bookblog.ro

From India with love

Scris de • 22 June 2018 • in categoria

Titlu: Putere şi sânge. O aventură indiană
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 216
ISBN: 978-973-46-7196-0
Cumpara cartea

Acum, când port în suflet noian de vise moarte,

Mi-ar fi cu mult mai bine să pot pleca departe,

Ca ochiu-mi să nu vadă, urechea-mi să n-audă... -

O mie şi una de nopţi

Poveştile sunt frânturi din oglinzi ale spiritului, sunt mici reflecţii ale viselor cu care ne împărţim timpul, idealurile. Câteodată acestea vin pe negândite, alteori sunt minuţios şi atent construite, de parcă de existenţa lor ar depinde fericirea. Probabil, în acest făgaş şi-a construit lucrarea Putere şi sânge. O aventură indiană autoarea Aurora Liiceanu. Pornită ca un studiu psihologic al raporturilor existente între surori şi fraţi, naraţiunea ei se transformă într-o foarte atentă analiză a destinului răvăşitor al unor prinţese indiene. Lucrarea este o paralelă reuşită dintre figurile dominant masculine şi apariţia fulminantă a unor femei puternice din India veacurilor de aur. Două surori, care îşi trăiesc destinul aidoma surorilor Boleyn, luptă pentru putere şi supremaţie. Merg până în pânzele albe pentru a ajunge să şi întipărească bine numele pe piatra de fundament al unui Imperiu care a lăsat urme adânci în istoria mondială.

India este o bucată de rai în care spiritele clocotesc necontenit. India acelor vremuri, şi anume de la 1500 până la perioada dominaţiei britanice, este arena unor necontenite lupte interne şi externe. De la expansiuni violente şi până la trădări înalte, această ţară traversează toate etapele formării imperiale. Cele mai delicioase faze însă sunt marcate de necontenitele rivalităţi dintre reprezentanţii diferitelor dinastii, dar şi cele din interiorul unor familii remarcabile.

Aurora Liiceanu descoperă destinul unor femei care fie au format bărbaţi puternici, fie au decis destinul unor evenimente istorice de anvergură. De exemplu, istoria celei care se numea Mehr-un-Nissei sau Mehrunissa, cea supranumită Soarele printre femei, exemplu evident al dominaţiei şi puterii. Ajunsă femeie de sultan, aceasta a obţinut forţa deplină asupra întregii curţi regale, dar mai ales asupra haremului care devenise mecanism de influenţare a puterii. Se spune despre ea că a beneficiat de cele mai multe onoruri încă din timpul vieţii, fiind unica regină care a emis monede cu numele său. Interesantă este tactica cu care aceasta a decis să acapareze puterea, ajungând să scape metodic de fiecare rival în parte. Împreună cu soţul său Jahangir, Mehrunissa a devenit o remarcabilă reprezentantă a puterii şi culturii hinduse.

Ulterior, Aurora Liiceanu se lansează în analiza destinului a doua surori, de fapt, figurile centrale ale istoriei noastre, Roshanara şi Jahanara. Un fel de Yin şi Yang, doi poli opuşi, poziţionaţi pe fronturi opuse. Una este întruchiparea destoinicului şi a cinstei, iar alta – a răului, meschinului şi invidiei. Acestea sunt antrenate de mici în permanenta concurenţă a doi fraţi, pe care fiecare în parte îi sprijină. Prinse în mrejele unei furibunde lupte pentru escaladarea puterii, acestea uită ce legături au şi pornesc într-o campanie de revendicare a foloaselor.

Lucrarea Aurorei Liiceanu este bine documentată, detaliat concepută şi atinge premisele existenţiale relevante: legăturile de familie, concurenţa, puterea, avariţia. Toate aceste elemente se împletesc armonios pe un fundal exotic: India, ţara unde minunile devin realitate, iar lupta este înscrisă în ADN-ul fiecărui om.

Dacă, aşa ca mine, vânaţi cărţi de calitate, cu fundament istoric, dar şi psihologic, atunci acest titlu va fi pe măsura aşteptărilor voastre. Totodată, această carte este un fel O mie şi una de nopţi, doar că personajele sunt reale, recognoscibile şi departe de alura romantică a basmului.

  • Plusuri

    Este o lectură dinamică.

    Este reprezentativă pentru cultura generală.

    Are figuri şi simboluri nemaipomenite şi imagini de pomină, dintr-o ţară de basm.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro