Informații bizare din lumea înconjurătoare
Scris de Ovidiu Leonte • 28 January 2014 • in categoria Comedie/Satira
Autor: Cary McNeal
Rating:

Editura: Litera
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Elena Stan
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-600-212-7

„O tornadă tristatală din 1925 a fost cea mai ucigașă din istoria Americii, făcând peste 700 de victime în Illinois, Indiana și Missouri. A durat, de asemenea, mai mult decât oricare altă tornadă, spulberând totul în cale pe o distanță record de 353 km în 3,5 ore.
Ca bunica mea, când se duce cu mașina la coafor.”
1001 de adevăruri care o să te facă să te c#*ci pe tine de frică este o carte interesantă, deși nu pot spune că mi-a fost frică sau m-a speriat ceea ce am citit. M-a îngrozit în unele cazuri, m-a îngrețoșat în altele, dar cam atât. Pe de altă parte, mi s-a părut destul de distractivă. Cu excepția a două dintre cele 1001 chestii despre… tot și toate, fiecare fapt este însoțit de o… glumiță. Unele dintre ele sunt mai reușite, altele mai răsuflate, dar în general spun ceva despre felul în care lucrurile acestea sunt percepute de oameni.
Cartea este structurată pe 20 de capitole, fiecare dintre ele cu câte 50 de lucruri descrise, mai puțin ultimul, care are 51. Capitolele, denumite oarecum sugestiv, au și un subtitlu explicativ, care nu întotdeauna este necesar (Chiar ai de gând să mănânci chestia asta? - Tristul adevăr despre mâncare și băutură sau Nu plouă, toarnă - O avalanșă de adevăruri înspăimântătoare despre vreme). Autorul, ajutat de Kirsten Amman, pe care o pomenește în Mulțumiri, a petrecut o grămadă de timp pentru a cerceta faptele despre care scrie. Foarte interesant este faptul că fiecare dintre cele 1001 paragrafe care formează cartea are cel puțin un rând în care este trecută un soi de bibliografie, mai bine spus sursa oficială (sau sursele oficiale) din care au fost culese informațiile. Acest lucru oferă în primul rând credibilitate cărții. În al doilea rând, spune mult despre ce înseamnă să scrii o asemenea carte.
Cele 1001 lucruri despre care Cary McNeal scrie sunt lucruri deosebite, care de obicei nu sunt menționate pentru că oamenii preferă un alt tip de informații, anume acel tip care nu sperie, nu îngrețoșează și nu deprimă. Multe dintre informații se referă fie exclusiv la SUA, fie la studii aplicate pe populația din SUA, chiar dacă studiază fenomene care există pretutindeni în lume. Multe dintre ele au, pur și simplu, valoare statistică, devenind interesante pentru public, în cel mai bun caz, din cauza unei bizarerii („Într-o dezbatere pentru alegerile prezidențiale în 2008 „Instalatorul Joe” a fost menționat de 26 de ori, în timp ce teme de campanie mai serioase, precum criza economiei americane și Irakul au fost menționate de numai 16 ori, respectiv 6 ori. Măcar de-ar dispărea și celelalte probleme la fel de repede ca Joe. „Instalatorul Joe” este un individ care l-a interpretat pe Barak Obama într-un miting electoral, devenind vedeta campaniei din 2008). Altele însă sunt bizare de-a dreptul și avertizează asupra anumitor pericole care se află realmente în lume, oameni obișnuiți putând să fie afectați de ele („Somnul insuficient perturbă buna funcționare a metabolismului, putând duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Oamenii care dorm în medie cinci ore pe noapte au, de asemenea, un nivel crescut de grelină, un hormon produs de stomac pentru a semnala foamea. Oamenii care dorm doar cinci ore pe noapte au, de asemenea, un nivel crescut de țâfnă, un hormon care te face să vrei să iei la bătaie pe oricine îți spune: „Arăți obosit”).
După ce trece prin ororile și bizareriile anatomice (capitol care mă așteptam, sincer să fiu, să aibă mai mult de 50 de paragrafe), Cary McNeal trece la lucruri interesante, dezgustătoare, șocante sau grețoase despre sex și dragoste (lucruri care se referă la diferite disfuncții sexuale, la protecție, sau la statistici interesante ori distractive: „În fiecare zi circa 400 de milioane de oameni de pe planetă fac sex, ceea ce înseamnă că probabil, circa 4000 de oameni fac sex chiar acum. Din păcate eu nu sunt unul dintre ei. Nu râde, că nici tu nu ești), despre riscurile pe care le prezintă activitățile de recreere (capitolul În timpul liber îmi place să… mor de plăcere - Vești proaste despre lucrurile pe care le faci de plăcere – sau le făceai până acum: „În fiecare an, în accidente cu ambarcațiuni, mor în medie 700 de oameni. Majoritatea pe apă”), despre riscurile pe care le implică viciile (sau Alte 50 de motive să nu fumezi, să nu bei și să nu te droghezi) sau pur și simplu despre America și despre americani (în capitolul Țara tuturor posibilităților - Chestii înfricoșătoare despre America și despre americani sunt menționate lucruri care pur și simplu îngrozesc: „Americanii se îneacă cel mai des cu scobitori. Aproape 9 000 de persoane se rănesc cu scobitori în fiecare an. Trebuie să le mestecați mai întâi, oameni buni!” sau sunt ceva mai greu de crezut: „7% dintre americani cred că Elvis Presley este în viață, deși cântărețul a murit în 1977. Interesant este că procentul este chiar mai mare în rândul tinerilor de până în 30 de ani, grup de vârstă pentru care probabilitatea de a fi fani ai lui Elvis este cea mai mică. Elvis e mort, credeți-mă. Dacă ar fi în viață ar nega că a murit pe toaletă. E pur și simplu prea jenant.”)
1001 de adevăruri care o să te facă să te c#*ci pe tine de frică poate fi comparată cu o carte din care am citit când eram mai mic, care se numea Cine știe… răspunde și care era plină de ciudățenii și curiozități. Era cartea cu care îmi distram prietenii când veneau pe la mine. Acum o astfel de carte nu mai poate avea o asemenea valoare, pentru că trebuie să concureze cu toate opțiunile media pe care ni le oferă vremurile, dar cu siguranță se poate afla și ceva util din ea.
-
Plusuri
1001 de adevăruri... este o carte distractivă. Utilitatea ei este îndoielnică, dar lucrul acesta nu este, totuși, foarte important, ci mai degrabă faptul că destinde și că poate fi citită oricând, oricât și oriunde (chiar și pe closet, după cum sugerează chiar autorul). În plus, veridicitatea lucrurilor descrise nu poate fi contestată, având în vedere că fiecare din ele este însoțit de bibliografie.
-
Minusuri
Cu excepția câtorva lucruri utile, pe care omul obișnuit le evită instinctual, nu prea văd utilitatea lecturării acestei cărți, în afară de purul divertisment. Mai puțin capitolul Nu ți-e bine? - Câteva adevăruri despre sănătate care o să te îmbolnăvească.
-
Recomandari
Cartea este scrisă pentru colecționarii de lucruri bizare, pentru cei care preferă rubrica Divertisment a unui ziar, sau site-uri precum www.cracked.com.