Ce faci dacă nu poți fi pictor…
Scris de Andreea Chebac • 10 September 2012 • in categoria Istorie
Autor: Maria J. Martinez Rubio
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Darius Dragomir
Numar pagini: 312
ISBN: 978-973-135-677-8
Ascensiunea lui Hitler este legată atât de contextul istoric, cât și de oamenii din jurul lui; cartea de față oferă detalii despre cei care l-au ajutat pe Hitler de-a lungul perioadei în care a deținut puterea realizând o imagine mult mai limpede asupra vieții dictatorului. Fiecare etapă, așa cum anunță și titlul, este ilustrată cu imagini ale timpului, unele dintre ele inedite.
Probabil că întotdeauna au fascinat imaginile dictatorilor sângeroși care nu s-au dat în lături de la nimic pentru a schimba lumea după bunul plac. Cel puțin asta se întâmplă în cazul meu cu Hitler. Și-mi pun întrebarea pe care mulți și-au pus-o: „Ce l-a determinat să facă ceea ce a făcut ?”. Pentru că răspunsurile sunt greu de găsit în mod rațional, începe căutarea în viața lui privată.
Un copil plăpând, dependent de mama sa, Adolf a descoperit în tinerețe că în sufletul lui se află o voință mai presus de orice. Este cunoscut faptul că inițial viitorul Fuhrer a dorit să fie artist, chiar a dus câțiva ani o viață boemă, visând să devină pictor, dar a fost respins în mai multe rânduri de Academie.
Și astfel ia naștere o ilustrare perfectă a „efectului fluture”: cel care avea să marcheze istoria omenirii și-a dezvoltat pornirile naționaliste. A ajuns să dețină puterea, ajutat de perioada dificilă prin care trecea Germania după Primul Război Mondial și de o serie de colaboratori apropiați. Odată ajuns în frunte, s-a debarasat de persoanele care îl puteau trăda iar acțiunile lui au declanșat a doua conflagrație mondială.
Am fost impresionată de acel devotament pe care știa să-l sădească în oameni – mai marii statului aveau mereu asupra lor otravă pentru a se putea sinucide în cazul în care vor fi prinși - și de faptul că legătura cu Eva Braun – amanta care s-a sinucis odată cu el - nu a fost marea lui dragoste.
Revenind la partea în care sunt prezentați cei din anturajul lui Hitler, pot spune că am fost plăcut surprinsă de unele detalii despre acuzațiile de la Numberg și acțiunile lor din timpul regimului nazist. Tot detalii sunt și informațiile despre preferințele culinare ale lui Adolf și despre felul în care erau decorate reședințele acestuia.
Cartea nu umanizează personajul și nici nu-i găsește scuze. Tonul se vrea unul imparțial, deși eu aș spune că încă n-ar îndrăzni nimeni să-l prezinte altfel decât diabolic pe Hitler, așa că nu poate fi vorba despre o completă obiectivitate.
-
Plusuri
Cronologia foarte clară și foarte bine structurată
-
Minusuri
Imaginile nu au întotdeauna cea mai bună calitate
-
Recomandari
Pasionaților de istorie
Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!
-
Pingback: polimedia.us/fain