Pe urmele istoriei
Scris de Renata Nae • 21 March 2014 • in categoria Călătorie
Autor: Colin Thubron
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Ciprian Șulea
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-46-4043-0
„Un călugăr mic, cu o față mânioasă, trăia acolo singur. Locul era închis, spunea el, și fusese încuiat de o lungă perioadă de timp. Dar mantiile lui zornăiau de chei. Gwelin și cu mine am privit, neajutorați, printre gurile zăbrelite ale templelor inferioare, unde Buddha restaurați binecuvântau întunericul cu mâini aurii.”
Scriitorul britanic Colin Thubron, călătorește de la Xian, o veche capitală chineză, la Antiohia în Turcia, de-a lungul drumului mătăsii, amestecând cunoștințe istorice cu observațiile despre viața contemporană. Thubron oferă, prin subiectul ales, atât de multe informații istorice și culturale încât poți spune la un moment dat că exagerează. Dar nu, aceasta e singura modalitate pentru a creiona cât mai bine lungul drum al mătăsii.
Drumul mătăsii nu a fost niciodată un simplu drum, ci un fel de sistem nervos cu două capete: unul în China și celălalt în Turcia. Mătasea a început să apară la Marea Mediterană în anul 500 î.Hr., deși a fost cultivată în China începând cu anul 2000 î.Hr, iar imagini grecești și romane au început să apară în China în anul 300 î.Hr. Bunurile au fost transportate de către diferiți comercianți, prin intermediari, de-a lungul traseului, îmbogățind orașele din Asia Centrală și Persia.
Thubron vorbește mandarina și rusa, prin urmare are posibilitatea de a vorbi direct cu mulți oameni în călătoria lui. Astfel află detalii culturale și politice exact de la locul potrivit. Ce poate fi mai veridic de atât? Călătorește cu trenul, cu mașina, cu bicicleta și străbate 11.000 de kilometri în opt luni.
Din Xian, China centrală, Thubron se deplasează spre vest, prima parte a călătoriei sale fiind oarecum afectată de epidemia de SARS din țară. Pe drumul său prin China, cunoaște rezultatele mixajul oamenilor de-a lungul drumului mătăsii, astfel întâlnește chinezi blonzi și înalți, ca urmare a trecerii romanilor prin acea zonă.
Apoi călătorește prin țările islamice unde e demonstrată o varietate enormă în practicarea religiei. Călătoria continuă prin Kârgâzstan și Tadjikistan, care există ca țări numai după ce Uniunea Sovietică a lui Stalin le-a anexat și le-a creat ca atare. Adevărata identitate devine etnia, clanul și religia. Thubron discută cu oamenii despre lumea post-sovietică și despre renașterea Islamului dar descoperă multă incertitudine și confuzie.
După ce traversează Afganistanul ajunge în Iran și apoi, în final, în Turcia unde descoperă că granițele politice rareori coincid cu acelea care contează cu adevărat pentru oameni, în special cele bazate pe etnie, limbă, religie.
-
Plusuri
Informațiile istorice, culturale sunt de neprețuit.
-
Minusuri
Uneori simți că autorul se pierde în prea multe detalii, îți poate pune răbdarea la încercare.
-
Recomandari
Pasionaților de istorie.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Zina, multumesc si eu pentru comentariu. Cartea merita tot timpul si atentia pentru ca te poarta pas cu pas pe drumul matasii. Pe mine m-a atras foarte tare subiectul, mai ales ca nu stiam foarte multe despre el. Spor la citit si sper sa ne scrii dupa ce o termini, sa ne spui ce parere ai.
Zina spune:
22 March 2014 | 10:08 am
Mulțumesc pentru recomandare și pentru recenzia atrăgătoare. Nu mă sperie abundența detaliilor, dimpotrivă, așa că voi căuta această carte.