Jocurile puterii în favoarea bărbaților
Scris de Marinela Gheorghe • 21 May 2015 • in categoria Roman istoric
Autor: Maurice Druon
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Maurice Druon
Numar pagini: 283
ISBN: 978-606-741-107-2
Ce jocuri ale puterii pot fi mai haotice și mai periculoase decât cele care au loc atunci când pe tron se află un rege? Acele jocuri care se iscă după moartea regelui Ludovic al X-lea, Arțăgosul. Acum apar tabere și dușmănii mai vechi sau mai noi, care au toate același scop unic: preluarea tronului. Iar setea de putere îi orbește atât de mult, încât nici unul nu conștientizează greutatea coroanei. Și faptul că, așa cum ei vânează acum puterea, la fel vor deveni și ei următoarea victimă, pe care o vor hăitui alții.
„Sunt oare toți asemenea mie – criminali când li se oferă ocazia, nevinovați doar în aparență și gata să recurgă la rău pentru a-și satisface ambițiile? Și totuși, când mă aflam la Lyon nu aveam decât dorință de dreptate. Așa să fie oare?... Oare firea omenească este vrednică de dispreț sau poate că regalitatea ne face astfel? Să fie oare acesta tributul pe care îl plătim pentru a domni, să ne trezim necurați și mârșavi într-un asemenea hal?... De ce ne-a făcut Dumnezeu muritori? Fiindcă moartea este aceea care ne face vrednici de dispreț, prin frica pe care o avem față de ea, ca și prin felul în care ne slujim de ea... în noaptea asta se va încerca probabil asasinarea mea.”
Un astfel de dialog interior are Filip, cel care va beneficia de cele mai avantajoase mișcări pentru a obține puterea. Așa că te întrebi, oamenii aveau remușcări în urma acțiunilor lor? Aveau, dar erau de scurtă durată și repede uitate.
Atunci când se dorește preluarea puterii, se impune de multe ori și crearea unui context favorabil celor care vor să ajungă pe tron. Spre exemplu, poate fi dată o lege care să interzică preluarea tronului pe linie feminină. Se impune astfel o lege a bărbaților, creată special pentru eliminarea din ecuație a reginei Clemence a Ungariei, însărcinată cu urmașul de drept la tron, fiul lui Ludovic al X-lea.
Ce fel de om este Filip? El va reuși să dea dovadă de o lașitate chiar mai pronunțată decât a predecesorului său. În timp ce Ludovic era caracterizat mai degrabă de imaturitate în acțiunile sale și de o nervozitate greu controlabilă, Filip preferă să îi lase pe alții să facă treburile murdare. Și nici măcar nu o cere explicit, doar sugerează discret, astfel încât să se poată deculpabiliza oricând.
Astfel, mama lui, o arivistă până în măduva oaselor, se va împovăra cu două crime, a căror greutate, totuși, nu o sperie pe cât ar trebui. Pentru că ea este convinsă că face un bine atât familiei sale, cât și Franței.
În decorul plin de personaje avide de putere, care nu se sfiesc să folosească până și uciderea de om pentru a-și atinge scopurile, apare timid și un personaj inocent, cu suflet pur, care nu va avea parte decât de dezamăgiri și probleme. Este vorba de Marie, care, în vastitatea bunătății ei sufletești, va ajunge să își sacrifice până și propriul copil, rod al unei iubiri adevărate, pentru binele regalității. Iar scena în care i se spune că poate păstra bebelușul regal în locul propriului copil decedat este de un tragico-comic cu tente de absurd.
-
Plusuri
Situații inedite și extreme; o paletă largă de tipologii umane, în care nimeni nu este doar „bun” sau „rău”, pentru că cele două concepte primesc alte valori în mintea fiecărui personaj. Fiecare are binele sau răul lui.
-
Recomandari
În special iubitorilor de romane istorice.