bookblog.ro

Cum îmbrățișezi un nou cămin

Scris de • 1 December 2011 • in categoria

Ru Kim Thuy

Titlu: Ru
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 156
ISBN: 978-973-88796-7-6

Este povestea unei femei care a fugit, împreună cu părinții, atunci când era copil din Vietnamul ocupat de comuniști pentru a începe o nouă viață în Canada. Cartea este scrisă mai mult emoțional decât factic, de către o femeie a cărei existență a fost marcată de diverse abandonări și adaptări.

Trebuie să recunosc că inițial n-am înțeles despre ce este vorba în carte, care este ideea centrală. Sunt fragmente de amintire mai scurte sau mai lungi, legate între ele prin conexiuni de felul celor pe care le facem și noi în minte: un papuc roșu îți amintește de mătușa ta care purta același model, care avea o prietenă care fuma mult etc…

Nu reușeam să prind miezul cărții, până când am înțeles: este o carte despre renunțare; protagonista nu regretă locurile lăsate în urmă, oamenii pe care nu-i va mai vedea, lucrurile de care ne atașăm toți, nici măcar obiceiurile culturale pe care le-au avut strămoșii ei timp de secole și de care ea se dezvață pentru a-și însuși altele noi.. Nu regretă nimic.

Fiind o scriere atât de personală, cea care povestește se dezvăluie în aceste pagini. Descoperim o femeie care, în ciuda momentelor grele prin care a trecut, se dovedește a fi echilibrată, care nu se auto-elogiază, care te face să te gândești la feminitate și la senzualitate.

Canada, pentru ea și pentru familia ei, la fel ca pentru mulți alți vietnamezi a însemnat un fel de pământ al făgăduinței pe care l-a îmbrățișat total. Povestește cu recunoștință despre hainele purtate pe care le primeau, despre primele ei experiențe legate de mersul la cinema sau la patinoar, despre oamenii care i-au ajutat invitându-i la masă și despre după-amiezele de muncă la negru din adolescență.

Deși sunt multe lucruri pe care le-ai putea descrie ca triste sau neplăcute, tonul cărții nu are pic de tristețe sau de regret. Este un fel de acceptare și de mulțumire pentru faptul că lucrurile s-au întâmplat așa și nu altfel. Ru este destinul care curge și alături de care trebuie să curgi, să nu te împotrivești curentului, încercând să vâslești cât mai bine cu uneltele pe care viața ți le-a pus la dispoziție.

Cartea este ușor de parcurs având uneori capitole doar de câteva paragrafe, dar este plăcută și uneori surprinzătoare prin amănuntele culturale pe care le oferă. Forma de puzzle elimină tot ce este de prisos și păstrează doar amintirile relevante.

  • Plusuri

    cursivă, ușor de citit

  • Minusuri

    prea scurtă pentru a dezvolta cu adevărat tema abordată

  • Recomandari

    o lectură ușoară, dar consistentă pentru metrou

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro