bucurie ale copiilor și celor dragi, rătăciți și găsiți – și aproape că îi dădură lacrimile. Simțea ușurare, dar avea și un sentiment copleșitor al necunoscutului și aventurii. Sunt atâtea de făcut.”

Așa începe istoria librăriei Shakespeare and Company, care, odată cu trecerea anilor, va deveni locul favorit de popas în Parisul atât de ofertant cultural al anilor începutului de secol, al expaților americani, dar și al scriitorilor cum ar fi James Joyce, Ezra Pound, Gertrude Stein, Ernest Hemingway și mulți alții. O întreagă comunitate se formează în jurul librăriei Sylviei, iar un loc central în acest peisaj îl ocupă James Joyce, care caută un editor pentru romanul său, Ulise, interzis în Statele Unite ale Americii (fiid etichetat drept pornografie).

Shakespeare and Company va deveni editură pentru un singur scriitor și va oferi publicului prima ediție a celebrului roman. Relația Sylviei cu James Joyce este una deosebit de interesantă din punct de vedere psihologic, proprietara librăriei investind toate resursele sale pentru a lansa romanul lui Joyce, scriitorul fiind, de multe ori, un narcisic în căutare de victime, așa cum îl portretizează ironic Adrienne, partnera și iubita Sylviei.

O altă relație importantă în carte este cea dintre Sylvia și Adrienne, care au șansa să își trăiască iubirea într-o perioadă de o remarcabilă libertate (cel puțin înainte de cel De-al Doilea Război Mondial). Cercetările autoarei, așa cum mărturisește în Nota de la finalul cărții, relevă faptul că „lipsa de deschidere în legătură cu identitatea sau orientatea sexuală așa cum o înțelegem noi astăzi este un construct de dată recentă. Chiar dacă Sylvia și Adrienne nu și-au dezvăluit preferințele sexuale în sensul secolului XXI, aceste femei și-au considerat identitatea și stilul de viață ca fiind de la sine înțelese, așa cum, ironic și tragic, doar rar o pot face persoanele LGBTQ+ de astăzi.”

Shakespeare and Company este fundalul pe care se proiectează aceste relații, marile prietenii și rivalități literare și artistice ale secolului trecut, locul unde, așa cum spune Sylvia Bleach, se pun “frazele potrivite în mâinile potrivite”.

Ajungând la finalul cărții, singurul regret pe care l-am avut a fost acela că autoarea s-a oprit la anul 1936, deși povestea librăriei și a Sylviei Bleach a continuat în realitate până în anii 1950. Cred că gesturile curajoase ale Sylviei din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când, în timpul ocupației naziste a Parisului, a închis librăria și a ascuns cărți valoroase pentru a le salva de la o distrugere sigură, ar putea constitui, dacă nu o nouă carte, măcar câteva capitole fascinante ale Librăresei din Paris.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Măiestria narativă a autoarei care ne plimbă prin timp și spațiu, și creionează o poveste despre speranță și loialitate, despre iubire și sacrificiu.

  • Recomandari

    O carte despre puterea cărților și a culturii de a schimba istoria lumii.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Librăria din Teheran
  • Beloved

Copyright ©2011 Bookblog.ro