Omulețul din perete: o metaficțiune pitorească
Scris de Cristina Stancu • 14 August 2019 • in categoria
Autor: Marian Coman
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 210
ISBN: 978-606-43-0475-9

„Visam că sunt personajul unei povești cu zâne și că o să mor când povestea se va termina, iar zânele nu mă vor învia, pentru că moarte vor fi și ele odată ce scriitorul va scrie Sfârșit. Apoi am visat că sunt scriitor și că autorul poveștii dintâi va dispărea atunci când mă voi sătura de scris.[...] Gargui, grifoni și pisici cu zece capete, sute de maimuțe gălăgioase și o herghelie întreagă de cai negri, înaripați au dat buzna în apartamentul scriitorului, răsturnând lucrurile și călcând totul în picioare. Peretele devenise cu totul transparent, iar dincolo de el puteam zări conturul Marelui Amfiteatru, unde o armată întreagă aștepta să facă saltul.”
Autorul n-a murit, dar e pe deplin controlat de personajele sale. Așa încearcă Marian Coman să-și definească jocul narativ din volumul Omulețul din perete și alte povestiri fantastice. Textele scurte adunate în această carte sunt electrizante prin miza literară pe care și-o propun: clădesc iluzia unei realități locale pentru ca apoi să o destrame fără remușcări de dragul unor teze de teorie literară: metaficțiune, auctorialitate, viața ca ficțiune și ficțiunea ca mimesis etc. Astfel, Omulețul din perete… face impresia unei apariții editoriale inedite în literatura română contemporană, motiv pentru care editura Nemira a inclus acest volum în colecția N’autor.
CITEȘTE INTERVIUL CU SCRIITORUL MARIAN COMAN
Lumea pe care Marian Coman reușește să o construiască în această antologie de proză scurtă este una brutală și în același timp, bizară, o lume a fluturilor albi, a lăutarilor pătrunși de propria muzică fără ritm, a pictorilor de țară în căutare de borș, a elevilor înnebuniți până la delir de Evaluarea Națională, o lume a personajelor pitorești, pe de o parte desprinse din viața cotidiană, prăfuite de anevoioasa existență românească, pe de altă parte, fabuloase prin motivațiile lor stranii, prin reacțiile ieșite din comun și prin destinele insolite. Mai mult decât atât, autorul, în virtutea calității sale de AUTOR (concept literar ce primește o definiție subtilă, dar înduioșătoare în această antologie), are grijă să lege toate personajele între-o scriitură omogenă, marcată de propoziții-cârlig, de mici indicii textuale, linkuri prin materia ficțională. Aici... nimic nu e întâmplător și nimeni nu e singur.
Ciocolata dăunează grav sănătății!
Volumul este structurat în trei cărți și un epilog, fiecare carte reprezentând de fapt un bloc text concentrat fie în jurul unui personaj, fie în jurul unei stări aparte. De pildă, Cartea a doua este construită în jurul domnișoarei Cala, o țigăncușă cu păr negru și cu pielea albă ca laptele, despre care se spune că are puteri supranaturale. De-a lungul celor patru proze, Cala este surprinsă în ipostaze distincte, toate la fel de stranii, derulate în etape diferite din viața personajului feminin. Astfel, deși pare că accentul pică pe natura excepțională a situațiilor prezentate, autorul ne face de fapt părtași la o biografie senzaționalistă a personajului-central.
În copilărie, Cala atrage în mrejele ei un băiat naiv și îi înscrie semnul Diavolului pe obraz, un cod numeric întortocheat; în adolescență, scoate din minți un soldat tânăr, alimentându-i involuntar gelozia; subjugă un oraș întreg cu farmecul ei; cumpără guvizi cu un zâmbet; răscolește întreaga societate feminină, născând alianțe neașteptate împotriva ei; în tinerețe, e marcată de o cicatrice albă care pare că o despică în două, semnul lăsat în urma unei nașteri anevoioase și pândită de rumori; la maturitate, se angajează la un sanatoriu de copii și bătrânețea îi e marcată de o obsesie maladivă pentru ciocolată. Cala este un personaj magnetic, plin de forță și de carismă, nelipsit de o dimensiune tragică, uneori diluată de umor. Toate personajele însă sunt atrase și înfricoșate în același timp de o carte de ciocolată, un testament, o amuletă, o savoare de rău augur, un parfum îmbietor, încărcat de promisiuni. Cartea de ciocolată e un ceaslov uriaș în care fiecăruia îi e rezervată câte o pagină, ingerarea propriei pagini îți poate aduce moartea; mai mult decât atât, cartea de ciocolată îți poate arăta adevăruri înfiorătoare: poți afla de pildă că ești doar un personaj în cartea lui Marian Coman.
Metaficțiuni simetrice
Ficțiunile lui Marian Coman au și o tușă postmodernistă, autorul alegând să facă subtile incursiuni literare în problema conștiinței personajelor. Sevăn, un bătăuș aparent lipsit de profunzimi sufletești, realizează cu groază la începutul cărții că e o creatură de hârtie pentru ca la final să devină un îndrumător spiritual pentru Nou-Venit, adică pentru cel din urmă personaj, creatura fără nume, neterminată, căruia nu i s-a asociat încă o narațiune bine definită, personajul care trebuie să facă saltul, adică să-l tortureze pe scriitor, devenindu-i obsesie, demon, impuls creator.
Toate figurile din galeria de proze scurte sunt legate printr-o teroare comună: că cititorul va ajunge la pagina 210, că va închide cartea și că odată cu cititorul, însuși scriitorul le va uita, personajele sunt așadar îngrozite de natura finită a lecturii. Aceste accente la modă, chic din punct de vedere narativ, sunt integrate în carte cu umor și fără pretenții academice, primesc chiar la un moment dat o coloratură rurală, alteori una festivă, de spectacol de circ pentru ca în epilog, toată această expunere dilematică să capete nuanțe dramatice, personajele conducându-și scriitorul spre o cădere nervoasă, păzindu-l la porțile spitalului de psihiatrie și căutând momentul oportun să se elibereze din perimetrul imaginației lui, devenind universale, ale lumii, ale tuturor și ale nimănui.
-
Plusuri
O carte energică, plină de vervă, pusă pe harță și pe joacă, un experiment narativ lipsit de excese, o scriitură tonică, plină de umor și de suspans.
-
Minusuri
Un început stângaci, Ușa de la baie fiind o cvasi-poveste cu fantome care nu convinge și care nu reușește să anticipeze savoarea celorlalte povestiri.
-
Recomandari
Pentru cei care încă mai cred în literatura română contemporană, pentru împătimiții de proză scurtă, pentru iubitorii de fantasy, pentru cei care îndrăgesc fluturii și ursuleții de pluș, pentru admiratorii doamnei Cala, pentru toată lumea.
Lasa un comentariu
Citeste si
Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6