bookblog.ro

Despre glume inspirate & sociopolitică

Scris de • 13 January 2023 • in categoria

Titlu: Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-606-43-1344-7

Fără niciun dubiu, Născut în afara legii, volumul de memorii al lui Trevor Noah, a fost cea mai amuzantă carte pe care am citit-o în 2022. De altfel, a fost și una dintre cărțile cele mai așteptate și bine cotate ale anului, iar drept dovadă stă rating-ul imens de pe Goodreads.

În mod normal, eu nu sunt fan Trevor Noah (am aflat abia după lectură că este un actor stand-up comedy de succes), dar chiar am fost curios și i-am căutat, după, câteva showh-uri: într-adevăr, omul chiar știe ce face. Dincolo de numerele sale live de stand-up, pot spune că m-am amuzat teribil chiar și în timp ce citeam, și sunt sigur că dacă aș fi ascultat versiunea audiobook m-aș fi amuzat și mai mult (narată chiar de către Trevor Noah). În esență, fiind un volum cu tentă autobiografică, Noah rememorează anumite momente din viață: copilăria, liceul, primele iubiri, întâmplări care l-au marcat și i-au marcat devenirea.

N-am putut lăsa din mână această carte – nu doar pentru că se citește rapid, dar este și foarte interesantă, în special din prisma unei vieți trăite în anumite circumstanțe politice – actorul a crescut în Africa de Sud în ultimii ani ai apartheidului și după prăbușirea acestuia. Abordând și subiecte destul de serioase – colonialismul, religia, educația, sistemul social și politic –, Trevor Noah nu face compromisuri când vine vorba de a fi serios atunci când este necesar, și mai puțin serios atunci când se cade.

În orice caz, pe întreg parcursul cărții îi simți vocea autentică, modul în care chiar poate să „scoată ce este bun din ceea ce este rău”. Mama sa, care apare deseori ca o mare eroină a poveștii, un fel de „amazoană robustă”, a reușit foarte bine „să joace sistemul” pentru a-i oferi lui Noah condiții de viață mult mai bune.

Noah a avut dificultăți în a se integra (un copil „de culoare” în școli și cartiere mai bune, evident destinate „albilor”), în a-și face prieteni și chiar o iubită. Născut în afara legii ne lasă să aruncăm o  privire profundă în copilăria și adolescența lui Trevor Noah, dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că autorul îi păstrează o imagine extrem de inspirațională mamei sale, căreia, pur și simplu, spune că îi datorează totul! Am aflat și lucruri surprinzătoare, înfiorătoare, legate de sistemul polițienesc din Africa de Sud, o țară care, de-a lungul istoriei, a fost în mare parte descrisă prin ochii unor jurnaliști și scriitori europeni. Pe lângă toate acestea, rămâne o carte scrisă într-o voce caldă, amuzantă în nenumărate privințe.

Volumul autobiografic al lui Trevor Noah este un amestec armonios, echilibrat între discursul sociopolitic viabil cu o poveste personală despre prieteni, familie, primele iubiri, întâmplări de viață amuzante și care te inspiră. Scrisă sub forma unor eseuri scurte, fiecare în jurul unei teme și nu neapărat în ordine cronologică, cartea se poate citi foarte ușor și chiar te prinde. De fapt, Noah chiar scrie deosebit de bine și reușește să fie și amuzant, și emoționant, și profund, și pare să îi fie foarte ușor și natural. Nici n-am știut cum au trecut paginile, dar știu că am citit-o cu interes.

Poveștile din Născut în afara legii sunt comice, emoționante, profunde și dramatice. Sunt amuzante și îți provoacă râsul, dar, pe alocuri, îți pot da și de gândit. Este povestea unui băiat care și-a creat frumosul drum într-o lume care poate nu i-ar fi dat nicio șansă. Un băiat pentru care familia a fost și este extrem de importantă. Un băiat care a trecut prin situații care i-au pus viața în pericol și din care părea că nu are cum să mai iasă același. Iar atunci, mereu, i-a fost alături mama: femeia care i-a oferit dragoste neconvențională, dar și necondiționată. Cea pentru care poate doar Dumnezeu era la fel de important precum propriul fiu (și aici, de fapt, sunt niște scene extrem de amuzante despre părerile lui Noah în legătură cu figura divină). Cu alte cuvinte, o carte absolut memorabilă care merită citită!

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    Lectura fluidă, combinația de amuzament și emoție, profunzime și hohote de râs. Un echilibru care s-a simțit ca un frumos număr de ”standrama-up”.

  • Minusuri

    Poate doar faptul că după ce am ajuns la ultima povestire, încă am continuat să dau paginile în căutarea alteia! Aș fi vrut să nu se mai termine!

  • Recomandari

    A se urmări și numerele sale live de stand-up comedy, după terminarea cărții!

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro