bookblog.ro

La origini

Scris de • 23 December 2012 • in categoria

Titlu: Mitul naşterii eroului. O interpretare psihologică a mitului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 156
ISBN: 978-973-111-249-7
Cumpara cartea

Teoria gândurilor elementare, despre care s-a discutat atât de mult, indică un aspect practic neglijat al cercetării mitologice. Atât la începutul cât şi la sfârşitul lucrării sale, Bauer arată că este mult mai firesc şi mai probabil să se caute motivul unanimităţii generale a acestor mituri în înseşi trăsăturile generale ale psihicului uman decât într-o comunitate primară sau în migraţiune. Această presupunere pare să fie mai îndreptăţită, întrucât astfel de mişcări ale minţii umane se exprimă şi în alte domenii, în care se poate demonstra că sunt unanime.

Cumpără titlul în engleză

N-aş putea spune cu exactitate la ce m-am aşteptat de fapt, dar trebuie să recunosc că am fost puţin dezamăgită de această carte. Nu pentru că nu ar oferi ceea ce promite încă din titlu, ci datorită felului în care oferă. Vorbind în calitate de pseudo-necunoscătoare – am cunoştinţe relativ limitate de psihologie – nu pot face o analiză pertinentă a cărţii de faţă, pot doar să-mi spun părerea. Din punct de vedere al informaţiei transmise, cartea tratează subiectul pe îndelete – atât cât se poate având în vedere natura complexă a acestuia.

Introducerea, în care se face o scurtă prezentare a paradigmelor importante – pe care am găsit-o foarte interesantă – mi-a deschis apetitul şi mi-a trezit curiozitatea privind propriul model explicativ cu care autorul promitea să vină pe pacursul lucrării, însă m-a şi intimidat.

A fost destul de interesant de observat paralelele dintre mituri aparent diferite provenind din culturi diferite şi apoi interpretarea lor psihologică şi psihanalitică pe care Rank o construieşte pe baza analogiei dintre ego-ul copilului şi portretul eroului mitic.

Cu toate acestea, ceea ce mi-a tăiat din avânt a fost stilul ermetic al expunerii. Mi-a lăsat impresia că citeam – ca o impostoare – un studiu destinat celor obişnuiţi să citească asemenea lucrări ştiinţifice, unui grup restrâns şi avizat. Nu ştiu de ce m-am aşteptat la o abordare oarecum mai accesibilă cititorului de rând, ştiind faptul că Otto Rank a fost coleg al lui Freud şi editor al lucrărilor acestuia, terapeut şi scriitor psihanalist, deci evident un om obişnuit să se adreseze mediului academic.

Nu pot să neg că Mitul naşterii eroului a fost o lectură agreabilă şi educativă, însă aş recomanda-o în principal celor care au anumite cunoştinţe în domeniul psihologiei şi chiar în cea a istoriei miturilor, cultură şi civilizaţie antică, etnologie şi antropologie, pentru a judeca pertinent teoria explicativă a lui Rank. Altfel, va fi doar o lectură oarecum informativă.

  • Plusuri

    Concizia cu care sunt explicate exemplele date, lămuririle psihanalitice din încheiere

  • Recomandari

    Pasionaţilor genului

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro