Cu iubirea la psiholog
Scris de Alice Teodorescu • 26 February 2019 • in categoria
Autor: Alain de Botton
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Radu Paraschivescu
Numar pagini: 230
ISBN: 978-606-779-169-3
Cum arată o relație de cuplu radiografiată din perspectivă psihologică? E plină de hopuri și de cotituri, devenind o alegere conștientă de a nu renunța.
Alain de Botton revine, la mulți ani după prima radiografie a cuplului în Eseuri de îndrăgostit, cu o scriere matură și o analiză complexă a ceea ce înseamnă pentru doi oameni să trăiască împreună. De această dată ne întâlnim cu Rabih și Kirsten, protagoniștii noștri cu idealuri mai mult sau mai puțin mărețe, așteptări nerealiste și contexte din copilărie care îi fac să se raporteze foarte diferit la ceea ce reprezintă dragostea și relația de cuplu. Botton îi trece prin toate „aventurile”, de la prima întâlnire la primul copil și prima decădere, pentru a interveni, ca o voce „din off”, cu comentarii psihologice și inserții filosofice despre cum poți interpreta acțiunile celuilalt, biasuri personale, traume emoționale și multe altele.
„Nu e nevoie să fim constant rezonabili ca să avem relații bune; lucrul pe care trebuie să-l stăpânim este capacitatea de-a recunoaște uneori cu detașare că se poate ca, din anumite puncte de vedere, să fim întrucâtva nebuni.”, ne spune, de exemplu, acea voce în italice, punctând esența acestui roman „dublu”. Pe de o parte citim o poveste aparent banală între doi oameni care sunt infatuați, pentru ca apoi să fie dezamăgiți unul de celălalt, pe de altă parte citim un tratat despre „nebuniile” personale și cum pot fi ele negociate într-o relație, astfel încât acea relație să funcționeze într-un mod sănătos și longeviv, dincolo de propriile credințe limitative și imaginații „pervertite” de prea mult romance.
Recunosc faptul că pentru mine nu a fost o descoperire, căci îl urmăresc pe Botton de când a lansat The School of Life și toată seria despre iubire și metodele pragmatice de a o înțelege, cu inspirații profunde din lumea filosofiei și a psihologiei, însă e un roman ce trebuie citit și recitit, tocmai pentru că pune microscopul pe multe tipuri de prejudecăți. Răceala ei, evitările lui, cum se transformă relația când apar copiii, tentațiile adulterului, sexualitatea celor doi, copilăriile cu părinți absenți sau indiferenți – fiecare detaliu ne aduce mai aproape de personalitățile personajelor, care încearcă să își depășească convingerile și fixațiile de dragul celuilalt. Dacă reușesc sau nu, în cele din urmă, rămâne să aflați. Însă ce e mult mai relevant în firul narativ, este însuși procesul prin care Botton ne trece pe toți, personaje și cititori, împreună.
În încheiere, vă las și un videoclip produs de echipa filosofului-scriitor, pentru a vedea care este tonul romanului și de ce e atât de util demersul lui (atât în ficțiune, cât și în producțiile video/conferințe etc.):
-
Plusuri
Analiza minuțioasă și realistă propusă de Botton, componenta de învățare privind maturizarea relațiilor, inteligența emoțională în cuplu etc.
-
Minusuri
Este o scriitură ce poate părea aridă pe alocuri, tocmai pentru că sună adesea ca un „tratat despre iubirea reală, nu cea imaginată”.
-
Recomandari
Celor ce vor să se înțeleagă mai bine, celor deziluzionați, celor care trec dincolo de iluzia romantismului și a romanțului de Hollywood.
Lasa un comentariu
Citeste si
Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6