bookblog.ro

Evadatul de la Auschwitz

Scris de • 8 September 2023 • in categoria

Titlu: Evadatul de la Auschwitz
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 373
ISBN: 978-973-46-9386-3

Cărțile despre Holocaust sunt rememorări importante despre una dintre cele mai tragice perioade ale istoriei umanității. Nu este vorba numai despre a ne aminti milioane de victime, de destine frânte și potențial uman irosit (deși, fie și numai atât ar fi suficient pentru a păstra aceste istorii în memoria publicului), este și despre a înțelege cum au fost posibile aceste atrocități și a ne asigura că nu se vor repeta niciodată. Iar acest ultim aspect necesită eforturi conștiente și permanente pentru că oamenii au tendința de a repeta istoria, în ciuda tuturor avertismentelor și dovezilor.

Evadatul de la Auschwitz este o carte excepțională și oarecum diferită de multe alte cărți despre Holocaust. Diferența majoră constă în faptul că cititorii au posibilitatea de a vedea o continuare a poveștii, a vieții personajelor, după momentul Auschwitz. Dacă în multe alte lucrări, sfârșitul este, de fapt, eliberarea/evadarea sau moartea în lagărele de concentrare, aici vedem ce se întâmplă cu personajele cărții după ce scapă cu viață, cum se raporteaza la ceea ce au trăit, care este reacția societății, care poate fi sensul acestor experiențe. Este o călătorie lungă și sinuoasă a vieții post-traumă.

Walter Rosenberg (cunoscut mai târziu ca Rudolf Vrba) are doar șaisprezece ani când este deportat la Auschwitz. Este un adolecent interesat de chimie și de științe, în general, și care, inițial crede în discursul oficial al naziștilor că lagărele de concentrare sunt, de fapt, lagăre de muncă, și nu de exterminare. Nu este singurul care va crede declarațiile oficiale ale germanilor. Totuși, spre deosebire de mulți alții, are oportunitatea de a înțelege adevărul oribil destul de repede.

Oamenii au capacitatea de a nega realitatea, chiar și atunci, când semnele și dovezile sunt clare. De multe ori, este un mecanism de apărare care are scopul de a ne ajuta să supraviețuim în condiții și circumstanțe teribile, și de a ne păstra speranța și rațiunea. Uneori, însă, este și o metodă prin care ne reducem șansele de supraviețuire prin ignorarea pericolelor evidente și luarea unor decizii iraționale. Walter Rosenberg este, fără îndoială, un băiat foarte inteligent și are curajul de a privi realitatea în față.

Până acum, își spusese că fumul de la crematoriul lagărului principal s-ar datora morților de la Buna, cei care renunțaseră să mai lupte, sau celor care se prăbușiseră pe drumul înapoi spre lagăr după o zi de muncă în balastiere, sau celor care se ofiliseră din pricina foamei ori cedaseră în urma unei lovituri primite de la kapo (....). Nu reușise oare să-și dea seama că erau arse mai multe mai multe cadavre decât ar fi putut explica o numărătoare sumbră ? Văzuse oare Walter, acel doi plus doi din fața sa și nu reușise să facă din el patru, fie pentru că era copleșit de durere și de foame și de nevoia de a rămâne în viață, fie pentru că unele adevăruri sunt prea greu de digerat ?

Nu putea fi ușor să crezi că există așa ceva, o fabrică a morții, un centru care funcționează non-stop, construit și gestionat cu scopul principal de a ucide oameni. La urma urmei, niciodată nu existase un astfel de loc. Era ceva străin experienței umane și, poate, chiar, imaginației omenești.”

Din acest moment, Walter și prietenul său, Fred Wetzler decid să evadeze. Deși paza era foarte strictă și a fi descoperiți însemna moarte sigură, ce doi tineri nu dau înapoi. Vor deveni primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz. Dincolo de supraviețuirea personală, există și o altă motivație în mintea lui Walter: a memorat toate detaliile etapelor cumplite ale procesului de exterminare a evreilor și dorește să le împărtășească lumii.

Ne amintim de povestea unui alt supraviețuitor al Holocaustului, celebrul psihiatru Viktor Frankl care își scria în minte textele conferințelor pe care avea să le susțină în timp ce muncea în lagăr. Mai mult, Viktor Frankl a spus că cei care au supraviețuit ororilor din lagărele de concentrare au fost aceia care au găsit un sens în experiențele lor și s-au gândit să le folosească în scopuri care să îi ajute pe semenii lor.

Walter Rosenberg, devenit Rudolf Vrba, vrea ca lumea întreagă să știe ce se întâmplă la Auschwitz și să reușească oprirea transporturilor de evrei unguri (Ungaria începuse mai târziu deportarea evreilor) către lagărele morții.

Rudolf și Fred redacteză un raport de 32 de pagini care ajunge, după multe eforturi, pe birourile marilor lideri ai lumii: Roosevelt, Churchill, Papa Pius al XII-lea. Astfel, vor fi salvați de la moarte sigură aproximativ 200.000 de evrei.

Experiența concentraționară devine parte a personalității lui Rudolf Vrba. Deși va face o carieră de succes în domeniul cercetării medicale, va fi mereu marcat de ceea ce a trăit. Lipsa de încredere în oameni, ocazionale tendințe paranoice, dificultatea de a arăta empatie și a de a-și împărtăși propriile sentimente și temeri vor face viața celor din jurul lui extrem de dificilă.

Povestea acestui extraordinar supraviețuitor este, printre altele, mărturia puterii spiritului și inteligenței umane și a capacității de a triumfa în ciuda tuturor obstacolelor și amenințărilor.

Cartea atât de frumos și emoționant narată de Jonathan Freedland este o lectură importantă pentru toți cei care vor să înțeleagă unul dintre momentele întunecate ale istoriei secolului trecut, dar și pentru aceia care cred că a cunoaște este primul pas necesar pentru crearea unei lumi în care ororile trecutului pot fi evitate, iar oamenii pot învăța lecțiile dificile ale trecutului.

Text scris de Raluca Elgyar

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    • Iuda

    Copyright ©2011 Bookblog.ro