Titlu:
Revolta Orientului Autor:
Carmen GavrilăRating:
Editura:
PoliromAnul aparitiei:
2013Numar pagini:
320ISBN:
978-973-46-3447-7
Tahrir, Gaddafi, Bahrein, Revoluţia de iasomie, Orientul Mijlociu, Fâşia Gaza, Primăvara Arabă, Libia, Hamas, Iran, Hussein, Şaria, Hezbollah… sunt doar câteva dintre substantivele care au generat atâtea titluri de articole mediatice de maxim tiraj. Frecvenţa lor este covârşitoare pe buzele crainicilor de la secţiunea ,,politică externă’’. Şi totuşi, câţi dintre noi se pot lăuda că ar face un rezumat al ultimului deceniu de istorie contemporană în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord? Iată de ce declar volumul mai sus pomenit ca pe o lectură absolut necesară.
În primul rând, cataloghez cartea jurnalistei Carmen Gavrilă ca dovedind un act de curaj bazat pe o veritabilă experienţă profesională în Orient. Ajunsă în Fâşia Gaza, de pildă, i s-a spus cu jovialitate locală că ,,Voi, jurnaliştii, sunteţi nebuni!’’. Cu siguranţă, fără curioasa şi perseverenta ,,nebunie’’ a unor jurnalişti de investigaţie, lumea nu ar mai fi la fel. Darea de seamă sau reportajul pe care Carmen Gavrilă ni-l restituie prin această carte se bazează pe o excelentă documentare la faţa locului, aşa cum se va putea observa din informaţii insolite ale textelor reunite aici. Asimilată în câteva capitole, tema revoltei populare abordată de autoare vizează ţările islamice care au trecut în ultimii ani prin câteva prefaceri, revoluţii şi războaie civile. În majoritatea cazurilor, există un numitor comun al acestor prefaceri: forţele progresiste ale tinerilor şi ale intelectualilor, infuzate de visul democratic european ori american, alimentate de internet și care s-au opus unor grupări sau lideri extremişti.
Aşa cum s-a prevăzut încă de la apariţia sa, Internetul a schimbat faţa lumii şi este o forţă considerată ca atare mai ales în ţările cu regimuri dictatoriale unde tot Internetul devine -pentru guvernanți - diavolul în persoană, un rău cumplit ce trebuie suprimat. În fapt, el reprezintă mediul cel mai favorabil diferenţelor de opinie, consacrând diversitatea, exact ce nu poate agrea un sistem politic coercitiv, represiv. Cum era şi de aşteptat, cu cât internetul a fost mai demonizat, cu atât interesul faţă de el a crescut în ţările arabe. De pildă în Iran, semisubversivitatea mediului virtual este aşa de activă, încât iranienii au produs cea mai mare comunitate de bloggeri.
Adresată oricui vrea să fie bine informat despre mecanismele politice ale lumii în care trăieşte, acest volum jurnalistic grupează inclusiv câteva interviuri originale. Dintr-unul luat unui jurnalist local aflăm că revoluţia română a avut un scenariu cvasisimilar celei egiptene sau mai degrabă, respectând cronologia, invers - cu agitatori, cu regie și cu toate celelalte. Din altul, luat ambasadorului român la Cairo, aflăm că piaţa egipteană este receptivă la Loganuri şi la Duster precum şi foarte atentă la importul de apă îmbuteliată românească, în Egipt apa fiind niciodată suficientă. După cum se ştie, calea comerţului nostru cu ţările arabe a fost dechisă cu decenii în urmă. Nicolae Ceauşescu a fost un mare prieten al popoarelor din Orientul Mijlociu cu care a şi făcut afaceri memorabile. Nepoţii acelor popoare mai ţin minte câte ceva despre România, însă liderii lor extremişti afirmă că nu mai merităm interes câtă vreme ,,ne-am dat’’ cu americanii instalând implicit scutul antirachetă. În altă ordine de idei, revenind la prezent, eseul jurnalistei Carmen Gavrilă explică mecanismele câtorva conflicte teroriste precum şi surprinzătoarea poveste de succes a Turciei, ţara care ar putea anunţa schimbarea la faţă a paradigmei culturii islamice în ce are ea tolerant şi deschis spre Europa. Iată, prin urmare, numai câteva detalii ilustrative pentru ideea că istoria recentă a ţărilor din Orientul Mijlociu ne vizează şi pe noi. Ea este o oglindă, o diagnoză a temerilor şi fragilităţilor unui mapamond nu tocmai paşnic şi nici calm.
-
Plusuri
Lecturăm un volum publicistic care aduce o veritabilă informaţie nouă, verificată la faţa locului.
Mi
-
Minusuri
Textul cărţii mi l-aş fi dorit mai extins, procedând la câteva trimiteri la profilul fiecări ţări în ultimele decenii, adăugând un pic de informaţie istorică.
-
Recomandari
Tuturor celor care vor să fie la curent cu fenomenologia conflictelor islamice de azi.
Categorie: Eseuri | Autor: Carmen Gavrilă | Editura: Polirom